Prefaxis Menen verlaat Europa met opgeheven hoofd

Redactie KW

Menen heeft in de Vauban geen mirakel kunnen voltrekken tegen de Russen. Het verloor zondagnamiddag in de halve finale van de Challenge Cup van Urengoy met 2-3.

Eerder had Menen ook al de heenmatch verliezend afgesloten met 3-0. Setstanden waren 20-25, 23-25, 25-23, 25-21 en 5-15. Prefaxis verlaat Europa met opgeheven hoofd na een sterke campagne en kranig verweer tegen een miljoenenploeg.

De Menen-entourage was vooral blij dat het de trip naar Siberië zonder kleerscheuren doorbracht eerder deze week. De reis zelfs verliep dus zoals gewenst, maar sportief had de grensploeg allicht iets meer verwacht dan een figurantenrol. De opdracht in eigen zaal tegen Urengoy voor de return was aartsmoeilijk: met 3-0 of 3-1 winnen en daarna nog een golden set binnenrijven. Geen sinecure tegen de reuzen uit Siberië. Vooral Dimitri Volkov had Menen in de heenmatch heel wat kopzorgen bezorgd met zijn 10 succesvolle aanvallen op 13. Maar ook in het midden baadden de Russen in luxe om Sinnesael en Smit helemaal lam te leggen.

Prefaxis Menen heeft in de Vauban geen mirakel kunnen voltrekken tegen de Russen.
Prefaxis Menen heeft in de Vauban geen mirakel kunnen voltrekken tegen de Russen.© MPM

De Meense kapitein betaalde het gelag voor de nederlaag in Siberië, hij moest zich tevreden stellen met een plaats in de huppelhoek. Heyrman -4 op 4 vorige week- mocht hem vervangen. Menen begon complexloos, al kwam het een paar keer onder de indruk van de dubbele Russische meters. Na de studieronde (5-8) nam Prefaxis het heft in handen en zag het Urengoy zowaar drie fouten op rij maken in de voor hen oncomfortabele zaal: 10-9. Het verschil in gestalte kwam nadien meermaals tot uiting via Vlasov. Kvalen klampte nog aan tot 13-14 maar dan bouwden de Russen een kloof uit. In het midden was er weer geen doorkomen aan, met een 16-20 tot gevolg. Menen schoot zichzelf nog maar eens in de voet door een handvol opslagmissers te laten optekenen. Ook bij het setpunt herviel Vandeweyer in die kwaal.

De Menenspelers wisten meteen wat ze moesten doen als ze alsnog naar de finale wilden: vier sets op rij winnen. Onbegonnen werk tegen dit topteam? Allicht wel, en toch puurde Prefaxis hoop uit het eerste punt van Smit. Bij 1-2 haalde Juricic Ver Eecke aan de kant voor de Deen Jensen, de blokhonger van Vlasov raakte maar niet gestild. Jensen maakte wel een opmerkelijke entree met 3 punten op evenveel pogingen. En toch bleef Menen op achtervolgen aangewezen: 6-7. De vechtlust die de thuisploeg voor de dag legde was mooi om zien. Jensen liet zich aanvallend nog steeds gelden en Heyrman blokte Prefaxis naar 11-11. De netfout bij 13-12 dreef Urengoy zelfs in een time-out. Zou het dan toch kunnen? Misschien, want Jensen pompte nog wat extra hoop in de Meense rangen met een winnende service. Volkov, zijn eerste misser in receptie, betaalde cash met een vervanging. Prefaxis met twee bonuspunten naar de tweede technische time-out. Juricic moest al snel het voorbeeld volgen van zijn Russische collega: 16-17. De supporters likten duimen en vingers af bij het geserveerde volleybal van beide teams die mekaar in evenwicht hielden: 22-22. De animo en de nervositeit namen toe, Volkov pakte geel omdat hij het publiek provoceerde, Kvalen zette de zaal helemaal in rep en roer met een ace (23-22). Kliuka kopieerde bij 23-24 en serveerde het punt erna Vandeweyer onderuit. Meteen het einde van het mooie Europese verhaal.

Prefaxis Menen in actie in Rusland.
Prefaxis Menen in actie in Rusland.© MPM

De derde set deed er niet meer toe, de Russen waren al geplaatst. Menen probeerde er nog iets moois van te maken en slaagde daar ook met verve in. Het pakte twee sets tegen de B-ploeg van Urengoy. Op zich toch nog een knappe prestatie. In de belle beurt kwam de bezoekende klasse weer bovendrijven.

Prefaxis kan niet lang op adem komen na het drukke schema van de voorbije weken. De volgende wedstrijd staat woensdagavond al in de agenda. Het treft dan VDK Gent in de Vauban dat zaterdag in eigen zaal ten onder ging tegen Antwerpen en daardoor op de laatste plaats bengelt in de play-offs.

(MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.