Nagenoeg foutloze Italianen maatje te sterk voor Yellow Tigers

© VDB
Redactie KW

Wat een beetje gevreesd werd voor de wedstrijd is ook uitgekomen: de Italiaanse ploeg was ook op de laatste dag van het WK-kwalificatietoernooi te sterk, te stabiel, te moeilijk te passeren aan het net en ze straften bovendien elk foutje van de Yellow Tigers af.

België – Italië 0-3

(18-25, 22-25, 22-25)

In een kolkende, uitverkochte Lange Munte begonnen de Yellow Tigers met een punt van Freya Aelbrecht, dat terecht op een ovatie onthaald werd, maar nadien was de Italiaanse receptie zo precies dat er weinig tegen te beginnen was. Sporadisch lukte dat wel voor Van Hecke, Herbots of een sterk blokkende Heyrman, maar meestal was de slagkracht van Egonu, het blokwerk van Folie of het opruimwerk van de Bosetti’s er te veel aan. Een 18-25 verlies was er dan ook het logisch gevolg van.

Foutjes nekken Belgen

Maar via een blitzstart van uitblinkster Laura Heyrman kwamen de Belgen aan een 5-1 voorsprong. Egonu en Folie deden plots een onverwacht folieke en het stond 9-5, maar dan werd de thuisdefensie opnieuw bestookt en na een plaatsbal van Malinov greep coach Vande Broek terecht naar een dode tijd. De Yellow Tigers moesten echt boven zichzelf uitgroeien om dit Italië de baas te blijven. Dat begreep ook Freya Aelbrecht (12-10), maar na een net- en receptiefoutje bij de thuisploeg leek Italië opnieuw naar de zege (13-15) te grijpen. Dat was echter zonder een klaarkijkende Aelbrecht en enkele schitterende knallen van Van Hecke gerekend (21-18). Echter ook zonder een voetfout ontdekkende tweede scheidsrechter, een scherpe Egonu en enkele Belgische receptiefoutjes in één rotatie. Adieu, set twee.

Elke bal komt terug

Niet getreurd, want de Belgische speelsters deden het eigenlijk niet slecht. In de derde set zorgden Van Hecke en Herbots opnieuw voor een snelle 6-2 voorsprong. Het blok van Folie bleek echter moeilijk te breken (9-9). Herbots begon echter meer haar stempel op de match te leggen en opnieuw zegeliederen bij 12-10. Een ace van Ilka Van de Vyver deed er nog een schepje bovenop (14-11). Maar ook de moeilijkste ballen haalden de Italianen terug tot frustratie van onze aanvallers, terwijl ze ook nog eens elk foutje afstraften. Ook de ingekomen Grobelna zag haar aanval afgeblokt en daarmee was het liedje ten einde.

In de barragematchen eind augustus (plaats nog te bepalen) wachten volgende tegenstanders: Nederland, Griekenland, Tsjechië, Bulgarije en Slovenië. Hier kunnen nog twee tickets voor het WK veroverd worden.

België speelde met: Leys 4, Aelbrecht 10, Van de Vyver 1, Herbots 7, Heyrman 11, Van Hecke 14, libero Courtois. Kwamen in: Van Gestel, Van Sas, Gilliams, Grobelna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier