Marke, Zedelgem, Torhout en Waregem grote winnaars op beker van West-Vlaanderen volleybal

Marke Webis Wevelgem haalde het met 3-1 van Lendelede en stuurde zo de favoriet met lege handen huiswaarts. © GD
Redactie KW

Paasmaandag is traditioneel een hoogdag voor het West-Vlaamse volleybal. Welke clubs namen de beker van West-Vlaanderen mee naar huis? Je leest hier!

Heren

Black and White Company Lendelede vs. Marke Webis Wevelgem

De eerste wedstrijd van een namiddag vol volleybal zette Black and White Company Lendelede tegenover Marke Webis Wevelgem. Respectievelijk de nummers drie en vier uit de reguliere competitie Liga B en de heruitgave van de finale van vorig jaar. Toen klopte Marke Lendelede met 3-1.

In de reguliere competitie ging Marke met 3-2 winnen in Lendelede, maar in de terugronde zette Lendelede de puntjes op de i en won in Wevelgem met 3-1.

Het was Lendelede die de beste start nam en halfweg leidde met 15-9. Dit vooral door de opslagdruk waar Marke veel moeite mee had. Aanvallen van Marke werden zorgvuldig afgeblokt door het duo Vanooteghem en Balduyck. Veelvuldige opslagfouten van Marke brachten Lendelede in een zetel (21-12) naar de eerste setbal. Bij 24-10 was dit reeds de goede. Thomas Vandenberghe zette een eenmansblok waar Marke niet langs kon.

De beste start in set 2 was voor Marke (1-5) waar Lendelede plots geen antwoord meer had op de opslagen van Neil Oerlemans. Een blok en een aanval van Hollez brachten Lendelede terug in de match (5-8). Maar het was toch groen-zwart dat de voorsprong kon behouden en zelfs uitbouwen naar 8-15 halverwege de tweede set. Bij 13-20 ging bij Lendelede het licht uit. Marke scoorde zelfs een paar aces. De tweede setbal bij 15-24 was de goede voor Brecht Dewyspelaere die onhoudbaar binnen sloeg.

Lendelede was allerminst aangeslagen na vorig setverlies en liep 5-2 uit. Coach Kris Tange zag de bui hangen en nam een snelle time-out, enkele minuten later stond het 6-9. De foutenlast bij Marke werd quasi herleid tot nul en het blok stond pal. Dit resulteerde in een 9-17 stand terwijl Lendelede geen vuist meer kon maken. Bij 17-24 serveerde Marke de eerste setbal. Lendelede stribbelde nog even tegen (20-24) en Tanghe lastte een tweede time-out in en het volgende punt sloeg Gil Vincart voor Marke tegen het canvas.

Opnieuw kwam Marke het sterkst uit de startblokken. Na 3 minuten was het al 4-10 voor groen-zwart en ze stoomden lustig door tot 6-15. Lendelede bleef de fouten opstapelen en kon slechts sporadisch tegenscoren. Bij 12-20 kon Marke de beker al ruiken. Bij 15-24 kreeg Brecht Dewyspelaere een terechte applausvervanging. Maar de derde setbal werd benut door Louis Vandecaveye die er 1-3 van maakte. Geen zesde overwinning op 8 finales voor zwart-wit maar wel een sportieve revanche voor de verloren match van vorig jaar voor Marke.

B&W Compagny Lendelede – VT Marke Webis Wevelgem 1-3 (25-15/15-25/20-25/17-25).

Packo Zedelgem vs. Beernem

Beernem en Zedelgem liggen spreekwoordelijk op een boogscheut of twee van elkaar, maar maandagavond gaven ze elkaar partij in de finale van de West-Vlaamse beker provinciaal volleybal. Packo Zedelgem miste de titel op een paar haartjes, maar is erop gebrand om de beker huiswaarts mee te nemen. Voor Beernem is het de derde opeenvolgende finale, die ze echter nog nooit konden winnen.

De wedstrijd werd aangevangen in een ware heksenketel. Op voorhand was Packo aangeduid als favoriet, maar in de beginfase was daar weinig van te merken. Beernem ging lustig mee in de rally’s. Een eerste kloofje kwam er met 7-11 in het voordeel van Zedelgem. Maar het was toch Beernem die plots de leiding nam met 14-11. Het kleine kloofje bleef tot 18-16. Tot 19-19 bleef het spannend maar twee Beernemse foutjes maakten het 19-21. Maar eerste setbal is voor Beernem 24-23. Wim Beuselinck maakt er 25-25. Bij 27 -26 verkijkt Jonathan Buydts zich op de service van Jan Vandenbergh en Beernem pakt de eerste set na een ware thriller.

Tweede set dient zich opnieuw spannend aan, maar bij een dipje (9-5) van Packo vindt coach Missinne dat het welletjes is geweest en zet tijdens een time-out de puntjes op de i. Aan het net doet Beernem ongeveer alles waar ze zin in hebben en dat resulteert in een 11-8. Maar halverwege de set staat het 15-15 en is een nieuwe thriller in de maak. Beau De Bois maakt er dan met een eenmansblok 15-19. Plots is een nieuwe stunt van Beernem ver weg als Karel Gruyaert in het net besluit en 19-23 laat optekenen. Maar middenman Wim Beuselinck tikt een tweede setbal verrassend over het net en het staat terug gelijk.

Beernem speelt voor wat ze waard zijn en gaan mee in alle duels en blijven aanklampen. Bij 9-13 slaat Packo een kloofje. Dit bouwen ze gestadig uit tot 12-23 en Beernem plots terugkomt tot 17-23. Maar een goed spelend Packo serveert de eerste setbal aartsmoeilijk over het net en libero Lorenzo Steen slaat de bal tegen de zoldering. Nog 1 setje voor de favoriet.

Packo ging als een trein van start in die vierde set en plaatste Beernem snel op 5-11. De fouten stapelden zich op bij de Beerlanders en het stond snel 5-13. Plots vond de scheids in zijn zakken enkele gele kaarten die hij plots driftig aan Beernem ging uitdelen. Bij 8-19 ging het licht uit bij Beernem en was de passie weg. Het was opnieuw Wim Beuselinck die het laatste punt over het net kreeg tegen de grond. De favoriet maakt het waar.

Zedelgem versloeg Beernem met 3-1. Set 1 was een ware thriller.
Zedelgem versloeg Beernem met 3-1. Set 1 was een ware thriller.© GD

Beerlanders Beernem – Packo Zedelgem B 1-3 (28-26/21-25/17-25/ 15-25).

Dames

Vkt Torhout A vs. Vlamvo Vlamertinge

De eerste damesfinale was er een tussen een ploeg uit Liga B, Vkt Torhout A en eentje uit 2de divisie B, Vlamvo Vlamertinge die pas vorig seizoen de stap maakte naar divisievolleybal. Vlamertinge kreeg wel per set 2 punten voorsprong gezien het niveauverschil, maar Torhout bleef toch de favoriet.

Torhout dat startte met de tweeling Windels in zijn rangen had geen studieronde voorzien en stoomde vlot door naar 2-5. Vlamertinge was duidelijk onder de indruk en kende heel wat receptieproblemen. Na zes minuten en een 3-12 stand nam Vlamvo reeds zijn tweede time-out. Vlamertinge bleef de fouten opeenstapelen en was geen partij voor Torhout, 9-20 na 15 minuten. Kim Windels sloot de set af met een ace. 9-25.

Tot 4-4 ging Vlamertinge goed mee met wisselende kansen, maar dan verhoogde Torhout de druk en zowel offensief als defensief kwam het niveauverschil duidelijk naar voor. Sporadisch sprokkelde Vlamertinge toch nog een punt maar snel stond het 12-20. Bij 16-24 serveerde Hanne Moermans de bal uit en stond het 0-2 voor Torhout.

Na twee sets eenrichtingsvolleybal was de vraag of er nog iets veerkracht te bespeuren zou zijn bij Vlamertinge. Helaas, een kleine opflakkering niet te na gesproken (7-4), maar dan nam Torhout met een niet te stoppen Nele Billiet opnieuw het voortouw (7-10). Toch mag Vlamertinge terugblikken op een goede derde set. Vlamertinge bleef aanklampen tot 21-23 en het supporterslegioen begon er opnieuw in te geloven. Zowaar vroeg coach Stefaan Decoster van Torhout een time-out aan. Maar Charlotte Lemoine benutte de eerste matchbal. Vorig seizoen nog in eerste provinciale en nu in de bekerfinale van de West-Vlaamse divisieploegen, weinig ploegen doen dit na.

Torhout haalde het vrij gemakkelijk met 3-0 van Vlamertinge.
Torhout haalde het vrij gemakkelijk met 3-0 van Vlamertinge.© GD

Vlamvo Vlamertinge – Vkt Torhout 0-3 (5/16-25/21-25).

Damesvolley Waregem vs. Elckerlyc Zwevezele

De titelstrijd tussen de provinciale dames was er eentje tussen de nummer 2, Elckerlyc Zwevezele en het nummer 5 uit eerste provinciale, Damesvolley Waregem. In de competitie verloren beide teams hun thuismatchen. Het beloofde een spannend geheel te worden.

Zwevezele startte het sterkst met 8-4 en Waregem had duidelijk last van de opslagen van hun tegenstrever maar gaandeweg werd het evenwicht hersteld tot 11-9 en 13-13. Het stond plots 14-17 voor Waregem en de daarop volgende time-out bracht weinig soelaas. Waregem liep verder uit en bij 18-24 versierden ze een eerste setbal. Die werd nog gered maar de volgende was wel raak.

Tot 5-5 ging het gelijk op in set twee maar dan begonnen de fouten van Zwevezele zich opnieuw te manifesteren. Waregem trok door tot 5-10. Ansofie De Vriese maakte er voor Waregem 9-15 van en Zwevezele ging aan het twijfelen. De tussenstand 11-20 beloofde niet veel goeds voor de favoriet. Een voorsprong die Waregem niet meer uit handen gaf. Ansofie De Vriese serveerde de eerste setbal en een misverstand bij Zwevezele schonk Waregem set nummer twee.

Set drie was een doorslagje van de vorige met dit verschil dat de foutenlast bij Waregem groter werd en dat Zwevezele een kloofje kon slaan (11-8). Maar dit bleef niet duren en in een mum van tijd stond het terug gelijk 14-14. Zwevezele vond zijn tweede adem 20-18 maar Waregem gaf zich niet gewonnen en kwam terug tot 21-21. Drie Zwevezeelse fouten later stond het eerste matchpunt op het bord. Dat was het goeie en de favoriet staat dit seizoen na het missen van de titel voor de tweede maal met lege handen.

Zwevezele was de favoriet, maar de beker ging toch naar Waregem.
Zwevezele was de favoriet, maar de beker ging toch naar Waregem.© GD

Elckerlyc Zwevezele – Damesvolley Waregem 0-3 (15-25/16-25/21-25).

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier