Red Dragons verliezen openingsduel tegen Duitsland

Redactie KW

De Belgische volleybalmannen hebben in hun opener van het olympisch kwalificatietornooi in de Duitse hoofdstad Berlijn niet voor een stunt kunnen zorgen.

Het Duitsland van coach Vital Heynen won in de Max Schmelinghalle met 3-0. In de eerste set waren de Red Dragons nochtans zeker de evenknie van het gastland. De troepen van Dominique Baeyens kregen een setpunt, maar verloren uiteindelijk met 28-26. Na de mentale tik voor België werden de Duitsers in de tweede set minder in de problemen gebracht: 25-19. Bijna de hele derde set hadden de Belgen een kleine voorsprong, die ze echter in het slot uit handen gaven: 26-24.

Red Dragons verliezen openingsduel tegen Duitsland

In groep A spelen de Red Dragons donderdag nog tegen wereldkampioen Polen (CEV 4), vrijdag volgt een duel met Servië (CEV 6). De Polen en de Serviërs staan dinsdagavond nog tegenover elkaar. Als de Belgen bij de top twee eindigen in hun poule, wacht zaterdag in de halve finales een land uit groep B (Finland, Rusland, Bulgarije, Frankrijk). De finale staat zondag op het programma. De winnaar daarvan plaatst zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, de tweede en derde krijgen een nieuwe kans in een ultiem kwalificatietornooi in het Japanse Tokio (14 mei-5 juni).

Sam Deroo: “Volleyballend de betere ploeg”

Ook Sam Deroo – door Poolse journalisten een ‘wereldspeler’ genoemd nu ze hem ook beter kennen uit de Poolse competitie bij Kedziercyn – was danig ontgoocheld na de nederlaag tegen Duitsland. “Vooral jammer als je ziet welke kansen we hier hadden. Op één of twee rotaties geven we alles weg. Ik vind toch nog wel dat je van een gebrek aan ervaring kan spreken, als je ziet dat onze receptielijn gemiddeld 22 jaar oud is. Dat belooft voor de toekomst. Alleen spijtig dat ook Grözer dan in de beslissende momenten zijn ‘hamer’ kan boven halen. Vier of vijf punten voorsprong mag je nooit meer weggeven. En dan nog op een redelijk simpele manier. Positief was dan weer dat we opnieuw goed in de wedstrijd geraakten, na een moeilijk begin in de tweede set. Ik vond ons trouwens volleyballend de betere ploeg. “

Sam Deroo blijft ook realist over de verdere kwalificatiekansen. “Natuurlijk zullen we ons uiterste best doen, maar Polen is wel wereldkampioen. Op het EK hebben we zwaar van ze verloren, zonder dat we ook maar aanspraak mochten maken op winst. We moeten er dus agressief tegenaan. Alles of niets. We hebben niets te verliezen. We zijn als spelers allemaal fit uit onze clubs gekomen. Misschien kunnen we kansen creëren tegen Servië, als we opnieuw ons beste niveau kunnen halen.”

België speelde met: Rousseaux, Verhees, Valkiers, Deroo, Van de Voorde, Van Walle, libero Ribbens. Kwamen in: Klinkenberg, Baetens, Van den Dries, D’Hulst. De setstanden waren 28-26, 25-19 en 26-24.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier