Par-ky Menen na zes sets dramatisch uitgeschakeld in CEV Cup

Sinnesael vuurt de troepen aan. © MP
Redactie KW

Menen heeft in Burgas een krappe 3-2-voorsprong uit de heenmatch nipt niet kunnen vasthouden. In Bulgarije werd het na een knappe en bloedstollende partij ook 3-2 (25-23, 22-25, 22-25, 30-28 en 15-8). De bijkomende Golden Set werd 16-14. Bij 12-14 in de extra set keerde de scheids op zijn stappen terug en gaf hij de pipe-aanval van Vandecaveye -allicht terecht- toch buiten. Menen kon niet meer herstellen van die uppercut. Een dramatische uitschakeling dus voor de grensploeg.

De heenreis was goed verlopen al vertrokken de jongens van Ratko Peris met een uurtje vertraging vanuit Charleroi naar Sofia. Daar wachtte nog een busrit van meer dan 4u vooraleer ze aankwamen in het hotel dat naar Bulgaarse normen zeker voldoet aan de verwachtingen. De wedstrijd zelf dan. Die werd gespeeld in de moderne en grote Burgas Arena.

Peris begon weer met Demirovic in de basis ten koste van Vandecaveye. Menen kende een zeer moeilijke start en moest na de 10-6 zelfs nog gas terugnemen. Veel opslagmissers en in receptie lieten Stuer en zijn maats aanvankelijk ook maar een makke indruk. Het resulteerde in 15-8. Par-ky begon toen aan de inhaalrace met vier opeenvolgende scores en bij 19-18 was de aansluiting zelfs een feit. Na de 22-19 zette Menen nog eens een tandje bij en de Bulgaarse coach greep bij 22-21 in met een time-out. De Vries werkte het eerste matchpunt nog weg maar Kartev rondde een middenaanval perfect af.

Aanval De Vries.
Aanval De Vries.© MP

Gelukkig herpakte de grensploeg zich met brio na de kampwissel. Het liep uit tot 10-14 en de onsportiviteit bij het publiek nam toe. De speaker van dienst jutte de supporters nog wat op met telkens irritant boegeroep wanneer Par-ky een aanval opzette. Het inspireerde Demirovic tot grootse prestaties in receptie (80%) en in aanval (6 op 10). Menen kwam met de vingers in de neus via 13-19 op 17-23, maar liet zich nog in slaap wiegen. Peris moest zelfs nog twee keer een time-out inroepen (19-23 en 22-24), maar Sinnesael stelde toch nog gelijk.

Burgas voerde een paar wissels door en dat zorgde voor een evenwichtig begin van de derde beurt: 8-8. Menen volleybalde via een blokkerende Demirovic en een aanvallend sterk duo De Vries en Sinnesael een bonus van twee punten bijeen (13-15). De time-out deed Burgas herademen tot 20-18. Par-ky boog de scheve situatie nog om en zette een serieuze stap richting kwalificatie. Burgas begon met nieuwe krachten aan het vierde spel en zag Petroc zeer makkelijk scoren, ook bij 11-8. De Vries en Demirovic reageerden tot 17-17 en ook Folguera kende weer succes met zijn opslag. Wat nadien volgde was een enerverend potje volleybal met kansen voor beide ploegen. Burgas dwong de eerste setballen af maar Menen had de beste papieren bij 25-26 en 26-27. De grensploeg miste de opslag (29-28) en het stootte nadien op een Bulgaars blok. 2-2 dus in sets.

Aanval van Burgas.
Aanval van Burgas.© MP

Weer een tiebreak dus: bij winst daarvan ging Menen naar de volgende ronde, bij verlies zou er nog een golden set volgen. Par-ky wist dus wat het te doen stond en het maakte in de belle de eerste twee punten maar na de 4-4 zakte het ineen. Burgas nu weer in polepositie met vier scores na elkaar en Menen onderging het spel nu helemaal en kreeg 3 bloks tegen.

Op naar de Golden Set tot 15 punten. En uiteraard weer met twee ploegen die elkaar geen duimbreed toegaven: 5-5, 6-6, 7-7, 8-8 en 9-9. Daarna kwam Burgas voor het eerst op voorsprong in de bijkomende set, Peris greep naar de time-out en die leverde drie punten op rij op: 10-12. Het zou nog mooier worden toen het 11-14 werd. De eerste matchbal miste Menen en om de spanning erin te houden riep Peris zijn troepen bij 12-14 nog eens naar de kant. En dan gebeurde het drama: de scheids keerde allicht terecht terug op zijn beslissing en gaf de Bulgaarse lijnrechters het voordeel van de twijfel. De bal aanval van Vandecaveye werd buiten gegeven en in plaats van 12-15 werd het 13-14. Daarna kwam Par-ky -helemaal van de kaart- niet meer tot scoren. Einde verhaal in de CEV Cup na meer dan 5u30 volleyballen in twee matchen.

De spelers keren pas woensdagavond laat terug in België en beginnen donderdag aan de voorbereiding op hun wedstrijd tegen Guibertin die ze zaterdag afwerken voor eigen publiek. Menen is gezien zijn status verplicht om de drie punten thuis te houden tegen de hekkensluiter van de competitie, al weet je nooit hoe het allemaal uitdraait na een zware Europese trip.

De spelers van Par-ky voor de wedstrijd.
De spelers van Par-ky voor de wedstrijd.© MP

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier