Menen keert Europees terug uit benarde situatie

© Foto MPM
Redactie KW

Met een 3-2-overwinning (21-25, 23-25, 25-23, 25-21 en 24-22 ) tegen het Bulgaarse Burgas is Menen verre van zeker van de volgende ronde. Al mag het nog tevreden zijn dat het twee punten pakte nadat het op 0-2 kwam en op spectaculaire wijze terug vocht. Als Par-ky wil overleven in de CEV Cup dan moet het volgende week nog eens winnen. Bij belleverlies kan kwalificatie nog mits winst in de bijkomende golden set.

Vooraf was er niet zoveel geweten over de Bulgaren die vorig seizoen wel nog kampioen speelden in hun land, maar tegenwoordig met een plaats in de subtop tevreden moeten zijn. Menen werkte zijn ‘thuismatch’ op Schiervelde in Roeselare voor een schamele 200 supporters. Het blijft een triestig gegeven dat een topploeg in België de Europese tegenstanders in een andere zaal moet ontvangen. Hoog tijd voor een politieke ingreep.

In een kil Schiervelde startte Menen krampachtig en zag het Pozdniakov makkelijk tot scoren komen (4-7) terwijl De Vries -nochtans man in vorm- het daar aanvankelijk moeilijker mee had: 8-12. De Nederlandse hoofdaanvaller reageerde meteen erna wel met twee aanvallende successen, Sinnesael zette daar twee winnende bloks tegenover: 14-15. Menen bleef aanklampen tot 19-20, maar dan stapelden de slordigheden zich op. Terwijl een 16-jarige Bulgaar het blok versterkte, stevende Par-ky af op verlies in de inleidende beurt.

Menen keert Europees terug uit benarde situatie
© Foto MPM

Even beterschap in set twee met Par-ky dat op 3-1 kwam, maar de Bulgaren keerden de rollen al snel weer om. Weinig opwinding dan, want daarvoor maakten beide ploegen teveel storende fouten. Sinnesael vond wel het gaatje bij 12-11, Demirovic vervolgde met een ace, Ver Eecke sloot de puntenreeks wondermooi af: 14-11. Een toetsfout (17-14) leek Par-ky op rozen te zetten, Burgas plaatste daar drie punten op rij tegenover. Op naar een spannend setslot. Daarin blokte De Beul naar 19-17 maar Kartev acete de 20-20 op de bordjes en Demirovic kegelde de volgende bal buiten. Alarmfase rood voor Peris en zijn troepen: 20-21. Zeker wanneer De Vries ook het volgende punt niet kon maken. Vaskelis werd dan maar in de strijd gegooid. Hij maakte de 22-24, Demirovic acete de aansluiting bij mekaar maar faalde bij de volgende opslag.

Menen ziet sterretjes, maar vecht terug

De ellende duurde maar voort bij de thuisploeg die al snel met Vandecaveye ging spelen. Menen bleef sterretjes zien in alle onderdelen: 8-13. Par-ky trok zich dan wel op aan een paar goede opslagen van de Vries en Vandecaveye die milderden tot 15-16. Vaskelis viel in om te serveren en deed dat met brio: 20-20, Ver Eecke greep de laatste strohalm bij 23-22 en de opslagen van Vandecaveye brachten weer hoop: 24-23 en 25-23.

Diezelfde Vandecaveye haalde zijn team weer uit de penarie in het begin van spel nummer vier: met dodelijke opslagen van 3-5 naar 10-5! Vandecaveye -ja, weer hij- maakte het nog mooier bij 11-6 maar weer waren die dekselse Bulgaren daar: 12-10 na blok op De Vries. Ook na de 15-10 gaf Burgas nog thuis (18-17) maar De Beul blokte Menen toch naar de tiebreak.

Menen keert Europees terug uit benarde situatie
© Foto MPM

Daarin voelde de thuisploeg zich een paar keer onrecht aangedaan door de refs, Belgische lijnrechters inbegrepen. Burgas kwam op 7-8. De Vries blokte naar 9-8 en De ace van De Beul stond gelijk aan 10-8. Opeens wel animo op Schiervelde. Menen hield in een bloedstollend einde met matchpunten voor beide teams nipt stand.

Volgende week dinsdag speelt Menen de return op Bulgaarse bodem waar ze sowieso voor een lastig karwei staan maar eerst moeten de jongens van Ratko Peris in competitieverband nog een zware verplaatsing maken. Zij gaan zaterdag in Limburg op zoek naar een driepunter tegen neofiet Achel, de ploeg die zeer sterk gestart is aan het seizoen.

(MPM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier