Red Dragons eindigen knap in de top acht

© (Foto MP)
Redactie KW

De Red Dragons hebben tegen Brazilië verloren met 3-2 (25-22, 25-23, 19-25, 15-25 en 12-15) maar pakken met het behaald punt tegen de olympisch kampioen wel de zevende plaats op het WK. Een topresultaat voor de bonte bende van coach Andrea Anastasi.

Grobelny -gisteren een glansrol tegen Australië- startte in de basis, Van den Dries keerde net als Ribbens ook terug tussen de lijnen. Grobelny showde meteen zijn skills aan de opslag (7-4), Verhees smashte een bonus van twee punten bijeen (14-12). Brazilië deed het met een compleet andere opstelling, alleen de libero werd niet vervangen. Maar ook de wisselspelers zijn geen jannekes en miekes, dat bewees Guerra bij 14-14. Een gretig België stelde snel weer orde op zaken met een geslaagde aanval van Deroo, een blok van Verhees en een punt voor Grobelny: 20-17. De Brazilianen wilden voor de winst gaan en brachten kapitein Bruno in toen ze 21-18 in het krijt stonden. Van den Dries gaf echter geen krimp. Setwinst dat gelijk stond aan de tweede plaats in de poule omdat Slovenië eerder op de dag een steek liet vallen tegen Australië.

Net als in het openingsspel leidde België weer na de kampwissel (7-4), de Brazilianen lieten niet begaan. Met een ace en met een paar stevige aanvallen namen ze gretig over: 11-13. De licht geblesseerde Van de Voorde ging naar de kant voor Coolman en Stuer loste Ribbens af maar België ondertussen wel 4 punten achter. Deroo knabbelde de achterstand beetje per beetje weg: 19-20, Verhees acete zijn team langszij, Deroo en Coolman deden de rest.

Het punt betekende meteen ook zekerheid over de zevende plaats. Douglas fungeerde in de beginfase van set drie als reddingsboei voor Brazilië: 2-6 en de roodhemden in de problemen. Eventjes maar omdat Bram Van den Dries weer speelde als in zijn beste dagen: 7-7, ook Coolman hield zijn team op de rails (13-13). De nieuwe achterstand zou er komen na een jammerlijke challenge bij België. Even weer schwung bij de jongens van Anastasi wanneer een gekke rally in hun voordeel eindigde. Het inspireerde helaas niet tot meer.

Nog een kans in set vier maar Brazilië kwam helemaal op toerental terwijl de Red Dragons aanvallend steeds meer moeilijkheden kenden. Het noopte Anastasi tot een wissel van Grobelny door Rousseaux. De Roo spartelde nog tegen: 10-12 maar nadien overklaste Brazilië België helemaal. Via 13-20 naar 15-25 en 2-2 in sets.

Dramatische start in de tiebreak met een 0-4-achterstand na een blok op Van den Dries en Grobelny. De verbetenheid waarmee de draken bleven vechten verdiende misschien meer, maar Brazilië lachte toch als laatste.

Het WK zit er dus op voor de Belgen, maar ze kunnen toch terugblikken op een geslaagde campagne met een top eindresultaat. De vorige editie nog zeventiende en nu 10 plaatsen beter gedaan. De meeste spelers genieten nog van een paar dagen vakantie alvorens terug te keren naar hun clubs.

België: D’Hulst (Valkiers) (Tuerlinckx), Deroo, Van de Voorde (Coolman), Van den Dries, Grobelny, Verhees. Libero: Ribbens (Stuer).

(MP – Foto MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier