Prefaxis Menen niet opgewassen tegen boomlange Russen

Redactie KW

Menen heeft woensdag in het Siberische Urengoy niet voor de verrassing kunnen zorgen. Na amper 68 minuten stonden de harde maar logische 3-0-cijfers op de bordjes. Setstanden waren 25-19, 25-14 en 25-18.

Als Menen de finale wil bereiken tegen Verona of Lissabon, dan moet het zondag in eigen zaal winnen met 3-0 of 3-1 en de bijkomende golden set pakken. Een zo goed als onmogelijke opdracht.

Reisje zonder veel druk

Menen was maandag in een ontspannen sfeer vertrokken naar Siberië, op zo’n 6.500 kilometer van België. En waarom zouden de jongens van coach Juricic ook stress hebben? De Europese campagne is sportief al een voltreffer geweest en ook in de play-offs draait Menen lekker mee na een 3 op 6. De sportieve verwachtingen van de West-Vlamingen tegen Urengoy waren vooraf niet hoog gespannen: de miljoenenclub- met de oneindig rijke hoofdsponsor Gazprom – uit Siberië is op papier namelijk veel sterker dan Prefaxis. Wat amusement in de sneeuw, de teamspirit aanscherpen en vervolgens genieten van een topwedstrijd tegen de Russische nummer vijf uit de Superliga. Meer moest dat niet zijn voor Sinnesael en co, die wel hoopten om een Siberische afgang te vermijden.

Wat amusement in de sneeuw, de teamspirit aanscherpen en vervolgens genieten van een topwedstrijd

En aanvankelijk leek dat nog allemaal een doenbaar scenario. Valkiers bracht zijn ploeg serverend zelfs 8-8-langszij na een paar kleine fouten in de openingsfase. Maar de Siberische trein raakte stilaan op toerental en vooral het middencompartiment maakte brokken: 12-9. Maar ook met een receptie-aanvaller die in de eerste set 5 op 5 scoort, kun je amper in de problemen geraken. Nochtans konden Kvalen (5 op 8) en Ver Eecke (3 op 4) ook mooie cijfers voorleggen bij Prefaxis, maar de middenaanvallers werden helemaal uit de wedstrijd gehouden door de Russen. Een tweede blok op Kvalen bij 23-17 werd Menen fataal.

Prefaxis Menen niet opgewassen tegen boomlange Russen

In de tweede set kende de Noor een dipje. Zijn 20 procent tegenover de bijna foutloze jongens van Urengoy maakten de afrekening van dat spel wel erg zwaar. Na de 10-7 spurtten de Russen naar 25-14, Menen werd helemaal weggespeeld. Het licht in de Siberische tunnel kwam in de vierde set andermaal van Dries Heyrman. Hij was de enige midden bij Prefaxis die er aanvallend uitkwam. Net als in Roeselare lukte hij een aanvallende 4 op 4. De steun van de ploegmaats bleef achterwege, nochtans kon Menen receptioneel enigszins standhouden. In aanvallend opzicht was het de letterlijke dwerg van Urengoy. De 61 procent van Urengoy tegenover de 34 procent van Prefaxis is veelzeggend.

Veel thuispubliek zondag?

Zondag staat de terugwedstrijd al op het programma, zij het met een ongelukkig aanvangsuur. Het bestuur hoopt – ondanks de bekerfinale voetbal met Club Brugge tegen Standard – dat de Vauban om 15.30 uur helemaal volloopt om een Europees mirakel te voltrekken.

(MPM – Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier