Red Dragons uitgeschakeld na kurkdroge nederlaag tegen Nederland

© MPM
Redactie KW

De Red Dragons hebben hun tweede kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen met 0-3 (22-25, 21-25 en 20-25) verloren van Nederland en zijn uitgeschakeld. Een zware ontgoocheling voor Deroo en zijn makkers. De Nederlanders hadden het thuisvoordeel in de Rotterdamse Ahoy arena.

De nederlaag van daags voordien tegen Amerika bleef nog wat nazinderen bij de Belgen. Toch waren de Red Dragons vast van plan om te winnen van Oranje en om op die manier nog een sprankeltje hoop te koesteren op olympische kwalificatie. Van Kerckhove gaf het vertrouwen aan dezelfde spelers die gisteren startten. Bij Nederland betaalde Keemink de prijs voor zijn uiterst matige prestatie van daags voordien tegen Zuid-Korea. Zijn vervanger heette Van Solkema, piepjong maar bulkend van het talent. Hij showde in de beginfase meermaals dat hij over fluwelen handen beschikte.

De Red Dragons moesten dan ook snel een achterstand dulden: 4-7 na een blok op Van den Dries en de smash van Deroo bij 7-11 strandde buitten. De Belgische time-out die uiteraard volgde, leverde vijf opeenvolgende punten op. Rousseaux bleef met veel flair aanvallen en de ingevallen Valkiers sloeg via een ace een eerste kloofje van twee punten: 15-13. Een aanval van Abdelaziz en een Nederlands blok deden het tij weer keren. Van Kerckhove voelde nattigheid en haalde zijn troepen naar de kant bij 18-20. Via een challenge kropen de Belgen langszij, de opslagdruk van Abdelaziz gaven het voordeel weer aan Oranje. Nu ook definitief.

Olympische droom mag weer op zolder

De Red Dragons waren de kluts helemaal kwijt in set twee nadat het nochtans Op 2-0 kwam na een blok van Van den Dries. Van Kerckhove bracht Valkiers tussen de lijnen (6-9), bij 7-14 loste Baetens de kapitein Deroo af en Tuerlinckx kreeg zijn kans toen het 7-15 stond. De nieuwe impulsen leverden wel degelijk iets op: drie punten op rij maar bij de 10-16 voelden de Belgen zich bekocht door de scheidsrechter. De ace van Tuerlinckx (14-17) was niets meer dan een doekje voor het bloeden want België ging nadien weer te nadrukkelijk in de fout.

Met Van de Velde, Valkiers en Tuerlinckx gingen de Red Dragons op zoek naar de remonte maar met een snelle 4-8-achterstand werd het er allemaal niet makkelijker op. Abdelaziz strooide met de 4-10 nog wat zout in de wonde. Alleen een mirakel kon België nu nog redden. Dat kwam er helaas niet meer. De Belgische olympische droom mag weer voor vele jaren op zolder.

De derde en laatste kwalificatiewedstrijd tegen Zuid-Korea staat op zondag om 19u geprogrammeerd. De Koreanen lieten tegen Nederland al zien (nipt 3-2-verlies) dat ze best aardig kunnen volleyballen.

België: D’Hulst, Deroo, Verhees, Van den Dries, Rousseaux, Van de Voorde. Libero’s: Stuer en Verstraete. Vielen in: Valkiers, Tuerlinckx, Van de Velde en Baetens.

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier