Red Dragons probleemloos voorbij Oostenrijk

Hendrik Tuerlinckx tijdens de match tussen de Red Dragons tegen Oostenrijk. © belga
Redactie KW

De Red Dragons hebben hun start op het EK niet gemist. Redelijk gemakkelijk wezen ze in hun openingsmatch Oostenrijk terug naar af.

De Red Dragons hebben hun start op het EK niet gemist. Redelijk gemakkelijk wezen ze in hun openingsmatch Oostenrijk terug naar af. Zeker in de eerste set.

Ex-Roeselaars getinte basisploeg

Coach Brecht Van Kerkhoven startte met een ‘ex-Roeselaars’ getinte basisploeg. D’Hulst, Deroo, Tuerlinckx, Rousseaux, Van de Velde, Stuer hadden immers Roeselaarse bindingen.

Dat leidde al snel naar een vier- en zespunten kloof die door een blok van Van de Velde en een smash van Deroo werd afgerond wordt tot een 25-17 setstand.

“Nooit paniek”

Dezelfde twee spelers zorgden voor een snelle 4-0 voorsprong in de tweede set. Bij Oostenrijk konden Berger (volgend seizoen bij Perugia en coach Vital Heynen) en Wohlfahrtstätter wel tegenprikken onder aanvoering van setter Thaller. Maar een gemotiveerde aanvoerder Deroo en een stel goed aangespeelde middenmannen konden het verschil in stand houden. Maar als libero Stuer een bal door de handen liet glippen stond het plots 21-21.

Toch was er nooit paniek, aldus Van Kerckhove. “Zij gingen wat scherper spelen, en in verdedigend opzicht liep het wat minder bij ons. Ze geloofden meer in hun kansen, maar we zijn daar toch rustig in gebleven. Wanneer het moeilijker ging, konden we rekenen op de steun van het publiek.”

Duidelijke 3-0 zege

Van de Velde zorgde echter voor setbal en na een Oostenrijks foutje stond de 2-0 op het scorebord na een 25-23 eindstand. Alweer Deroo, geholpen door Rousseaux, Thuerlinckx en een uitstekende setter D’Hulst, zorgden voor een snel verschil en een duidelijke 3-0 zege na 25-17.

Eerder op de dag won Servië (FIVB 10) in poule B met 3-0van Europees vicekampioen Duitsland (FIVB 27). Slowakije (FIVB 27) haalde het verder met 3-2 van Spanje (FIVB 35). Op het EK van twee jaar geleden verloren de Belgen in de kleine finale met 3-2 van de Serviërs.

“Alles of niets voor Duitsland”

De top vier van elke poule stoot door naar de achtste finales. Zaterdag (17u30) nemen de Red Dragons het op tegen Duitsland in Paleis 12. “We verwachten morgen een sterker Duitsland dan tegen Servië”, aldus de bondscoach. “We zullen nog scherper moeten zijn en er vol voor gaan. Voor hen wordt het een beetje alles of niets. Ik denk dat ze vandaag een offday hadden, om welke reden dan ook.”

“Ik heb gehoord dat Grozer nauwelijks heeft opgewarmd. Misschien hebben ze hem gespaard voor morgen, we weten het niet. Hij blijft een topspeler, die in zijn eentje het verschil kan maken. We zijn mentaal in het voordeel, na onze zege. En met het publiek hopen we nog een extra boost te krijgen, hopelijk spelen we in een uitverkochte zaal. We willen echt groeien in het toernooi.”

België – Oostenrijk 3-0 (25-17, 25-23, 25-17)

België: D’Hulst 2 (Van den Dries 1), Deroo 9, Van de Velde 10, Tuerlinckx 11(Valkiers), Rousseaux 8, Van de Voorde 8, libero: Stuer

Oostenrijk: Thaller 2 (Trötthanh), Menner 7, Wohlfarhtstätter 4, Zass 11, Berger 11 (Tusch), Grabmüller 3 (Jurkovics)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier