Negen setwinsten op rij leveren Knack Volley twaalfde titel op: “Dominant van bij seizoensbegin”

De ontlading was groot bij Knack na het beslissende punt, al kwamen ze nooit in de problemen tegen Maaseik.©VDB / Bart Vandenbroucke foto Bart
De ontlading was groot bij Knack na het beslissende punt, al kwamen ze nooit in de problemen tegen Maaseik.©VDB / Bart Vandenbroucke foto Bart
Redactie KW

Knack Volley won in Maaseik zijn derde wedstrijd op rij in drie sets en is de terechte kampioen. Knack ging op zijn elan door van de zaterdag in eigen Tomabelhal gewonnen tweede finaleconfrontatie en liet zijn aartsrivaal woensdag geen kans meer.

De basis voor deze beslissende uitzege legde Knack zaterdag met de 3-0-zege thuis, waarmee de tussenstand op 2-1 gebracht werd. Knack won nipt de eerste set met 23-25, maar domineerde daarna en verdubbelde met 25-19 om Maaseik in set drie met 25-12 van het veld te spelen. Een terechte zege, want Knack werkte af aan 54 procent tegen maar 38 procent voor de bezoekers. Matthijs Verhanneman was de exponent van die dominantie en werd topscorer met maar liefst 19 punten, waarvan 17 aanvallend. Die derde, voor Maaseik, vernederende set scoorde hij aanvallend een zeven op acht.

De Roeselaarse servicedruk lag aan de basis ervan. Zo serveerde Hendrik Tuerlinckx de Maaseik-receptie aan diggelen. De spelopbouw verliep er heel doorzichtig en Knack recupereerde makkelijk, waarop Verhanneman tot drie keer toe vernietigend uithaalde. “Dat was toch wel indrukwekkend”, gaf ook directeur Dirk Specenier zaterdag mee. “Een wereld van verschil met onze ontgoochelende openingspartij in deze meervoudige finale. Het is wel een ideale uitgangspositie voor de vierde finaleconfrontatie.”

Negen op een rij

Het bleken profetische woorden, al opende Maaseik woensdag wel overtuigend naar 9-4. Maan vooral en Stahl zorgden voor die bonus, al profiteerde Maaseik ook van twee servicemissers van Roeselare. Knack zette die scheve situatie evenwel via vooral Desmet recht en sloot bij 12-12 aan. Roeselare nam op zijn beurt een voorsprong van drie punten en schreef in een boeiende beurt 23-25-deelwinst in. Dat beide opponenten sterk aan elkaar gewaagd zijn, werd de eerste herneming geïllustreerd, maar Knack bleef overeind om met dezelfde cijfers te verdubbelen. In set drie was duidelijk dat Maaseik zelf niet meer in een remonte geloofde en Knack maakte bij 16-19 het verschil naar 19-25 of de negende setwinst op rij. Knack schreef zijn 12de landstitel in en lukte dit seizoen de dubbel.

“Dit is de titel die we eigenlijk vorig seizoen al moesten hebben”

Directeur Dirk Specenier trok woensdag vol vertrouwen naar Maaseik. Maar wat dacht hij bij die 9-4-achterstand in de eerste set? “Wij kenden een ongelukkig wedstrijdbegin. Ik was er evenwel van overtuigd dat wij alle winstkansen behielden als wij die achterstand rap konden dichten. Daarvoor zorgden aanvallend vooral Verhanneman en Desmet, later drukte ook Tuerlinckx steeds nadrukkelijker zijn stempel op de wedstrijd. Ik had daarna nooit meer het gevoel dat Maaseik ons nog kon bedreigen, al wonnen wij de eerste twee sets maar met het kleinste verschil. Maaseik kwam trouwens geen enkele beurt nog voor op het scorebord eens de set 15 punten ver was.”

Terechte titel

“Dit is de titel die wij eigenlijk vorig jaar al moesten hebben, maar misten, omdat de competitie vroegtijdig afgebroken werd zonder een kampioen aan te duiden. Wij kunnen wel stellen dat het een verdiende titel is. Wij domineerden van in het seizoenbegin, wonnen de beker, werden regulier kampioen, waarna wij ook de play-offs als leider afsloten. In die finalestrijd openden wij ontgoochelend met thuisverlies. De groep reageerde evenwel dominerend. Dit is zeker een heel geslaagde campagne. Wij komen met deze 12de titel weer een stap dichter bij Maaseik dat er al 16 op zijn palmares heeft. Wij blijven de ambitie koesteren om Maaseik ook hierin te evenaren.” (RBD)

Trainer Steven Vanmedegael: “Zot content met deze eerste titel”

Voor coach Steven Vanmedegael is deze kampioenstitel zijn eerste als T1. Uiteraard was hij de koning te rijk. “Het betekent voor mij toch heel wat om als jonge coach die titel te behalen. Ik ben zot content en daarmee is de nederlaag van twee jaar geleden, toen wij in eigen huis de bellewedstrijd verloren, in de vergeethoek gespeeld. Na de openingsnederlaag in deze meervoudige finale in eigen huis liep ik ambetant rond. Maar wij geraakten op het juiste moment weer in de goede flow. De maandag erop werden de tactische wijzigingen met de groep doorgenomen. Vanaf de tweede match hebben wij het in receptie anders aangepakt door geregeld met vier spelers het stopwerk te verzorgen en zo de receptielijn te versterken. Maar wij wonnen die negen deelbeurten op rij ook door een efficiënte blok-verdedigingsorganisatie. Ik moet de spelers feliciteren met de manier waarop zij na dat verlies gereageerd hebben. Dit is een titel die bijzonder veel deugd doet en die zullen wij samen met de spelers goed vieren.” (RBD)

Kapitein Hendrik Tuerlinckx: “Ik was gebrand op afscheid met titel”

Voor Hendrik Tuerlinckx was het de zevende titel die hij in 13 seizoenen Knack bijeensloeg. Nadat de wedstrijdbal verzilverd werd, brak de kapitein in tranen uit. “Ik was er echt op gebrand om die titel te behalen als afscheid aan Knack Volley. Dit is dan ook een heel emotioneel moment. Eens die finale vaststond, wilde ik niet aan die mogelijke emoties denken. Ik kropte die op, omdat ik het toeleven naar de finalewedstrijden niet wilde verstoren. Toen de voor mij zevende titel met Knack vaststond, braken die emoties wel uit.”

Tuerlinckx zette overigens weer een prima partij neer en werd topscorer met 16 punten. “Wij waren als ploeg zwaar ontgoocheld bij die eerste nederlaag in de finale. Wij vonden evenwel de juiste mentaliteit om als groep terug te slaan en te vechten tot die drie noodzakelijke zeges er waren. Hoe wij dit zullen vieren? Het is vooral jammer dat de supporters dit niet kunnen meebeleven. Het zal dan ook geen groots kampioenenfeest worden.” (RBD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.