Red Dragons probleemloos naar kwartfinale

© BELGA
Redactie KW

Voor de Nederlanders was de laatste groepswedstrijd op het EK volley in Katowice er één van de laatste kans, want bij verlies mochten zij het vliegtuig naar Schiphol nemen. Maar de derby der Lage Landen is in alle sporten iets speciaals en dus moest Orange niet op geschenken rekenen, te meer daar de Red Dragons (opnieuw met Valkiers in de basis) bij winst zeker waren van een rechtstreekse plaats in de kwartfinales donderdag, met dus een extra-dagje rust in Katowice voor de licht-geblesseerden. In tegenstelling tot onze nationale hockeyploegen wonnen de mannelijke volleyers uiteindelijk vrij gemakkelijk en is hun plaats in de kwartfinale verzekerd. De tegenstander zal pas woensdagavond vaststaan.

Onze noorderburen startten dan ook supergemotiveerd en langs Rauwerdink, Abdel-Aziz en Koelewijn namen ze een voorsprong van vier punten (6-10, 9-13), maar toen vonden Verhees en vooral een uitstekende Deroo het welletjes (12-13, 15-16). Bij opslagen van D’Hulst kwamen de Red Dragons voor het eerst gelijk (18-18) en pas bij een blok van Van de Voorde stond er een eerste Belgische voorsprong op de bordjes (20-19). Er volgden nog enkele geslaagde killblocks en Nederlandse foutjes, zodat de eerste set toch nog naar ‘Belgium’ ging.

Blessures

Ook in de tweede set kwam Oranje via Andringa en de van spelverdeler tot hoofdaanvaller gereformeerde Abdel-Aziz op een 6-10 voorsprong. Drama in het Belgische kamp als Pieter Verhees met een lichte enkelblessure moest afgevoerd worden. Maar Arno Van de Velde begreep wat zijn taak was en blokte prompt zijn ploeg naar 11-11. Het stimuleerde Rousseaux en Van Walle eveneens tot pittige acties en 15-13. Die voorsprong werd behouden dankzij Van de Velde, Gert Van Walle, die broer Tom in de tribune wilde plezieren, en Rousseaux. Nederland kon aan koffers pakken beginnen denken.

Maar vermits onze noorderburen bleven vechten voor elk waterkansje, bleef de strijd in de derde set evenwichtig. Toen Van de Voorde er echter met bloks en opslagen voor 17-14 zorgde, Van de Velde zijn goede prestatie bleef bevestigen en Van Walle enkele keren had uitgehaald, zakte het vertrouwen bij de Nederlanders zienderogen. Uiteindelijk legden Van Walle en Van de Voorde de duidelijke zege vast.

Sam Deroo:

Wij staan op één match van de halve finale

Aanvoerder Sam Deroo had zoals meestal een erg nuchtere kijk op de situatie van de nationale mannenploeg.

“Tegen Nederland kenden we een moeilijke start, maar uiteindelijk toonden we karakter. Zij waren natuurlijk wel vermoeid, want een dag eerder hadden ze slechts om 23u40′ hun wedstrijd tegen Frankrijk beëindigd en dan nog nadat ze drie matchballen lieten liggen. Je voelde de tegenstand en het geloof in eigen kunnen afnemen. Maar we komen zelf natuurlijk wel een stap dichter bij ons doel: nog één match zijn we verwijderd van de halve finale. Wie het ook wordt donderdagavond: steeds zullen we tegen een sterk team staan in de kwartfinale.

Daarom komt het voor ons goed uit dat we ons nu twee dagen kunnen voorbereiden op die match. We zullen de tegenstander dan niet alleen tactisch goed bekeken hebben, maar we zitten in de groep toch ook met twee geblesseerden (Valkiers en Verhees), voor wie het goed zal zijn dat ze een dagje extra-rust krijgen voorgeschoteld. Want wij kunnen het ons niet veroorloven dat we iemand uit de ploeg missen. Ik vind ons niveau wel goed, maar willen we in de halve finale geraken, dan moeten we die momenten van concentratieverlies bannen.”

Vital Heynen:

Katowice is mijn stad

Met een rapport van 12 op 17 in officiële matchen in 2017 mag Vital Heynen (voorlopig) met een goed rapport naar huis. “Goed (Frankrijk), niet goed (Turkije), goed (Nederland), maar kwartfinale gehaald. Beter dat we daar staan, dan dat we nog een extra-match moeten spelen. Katowice is trouwens ‘mijn’ stad. Ik won er met Duitsland op het WK drie jaar geleden van Rusland en we legden er de basis voor onze bronzen medaille. Nu kloppen we Frankrijk.

Nee, ernstig: ik vind het heel positief dat we op een toernooi als dit tonen dat we goed volley kunnen brengen. Wij hebben het in de komende dagen allemaal zelf in handen. Tot hiertoe gaat het goed, maar het kan verkeren.

Als je mij vraagt naar de ‘key’ van ons toernooi tot hiertoe, dan zeg ik: onze wisselspelers. Zowel D’Hulst als later Lecat, vandaag Van de Velde en Van Walle toonden dat ze er wel degelijk bijhoren. Het is dus geen ramp als er eens eentje in een mindere dag zit. Vandaag wonnen we ‘clean’ tegen Nederland en tegen wie we het in de kwartfinale moeten opnemen, dat laat me voorlopig koud.”

Arno Van de Velde:

“Ik probeer zo rustig mogelijk te blijven”

Terwijl de Belgische supporters zich luidruchtig afvroegen ‘waar is dat feestje?’ stond een glunderende Arno Van de Velde de pers te woord. Op het pre-olympisch toernooi in Berlijn vorig jaar werd hij nog geïnterviewd als jongste deelnemer van alle ploegen met zijn 20 jaar, maar aan erg veel spelen kwam hij toen nog niet toe.

“Maar blijkbaar ben ik dan toch beter geworden, want bij Roeselare kreeg ik stilaan mijn plaats in de ploeg, in de World League mocht ik verschillende keren bijna een ganse match spelen en nu kom ik hier weer op het terrein. Alleen jammer dat het moet gebeuren om de geblesseerde Verhees te vervangen. Maar ik had geen zenuwen toen ik zo plots moest invallen. Ik was er klaar voor en ik probeer trouwens altijd zo rustig mogelijk te blijven.

Dat het zo goed ging, geeft natuurlijk vertrouwen voor de toekomst. Ik heb nog voor twee seizoenen bijgetekend bij Roeselare en dan zien we wel. Het is echt wel leuk om dit hier zo mee te maken: de sfeer is onbeschrijflijk. Afwachten hoe het hier verder afloopt, maar die twee dagen rust zullen voor iedereen goed van pas komen,” dacht de man uit Haaltert/Aalst.

België – Nederland 3-0 (25-21, 25-21, 25-21)

België startte met: Van den Dries 6, Deroo 6, Verhees 3, Van de Voorde 11, Valkiers 3, Rousseaux 11, libero’s Ribbens, Stuer. Kwamen in: Van Hirtum, D’Hulst 1, Van Walle 6, Van de Velde 8, Lecat 1, Klinkenberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier