Tsjechië is niet de eerste de beste bij de jongens onder 19. Op dit moment voeren de Tsjechen zelfs de Europese ranglijst in die leeftijdscategorie aan en vorig jaar pakten ze nog zilver op het EK. Dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, was dus op voorhand al duidelijk.

Maar België had vertrouwen getankt op het jongste WEVZA en trok die lijn door. Na een gelijkopgaande eerste set, werd het verschil aan het eind gemaakt. Maar Tsjechië gaf zich niet gewonnen en liep uit in set twee waardoor de stand in evenwicht kwam. De Belgen nam snel een bonus in set drie die niet meer prijsgegeven werd. In set vier was er ook een snelle voorsprong die zelfs groter werd naarmate de set vorderde.

3-1 dus en - aangezien Italië en Bulgarije een tiebreak nodig hadden - staan de jonge Red Dragons meteen aan de leiding in poule B. Morgen wacht Bulgarije, overmorgen Italië.

Mieke Moyaert - die ook de heren van B&WC Lendelede traint - was achteraf een tevreden bondscoach. "We mogen blij zijn met dit mooie resultaat. Het was alleszins geen simpele wedstrijd. De Tsjechen waren zeer stabiel in receptie en kregen we daardoor moeilijk ontregeld. We zijn echter blijven vechten. Ik zie ook nog groeimarge en daar gaan we volop voor in de volgende matchen."

Sets: 25-23; 19-25; 25-22; 25-16

België: Rotty 14, Plaskie 11, D'heer 5, Ocket, De Saedeleer 4, Van De Velde 14; libero: Perin. Kwamen in: Mc Cluskey 1, Peeters, Fafchamps 4.