Opvallend optimisme bij de Red Dragons en Yellow Tigers

Na de sterke oefenduels tegen Europees kampioen Frankrijk hopen de Red Dragons straks te juichen in Berlijn. © Foto Belga
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Vanaf dinsdag 5 februari spelen de nationale volleybalteams een olympisch kwalificatietornooi. Voor de heren vindt dat tornooi plaats in Berlijn, de dames spelen in het Turkse Ankara.

Traditioneel proberen bondscoaches bij de vooruitblik op een belangrijk tornooi zichzelf als underdog te bestempelen en te benadrukken hoe sterk de concurrentie wel is. Die alom bekende Belgische bescheidenheid was er ook enigszins bij de volleybalcoaches naar aanleiding van de olympische kwalificatietornooien, maar toch klonken ze ook opvallend optimistisch wat betreft de Belgische kansen. Opvallend, omdat enkel de winnaar van het kwalificatietornooi een ticket voor Rio krijgt en de nummers twee en drie nog een volgend tornooi moeten afwerken. Opvallend, omdat het ditmaal echt geen leugen is dat er zware concurrentie zal zijn.

Spelers geloven in positief verhaal Red Dragons

Dominique Baeyens – die Bruggeling Pieter Coolman en Kortrijkzaan Stijn D’Hulst in de selectie van de Red Dragons opnam – vertoonde het meest optimisme en bracht die boodschap duidelijk over aan zijn spelers. “Wij zijn de underdog en er staat totaal geen druk op onze ploeg, maar ook wij beschikken over heel wat talent en zijn in geen enkele wedstrijd kansloos. Ik acht de kans realistisch dat we bij de top drie eindigen”, liet de bondscoach optekenen.

De spelers gaan alvast mee in zijn verhaal, zo liet de Leuvens middenman Simon Van de Voorde bij Sporza weten dat de Red Dragons “zeker vijftig procent kans maken op Rio als ze maximaal presteren”. Misschien toch een beetje euforisch, aangezien de Belgen als 21ste op de wereldranking een poule delen met Duitsland (9), Polen (2) en Servië (12). Enkel de top twee van deze poule stoot door en maakt nog kans op de Olympische Spelen.

Els Vandesteene en Charlotte Leys zorgen zoals steeds voor de West-Vlaamse inbreng bij de Yellow Tigers.
Els Vandesteene en Charlotte Leys zorgen zoals steeds voor de West-Vlaamse inbreng bij de Yellow Tigers.© Foto Belga

Eerste wedstrijd cruciaal voor de Yellow Tigers

Gert Vande Broek – die Charlotte Leys (Poperinge) en Els Vandesteene (Oostkamp) onder zijn hoede heeft bij de Yellow Tigers – blikte dan weer realistisch vooruit. “Iedereen staat hier te trappelen voor stuntwerk en het is misschien een gewaagde uitspraak, maar we moeten voluit mikken op de tweede of derde plaats”, weet hij. Els Vandesteene en de andere Tigers beseffen wel dat het erg moeilijk wordt om de Olympische Spelen te halen. Sterspeelster Lise Vanhecke liet zich voor de camera’s van Sporza verleiden tot een overdreven “vijftig procent kans”, maar Els Vandesteene hield het vorige week in Krant van West-Vlaanderen liever bij tien procent.

“De eerste match tegen Polen wordt meteen cruciaal voor onze verdere kansen”, was iedereen het eens. Niet onterecht, want ook de dames zijn op papier absoluut geen topfavoriet en verloren vorige week nog hun twee oefenwedstrijden tegen Nederland. Als 15de op de wereldranglijst nemen de Yellow Tigers het in hun poule op tegen Polen (25), dat voor het eerst opnieuw in zijn sterkste bezetting zal spelen, Italië (8) en Rusland (4).

Speelschema:

Dinsdag 5 januari:

15.30 uur: Yellow Tigers – Polen

18 uur: Red Dragons – Duitsland

Woensdag 6 januari:

13 uur: Yellow Tigers – Italië

Donderdag 7 januari:

13 uur: Yellow Tigers – Rusland

15 uur: Red Dragons – Polen

Vrijdag 8 januari:

14 uur: Red Dragons – Servië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier