Spelverdeler Stijn D’Hulst en Knack Volley kijken uit naar confrontatie met Maaseik

Stijn D'Hulst: “Het thuisvoordeel heeft ook een logistiek voordeel.”©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Stijn D'Hulst: “Het thuisvoordeel heeft ook een logistiek voordeel.”©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Zaterdag ontvangt Knack Roeselare in de eigen Tomabelhal aartsrivaal Greenyard Maaseik. De vijfde onderlinge confrontatie van het seizoen is het. De winnaar neemt optie op het thuisvoordeel in de meervoudige titelclash.

Maar is dat thuisvoordeel zo belangrijk in die finaleclash? Het is de 21ste onderlinge titelfinale met Maaseik. Van de 20 al gespeelde won Knack er acht. Daarbij had Roeselare vier keer het thuisvoordeel, vier keer startte Maaseik de titelfinale thuis. Maaseik kon van de 12 tegen Knack gewonnen titels maar drie keer winnen met thuisvoordeel. De laatste onderlinge titelfinale van 2019 had Knack het thuisvoordeel, maar verloor het in eigen huis in de bellewedstrijd de vijfde set met 13-15. En heel opmerkelijk: niemand won zijn thuiswedstrijd.

Al dat gecijfer is evenwel niet aan Stijn D’Hulst besteed. Hij won vijf titels met Knack, waarvan de drie laatste tegen Maaseik. Twee keer hadden de Limburgers het thuisvoordeel, voor hij drie seizoenen naar het het buitenland trok. Hij verloor dus nog geen titelfinale tegen Maaseik. “Statistisch gezien kan het misschien minder belangrijk zijn dat thuisvoordeel. De eerste opdracht in de Champions Final 4 was zo rap mogelijk dat finaleticket vastleggen. Daar slaagden wij wonderwel in, de dubbele overwinning tegen Menen was daarin van cruciaal belang. Dat wij bij Maaseik één wedstrijdpunt meegraaiden, zet ons in de polepositie voor dat thuisvoordeel. Winnen is voldoende, ook als Maaseik een punt meepakt en wij beiden met gelijk aantal punten samen op kop staan. Omdat Maaseik zaterdag een set toegaf aan Haasrode zijn wij nog leider. Dan volstaat het op de slotdag bij datzelfde Haasrode zonder tegenset te winnen om het thuisvoordeel te hebben. Daar zullen wij alles aan doen, want elke speler gaat die finalewedstrijden liever in met het thuisvoordeel.”

Dit is de vijfde onderlinge wedstrijd van het seizoen. Knack won de eerste in de reguliere competitie met 3-2, verloor in Maaseik 3-1 en won op neutraal terrein de beker met 3-1. In de play-offs verloor Knack 3-2 in Maaseik.

Zonder supporters

Is het thuisvoordeel minder belangrijk zonder dan met supporters? “Dat misschien wel. Uiteraard is de beleving omringd door thuissupporters veel intenser. Als entertainment kan het volleybal niet zonder die supportersbeleving. Wij zijn als spelers vooral blij dat wij kunnen sporten. Al willen wij zaterdag niet alleen winnen voor dat thuisvoordeel. Als sporter staat winnen altijd voorop en dan vooral tegen Maaseik. Dat was ook zo in de reguliere competitie. Anderzijds heeft het thuisvoordeel in de meervoudige finale ook op logistiek vlak zijn voordeel. De wedstrijden volgen elkaar in een sneltempo op en bij het thuisvoordeel hebben wij bij vijf finales een verplaatsing minder, wat belangrijk is voor de recuperatie. En aangezien details soms beslissen in onze confrontaties kan dat doorslaggevend zijn. Tenslotte geeft winnen van de eeuwige rivaal altijd meer vertrouwen voor wat nog komt. En dat kan nog heel wat zijn in de titelfinale.”

Sterker Maaseik

Hamvraag hierbij is of het Maaseik van dit seizoen sterker is dan de vorige jaren. “Ik heb de jongste seizoenen op afstand wel gevolgd. Maar de ploeg denkt over dit Maaseik dat het meer uitgebalanceerd is en meer als hecht team speelt. Veel zal ook afhangen of hun Iraanse spelverdeler Javad Karimi nog zal kunnen aantreden. Al doet de jonge Liam McCluskey het meer dan behoorlijk. Vooral de vechtlust is gegroeid bij de Limburgers. En het zal weer zo zijn dat de relatie service-receptie een belangrijke rol zal spelen in de confrontaties die er nog aankomen. Ook zaterdag al.” (RBD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.