Menencoach Frank Depestele ziet match tegen ex-ploeg Knack Roeselare uitgesteld door corona

Het had een topderby moeten worden vandaag in de Meense sporthal tussen de leider Knack Roeselare en nummer drie Menen, maar vijf coronabesmettingen bij de grensclub gooien roet in het eten. De match wordt uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum. Een streep door de rekening van spelers, fans én van Menencoach Frank Depestele (43), die in Roeselare destijds de pannen van het dak speelde.

foto MPM

In welke mate is het nog speciaal om als coach je ex-club Roeselare te bekampen?

Frank Depestele: “Natuurlijk blijft dat iets bijzonders. Vergeet niet dat ik bij Knack mijn beste periode kende in België. Het feit dat daar met D’Hulst, Verhanneman en Tuerlinckx nog spelers actief zijn met wie ik volleybalde, geeft het een extra cachet. Met Deroey speelde ik nog een jaar samen in Aalst.”

“Ik heb ook nog regelmatig contact met de Knacksupporters, maar die zie ik tegenwoordig ook nog amper door de coronamaatregelen. Met team-manager Patrick Callens heb ik nog een goede band en die zal ik binnenkort nog wel eens tegen het lijf lopen bij het volgende onderlinge duel.”

Je maakte zelf veel derby’s mee in Menen als Knackspeler. Wat is je bijgebleven?

“Ik weet vooral nog dat ik hier vaak verloren heb met Knack. Zelfs in de jaren dat we door de competitie raasden en los op kop stonden, hadden we het hier steevast lastig. Daarom kwam ik niet graag spelen in Menen. Ooit had ik hier op het parket zelfs ruzie met Ivan Contreras omdat het voor geen meter liep. Dat maakte ik nergens elders mee. Maar voor de sfeer was ik hier wel graag. Spelen voor de vurige Menensupporters vond ik wel een leuke belevenis.”

Welke Knackspelers uit jouw periode hebben een blijvende indruk nagelaten?

“Toch verschillende hoor. Uiteraard Ivan Contreras met wie ik zes jaar speelde, een zeer goede connectie had en met wie ik veel titels pakte. Hij beschikte over een uitzonderlijk talent. Maar ook Kid Gilmar was een extreem sterke speler, ook al was hij in zijn Knackperiode al een beetje op zijn retour. Verhanneman en Tuerlinckx kwamen aan het venster piepen en zijn ook helemaal doorgebroken.”

Roeselare toonde al dat het makkelijk wint als het geen externe druk ervaart

“De meest markante figuur was Ivan ‘Bomba’ Marquez. Aanvallend wel de beste middenman waarmee ik speelde. Hij kwam steevast te laat op afspraken, maar hij kwam er telkens mee weg. Iedereen aanvaardde het precies van hem. Coach Dominique Baeyens werd er soms gek van, maar ook hij bedekte zijn fratsen meestal met de mantel der liefde.”

Hoe groot is de kans dat Menen dit seizoen iets raapt tegen leider Knack?

“Als we thuis spelen zonder publiek dan speelt dat in ons nadeel, want Roeselare toonde al dat het makkelijk wint als het geen externe druk ervaart. Knack is altijd favoriet tegen ons, maar als wij net tegen hen onze beste match van het seizoen spelen, dan valt er misschien wel een verrassing uit de kast. Vooral de eerste set tegen Leuven zou een referentiepunt moeten zijn. Dan maakten we amper fouten.”

Wat zijn de sterktes van Knack?

“Hun wisselmogelijkheden en setter Stijn D’Hulst die zijn aanvallers blindelings vindt. Tuerlinckx, Fragkos en Verhanneman scoren aan de lopende band en Coolman speelt zijn beste seizoen in jaren. Allicht ook dankzij de terugkeer van D’Hulst. Ook de Roeselaarse opslagdruk is enorm. We zullen dus op onze hoede moeten zijn als we hen bekampen.”

Welke troeven heeft Menen dit jaar?

“We hebben al getoond dat we ook over goede opties op de bank beschikken. Colson verkeert in topvorm en als Lapkov weer met zijn niveau van in de beginfase kan aanknopen, dan zijn we ook een stuk sterker. Rotty steekt ook in een goede periode, maar van een 19-jarige kunnen we niet verwachten dat hij de hele aanval draagt.”

Het is jouw tweede jaar als hoofdcoach. Ben je veranderd na het eerste seizoen?

“Ja, dat denk ik wel. Ik ben vooral strenger geworden en ik pak bepaalde dingen toch anders aan. Ook in Gent vorige week heb ik me kwaad gemaakt in de eerste set omdat de spelers geen beleving toonden en ver onder hun niveau bleven. Het was dus nodig om de stem te verheffen. Vorig jaar waren we als ploeg lange tijd zoekende. Pas na Nieuwjaar begon het te draaien, maar toen we op toerental kwamen, werd de competitie stopgezet.”

Hoe groot is de kans dat je ooit coach wordt van Knack?

“Ik ben daar eerlijk gezegd niet mee bezig. Daarvoor voel ik me nog te goed in Menen. Ik zit nog volop in een leerproces en moet nog vele stappen voorwaarts zetten alvorens naar de toekomst te kunnen kijken. Het klikt met de spelers en met het bestuur van Menen. Dankzij hen kan ik hier in goede omstandigheden werken.” (MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.