Nederlaag voor Yellow Tigers in eerste partij voor Olympisch kwalificatietornooi

Manon Stragier mocht invallen. © VDB
Redactie KW

De Yellow Tigers, onze nationale volleybaldames, hebben hun eerste wedstrijd voor kwalificatie voor Tokio 2020 verloren van Duitsland. Een zuur 1-3-verlies, want de vrouwen lieten zelf te veel kansen onbenut. Setstanden: 31-33, 24-26, 26-24 en 22-25. De Wevelgemse Manon Stragier viel in.

Duitsland blijft het zwarte beest van onze Yellow Tigers. Al meer dan zes jaar proberen onze dames hun oosterburen te verslaan en ook gisteren liep het fout. Op de meest pijnlijke manier dan nog: in set één deden nekten twee video-challenges onze meisjes toen ze liefst zes setballen niet omgezet kregen. Ook in set twee ging een setbal verloren. Helaas, aan het eind van de rit bleven we na vier dolle en razendspannende sets met 1-3 en quasi legen handen achter. Morgen tegen Kroatië moeten we weer vol aan de bak.

Verschroeiende start

Onze Yellow Tigers namen een verschroeiende start tegen de Duitse opponent, die door haar zege daags voordien tegen Turkije topfavoriet werd in poule B. Met haast foutloos topniveau en scores van alle speelsters, inclusief een killblock van passeur Ilka werd het 19-13. De 20-13 werd door de videochallenge afgekeurd wegens een minieme pink-touché en dat inspireerde de Duitse dames tot een remonte tot 23-24. Wat toen volgde was voer voor hartlijders: Twee Duitse setballen werden vakkundig weggewerkt en twee prima opslagen van Janssens leken de 27-25-setwinst te bezegelen. Maar alweer zag de videochallenge een Belgische pink aan een Duitse outsmash: 26-26. Zes setballen kregen onze dames, maar bij 31-31 nam de Mannschaft over bleek een drieblock op Herbots fataal: 31-33.

De Tigers lieten zich niet van de wijs brengen door die mentale opdoffer. Ook in set twee maakten ze er een nek-aan-nek-race van: tot 23-23 bedroeg het verschil nooit 2 punten. Grobelna dwong eerste setbal af, maar ook nu had Lippmann het laatste woord: 24-26 en 0-2.

Setwinst

Ook nu toonden onze dames nieuwe vechtlust en ze forceerden een eerste kleine bonus bij 11-8. Maar bij 15-15 viel weer alles te herdoen, want de Duitse vrouwen benutten hun lengte optimaal, met zowel zware smashes als uitgekiende plaatsballen. Rood alarm bij 18-20, maar Grobelna dreef de spanning opnieuw ten top: 21-21. Een block van Schoelzel leidde naar 22-24 en twee Duitse matchpoints. Het eerste serveerden ze out, het tweede strandde in het block van Sobolska. Met twee schitterende opslagen serveerde Marlies Janssens de oververdiende setwinst op het bord: 26-24.

Bij de start van set vier leek het fout te lopen, maar Sobolska en een outstanding Britt Herbots, met alweer een ace op de achterlijn, draaiden de rollen snel om bij 8-7. Opnieuw ontspon zich een razend spannend duel, waarbij de ref en een lucky-netrandace de Duitsers aan 16-19 en 19-24 hielpen. Nog eens drie matchpunten redden onze dames, maar bij het zesde (!) triomfeerde Lippmann: 22-25.


YELLOW TIGERS: Van de Vyver 3, Herbots 26, Sobolska 9, Grobelna 21, Van Gestel 11, Janssens 8. Libero: Ruysschaert. Kwamen in: Stragier, Guilliams.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier