Muñoz de laan uitgestuurd bij Red Dragons: niet Frank Depestele, maar Zanini wordt opvolger

© MPM
Maxime Petit
Maxime Petit Sportmedewerker

De nationale volleybalmannen worden niet meer getraind door Fernando Muñoz. De Spanjaard mag na een povere zomercampagne in 2021 zijn koffers al pakken. Hij wordt vervangen door de Italiaan Emanuele Zanini. Een coach met een indrukwekkend palmares.

De 51-jarige Spanjaard was nog geen twee jaar in dienst bij de volleybond. Zijn contract liep nochtans tot de Olympische zomerspelen van 2024, maar hij kon nooit potten breken bij de nationale mannenploeg. De resultaten vielen tegen en hij straalde weinig autoriteit uit naar de spelers waardoor hij maar een zeer geringe impact had op de groep.

Emanuele Zanini, Italiaan van 56, werd aangesteld als opvolger. “De aanstelling van Zanini moet vernieuwing in het team brengen en kadert volledig in de verdere ontwikkeling van onze talentvolle jongeren richting het nationale team. Als bondscoach van Turkije, Slowakije en Kroatië realiseerde hij steeds een stijging op de wereldranking. We verwachten ook dat zijn aanpak de Red Dragons een nieuwe boost zal geven, de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap en een stijging op de wereldranking zijn de eerste doelstellingen. Momenteel staan we 26ste op de wereldranking”, meldt Jean-Paul De Buysscher, voorzitter van Volley Vlaanderen.

Ervaring

Zanini is in een eerste reactie erg tevreden. “Ik ben verheugd en trots dat ik de kans krijg om met dit team aan de slag te gaan. Dit is mijn vijfde nationaal team en ik wil graag al mijn ervaring gebruiken om de Red Dragons omhoog te helpen op de ranking.

Door de puntentelling moeten we elke set, elke wedstrijd winnen en met die mindset wil ik starten. Ons eerste doel zal de kwalificatie voor de Final Four van de European Golden League zijn. Daarna volgt het kwalificatietoernooi voor het Europees Kampioenschap en ook daar willen we op ons sterkst zijn. Ik hoop in april naar België te kunnen reizen om aan dit nieuwe avontuur te beginnen.”

Zanini nam in 2021 afscheid als coach van het Kroatische nationale team. Na acht jaar afwezigheid op een EK plaatsten Zanini en Kroatië zich weer voor het EK waar ze zelfs de tweede ronde haalden. In 2011 won hij met Slovakije zelfs de European League. Hij zorgde als assistent van Andrea Anastasi ook enkele grote successen bij de Italiaanse nationale ploeg: Europees kampioen in 1999 en brons op de Olympische spelen in Sydney. Momenteel is hij op het hoogste niveau aan de slag bij Ravenna in Italië.

Geen Frank Depestele

De European Golden League wordt het eerste officiële toernooi waar Zanini als hoofd van de Red Dragons zal aantreden. Met België-Letland als eerste confrontatie op 25 mei.

Frank Depestele (44) van Menen – vorig jaar nog trainer van het Jaar – werd ook genoemd als mogelijke opvolger van Muñoz, maar hij moest het dus afleggen tegen de ervaren Italiaan. (MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.