Birgen Despodt – coach Hermes Oostende B: “Mijn speelsters missen nog wat ervaring”

“Ik ben misschien veeleisend voor mijn speelsters, maar ze weten maar al te goed wat ik samen met hen wil bereiken”, aldus coach Birgen Despodt.
Redactie KW

In Promo 2 staan de dames van Hermes B na vijf wedstrijden op een zesde plaats De wedstrijd tegen leider Bevo Roeselare verloren de kustdames, maar de overige wedstrijden werden steeds winnend afgesloten. Met een plaats in de buik van de rangschikking is coach Birgen Despodt echter niet helemaal tevreden.

“Ik wist voor aanvang van de competitie dat we in een leuke reeks met heel veel uitdagingen ingedeeld werden. Het loopt niet altijd zoals mijn speelsters verwachten of hopen, maar dat is eigenlijk positief. Ik ben blij wanneer mijn pupillen niet snel tevreden zijn. Ze beseffen maar al te goed dat ze nog niet altijd het gewenste niveau halen. Er is nog wat werk aan de winkel”, vertelt de coach van Hermes B.

Achterstand

“We mogen niet vergeten dat deze meisjes bijna een volledig jaar niet gespeeld hebben. Op hun leeftijd is dat uiteraard niet bevorderlijk voor hun sportieve ontwikkeling. Oudere speelsters hebben daar minder last van, omdat ze kunnen terugvallen op hun ervaring. Mijn meisjes missen deze ervaring en moeten dit tekort zo snel mogelijk wegwerken. Dat is niet evident. De gevolgen van corona zijn ingrijpend voor een jong team. Ik verwacht dat mijn speelsters deze achterstand wel zullen wegwerken, want ze zijn ongelooflijk leergierig. In de terugronde zal de progressie van mijn team ongetwijfeld duidelijk merkbaar zijn.”

Birgen Despodt staat bekend als een talentvolle coach die zijn speelsters op een haast professionele manier coacht en voorbereidt op een wedstrijd. “We trainen drie keer per week en daarnaast begeleiden we de speelsters door hen videobeelden aan te bieden. We tonen hen met beelden hoe ze kunnen reageren op bepaalde spelsituaties en hoe ze automatismen kunnen verwerven. We proberen hen op deze manier de ervaring bij te brengen die ze missen. Ik ben misschien veeleisend voor mijn speelsters, maar ze weten maar al te goed wat ik samen met hen wil bereiken. Het project en de visie is duidelijk. Dat is belangrijk, want duidelijkheid motiveert.”

Foutenlast

De coach van Hermes B kent als geen ander de sterktes en de werkpunten van zijn jonge team. “Ik ben best tevreden over de snelheid van het spel. De taken worden hoe langer, hoe meer uitgevoerd zoals ik het verlang. Mijn speelsters stralen enthousiasme uit en dat doet me plezier. Als het minder gaat in een wedstrijd slagen ze er meestal in om zich weer in de partij te knokken. Uiteraard zijn er nog zaken die beter kunnen. De foutenlast moest zakken en we moeten erin slagen om te scoren zonder fouten te maken”, gaat Birgen verder.

Hoger niveau

“Over kampioen spelen, spreken we niet, maar het is voor de ontwikkeling van mijn speelsters belangrijk om op termijn op een hoger niveau te spelen. Wanneer we dit doel zullen bereiken, is niet duidelijk. We doen er alles aan om elke wedstrijd te winnen, maar Bevo Roeselare, Pervol Ruiselede en Packo Zedelgem zijn serieuze concurrenten voor promotie”, besluit Birgen Despodt.

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.