https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselare mag Tomas Rousseaux niet gebruiken als medical joker: laatste woord nog niet gezegd

Tomas Rousseaux (15) tijdens zijn laatste seizoen bij Knack Roeselare. Het is nog steeds niet duidelijk of hij vanavond mag spelen als medical joker voor Van Hitrum. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lode Blomme

Minder dan 24 uur voor de vierde finalewedstrijd van woensdagavond in Maaseik liet Topvolley Belgium weten dat Tomas Rousseaux níet kan aantreden als medical joker bij Knack Volley ter vervanging van Ruben Van Hirtum. Een beslissing die ze bij Roeselare niet begrijpen én aanvechten. Wat de uitslag straks ook wordt: het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Het werd een spannende dag, luttele uren voor de belangrijke vierde wedstrijd in de play-off-finale van vanavond tussen Roeselare en Maaseik. Tot enkele uren voor de wedstrijd was het niet helemaal duidelijk of Tomas Rousseaux zijn ex-ploeg zou kunnen depanneren. Snel na de wedstrijd waarin Ruben Van Hirtum zich in de eerste set van de derde wedstrijd zwaar blesseerde aan de knie, stelde de zoon van Emile Rousseaux zich ter beschikking van zijn ex-ploeg. De receptie-hoek werd ook snel vrijgegeven door zijn Poolse club Katowice. Topvolley Belgium gooide roet in het eten, maar Knack Roeselare gaf zich niet gewonnen.

Volgens Topvolley Belgium gaat het niet om een internationale transfer

Volgens Topvolley Belgium gaat het niet om een internationale transfer en mag Rousseaux niet aantreden met zijn ex-club in de laatste (twee) match(en) van het seizoen. De officiële mededeling: “Door het uitvallen van Ruben Van Hirtum (Roeselare) in de finale tegen Maaseik, wilde de bekerhouder een medical joker inroepen om de laatste wedstrijden van het kampioenschap te overbruggen. Volley Belgium nam deze vraag in beraad en hield rekening met de FIVB (wereldvolleybalbond, red.) Sports reglementen en het reglement van de internationale transfers (2018-2019). Daarnaast werd advies ingewonnen bij de FIVB Legal Commission, de European Legal Comission en het Volley Belgium Bondsparket.”

“Een medical joker betreft een uitzonderingsmaatregel die restrictief moet worden geïnterpreteerd en alleen kan ingeroepen worden als internationale transfer. Aangezien het hier gaat om een club en een speler die allebei behoren tot dezelfde ‘Federatie van Oorsprong’, gaat het hier niet om een internationale transfer. Daarom kan Tomas Rousseaux niet optreden als medical joker.”

Andere regels in Polen?

Knack Volley Roeselare legde zich niet neer bij de beslissing. “In Polen kwam de Poolse international Maciej Muzaj van Trefl Gdansk de voorbije dagen in actie in de titelfinale met Onico Warszawa tegen Kedzierzyn. Dit als medical joker voor de geblesseerde Bartosz Kwolek. Gelden in Polen dan andere FIVB-regels dan in ons land“, vragen ze zich bij Roeselare af.

Red Dragon Tomas Rousseaux was meteen bereid zijn ex-ploeg te depanneren en werd snel vrijgegeven door zijn Poolse ploeg Katowice.
Red Dragon Tomas Rousseaux was meteen bereid zijn ex-ploeg te depanneren en werd snel vrijgegeven door zijn Poolse ploeg Katowice.© VDB

Knack Roeselare deed er vandaag alles aan om de beslissing nog om te draaien

De wedstrijd gaat vanavond om 20.30 uur van start in Maaseik. Hoe dan ook was het een bijzonder vervelende voorbereiding voor Knack-coach Steven Vanmedegael en zijn spelers. Tomas Rousseaux trainde de voorbije dagen immers al intens mee in functie van de wedstrijd. Knack Roeselare moet die winnen om een vijfde en beslissend duel, komende zaterdag in Roeselare, uit de brand te slepen.

De kans dat Rousseaux vanavond toch nog op het terrein verschijnt slinkt met de minuut. Maar het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Wat de uitslag vanavond ook wordt: Roeselare zal zich niet zomaar bij de beslissing van de Volleybalbond neerleggen. Mogelijk volgen er gerechtelijke stappen…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.