Olympische droom Red Dragons mag weer vier jaar in de kast

foto MP
Redactie KW

De Red Dragons hebben ook hun tweede wedstrijd op het kwalificatietoernooi in Berlijn niet kunnen winnen. Gastland Duitsland toonde zich met 0-3 (18-25, 23-25 en 24-26) te sterk en mag naar de kruisfinales. Voor België zit dat er behoudens een paar mirakels niet meer in.

Eén keer stonden de Belgen op de Olympische Spelen, in 1968. Al dwongen ze die kwalificatie niet zelf af en kregen ze een wildcard omdat het geplaatste Roemenië in laatste instantie afhaakte. Als de Red Dragons 52 jaar later nog eens op de Spelen willen staan, dan moesten ze beginnen met een overwinning tegen gastland Duitsland.

Gezapig

Baeyens voerde één wijzing door in zijn basis: Ribbens nam de positie van Stuer in als libero. Een gezapige start van beide ploegen leidde tot 7-7 maar dan trok Fromm op zijn eentje het niveau naar boven. De kloof bedroeg al vier punten wanneer Rousseaux niet tot scoren kwam: 9-13. Cox reageerde met een paar raketjes van aan de opslaglijn (12-13) maar Grozer zou serverend nog straffer uit de hoek komen. Duitsland in één ruk naar 12-17. Wanneer de ingevallen Grobelny op de muur van Grozer botste, konden de boeken dicht na een toch wel dramatische set waarin er slechts aan 28 procent gescoord werd en er geen enkel blok gerealiseerd werd.

Zenuwslopend

In set twee liet het tot dan toe onzichtbare middencompartiment eindelijk van zich spreken met een punt van Van de Velde: 3-0. Het werd het begin van een mooie reeks van 4 op 4 die de 11-7-tussenscore op de bordjes zette. De 15-11 van Deroo leek België op rozen te zetten maar dan kwam die dekselse Grozer -gisteren nog goed voor 8 aces tegen Tsjechië- aan de opslag. De Belgische voorsprong werd tot één puntje gereduceerd. Daarna werd het een zenuwslopende bedoening waarbij België weer uitliep tot 17-14 maar een videochallenge in het nadeel bracht de Duitsers weer langszij. Cox kon de setwinst ruiken toen hij serveerde naar 23-22. Net als zo vaak viel de motor stil bij het moment van de waarheid.

Baeyens toverde met D’Heer (voor Verhees) en Tuerlinckx (voor Cox) twee nieuwe witte konijnen uit de hoed. Zijn team moest wel direct weer in de achtervolging. Ook Klinkenberg mocht de bakens nog proberen te verzetten bij 4-7 en dat lukte nog ook. D’Hulst serveerde naar 11-10 en dan pikte Deroo weer geregeld zijn punten mee, ook de 20-19, de 21-20 en de 23-21 kwamen op zijn rekening. Zou België dan toch voor een eerste keer de setwinst kunnen vieren op dit toernooi? Neen, want ook na de blessure van Grozer hielden de draken het hoofd niet koel. (MP)

Vandaag dinsdag om 17 uur staat de laatste poulewedstrijd op de agenda voor de Belgen. Er wordt dan tegen Tsjechië gespeeld.

België: D’Hulst, Deroo 11, Van de Velde 6(Klinkenberg), Cox 5, Rousseaux 2(Grobelny), Verhees 1(D’Heer). Libero: Ribbens.

Duitsland: Kampa 1(Reichert), Kaliberda 7, Böhme 6, Grozer 19(Hirsch), Fromm 8, Krick 4(Schott). Libero: Steuerwald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier