Red Dragons starten World League met sensationele winst tegen Australië

© Foto MP
Redactie KW

De opponenten van Down Under werden in Luik met 3-1 wandelen gestuurd.

Ondanks de massale opkomst in Luik (4000 toeschouwers) hadden de Red Dragons even tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden in hun tweede World Leaguewedstrijd tegen Australië. Maar de inbreng van Deroo en Van den Dries zorgde er toch nog voor dat de Belgen hun eerste weekend in de FIVB World League Volleyball op een sensationele manier afsloten met twee winstmatchen tegen Australië: 3-0 en 3-1.

De Aussies waren met duidelijke sportieve revanchegevoelens afgezakt naar de Vurige Stede. Zij hadden ook hun huiswerk voortreffelijk gemaakt, blokten sterk, zetten zware opslagdruk en via het duo White-Edgar bezaten ze ook veel offensieve kracht. Een 10-17 voorsprong leek voldoende voor eerste setwinst, maar daar dachten een fel toegejuichte Klinkenberg (ace), Van de Voorde (blok) en het duo Tuerlinckx-Verhanneman anders over. Ze kwamen terug tot 19-20 en 21-22. Klinkenberg kon nog wel een setpunt redden, maar Edgar zorgde voor de eerste setwinst van de Australiërs in België.

Klinkenberg zet het kot in de fik

De 2m12 grote Australische uitblinker ging op zijn elan verder en was amper te stuiten in de tweede set, waarin de Australiërs al snel een 5-3 achterstand ombogen in een 5-8 voorsprong. Die kloof werd nog uitgediept tot 13-18, maar weer kwamen de Red Dragons terug dankzij de ingevallen Deroo, het net en Van den Dries. Bij een vernietigende opslag van Van den Dries geraakten onze landgenoten bij 24-23 zowaar aan een eerste setpunt en het was Klinkenberg die de zaal even later in lichterlaaie zette.

De Belgen gingen nu meteen op hun elan verder langs een sterk acterende Van den Dries, een stevig blok, een steeds beter wordende spelverdeler Depestele en knap werk in verdediging. Toch kwamen de Aussies na 15-11 op kousenvoetjes terug en White maakte het super spannend bij 23-23, maar een hoogopspringende Deroo zorgde voor tweede setwinst.

“Wij gingen daarna fysiek en vooral mentaal onderuit,” vond de Australische coach. “Dit publiek, de inbreng van Deroo en Van den Dries, een sterk presterende Klinkenberg in een eigenlijk sterk collectief bezorgden ons de zege, waar we stilletjes van droomden, maar je moet het toch eerst waar maken,” vond een tevreden bondscoach Dominique Baeyens.

Setstanden 23-25, 26-24, 25-23 en 25-16.

België speelde met Tuerlinckx 6, Depestele 2, Klinkenberg 17, Verhees 3, Van de Voorde 9, Verhanneman 4, libero Dejonckheere. Kwamen in: Van den Dries 13, Deroo 14.

Australië speelde met Roberts 12, Sanderson 7, Edgar 14, Peacock 2, White 14, Mote 11, libero Perry. Kwamen in: Zingel, Sukochev 1, Williams 5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier