https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Neemt Tuerlinckx afscheid met zevende titel bij Knack?

Hendrik Tuerlinckx.© BELGA
Hendrik Tuerlinckx.© BELGA
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Een kleine schokgolf door volleyballand, aan de vooravond van de titelduels tussen eeuwige rivalen Roeselare en Maaseik. Hendrik Tuerlinckx (33) verlaat Knack na 13 succesvolle jaren en keert terug naar zijn geboortestreek. “Of ik mijn ploegmaten zal missen? Neen. Dat zijn vrienden voor het leven, we blijven elkaar dus sowieso nog geregeld zien.”

Na 13 seizoenen slaat kapitein Hendrik Tuerlinkx (33) de deur achter zich dicht op Schiervelde. Een passage die tot dusver goed was voor zes titels, acht bekers en vier trofeeën als speler van het jaar. Heel wat fans reageren dan ook verrast op zijn vertrek, al zijn de redenen duidelijk. Zijn nieuwbouw in Averbode is recent afgewerkt, er is een derde kindje op komst én Haasrode-Leuven bood hem op 33-jarige leeftijd nog een driejarig contract aan.

Logische beslissing

“Veel mensen schrikken eerst, maar als je alle puzzelstukjes samenlegt, is het inderdaad een logische beslissing”, vindt ook Tuerlinckx zelf. “Nu zal het twintig minuutjes rijden zijn naar de sporthal, wat familiaal gezien toch erg handig is. Bovendien is Haasrode-Leuven enorm ambitieus. Mensen verwachtten eerder dat ik nog eens een buitenlands avontuur zou aangaan, nadat ik voor mijn Knackperiode al een jaartje in Italië speelde. Die kans was er eigenlijk ook wel ieder jaar, maar slechts drie à vier keer was het écht interessant.”

“Het kon dus anders gelopen zijn, maar ik ben vooral erg tevreden over mijn lange periode in Roeselare en wil zeker niet op een negatieve manier vertrekken. Het feit dat veel spelers hier voor pakweg tien jaar blijven, zegt dan ook veel over het karakter van de club en de stad. Maar de ploegmaten waarmee ik lang samenspeelde, zal ik niet missen. Dat zijn namelijk vrienden voor het leven geworden, we blijven elkaar dus sowieso nog geregeld zien.”

Zaterdagavond speelt Knack het eerste finaleduel tegen Maaseik. Het tweede en derde duel staan op 7 en 10 april gepland. Wie het eerst drie confrontaties wint, schrijft het kampioenschap op zijn naam. “Hoewel er in mijn nieuw huis nog geen prijzenkast voorzien is, maak ik met veel plezier plaats voor een zevende titel. Het zou de kers op de taart zijn. Uiteraard besef ik dat alle ogen meer dan ooit op mij gericht zullen zijn, maar met die druk moet ik als professional wel om kunnen gaan.”

Niet op de lappen

Voor het gesprek met Tuerlinckx legden we ons oor al even te luister in de Roeselaarse kleedkamer. Sappige anekdotes over de kapitein kregen we echter niet te horen. “Er zijn er genoeg om een boek te schrijven, maar helaas zijn die verhalen niet voor publicatie vatbaar”, klinkt het. Of toch eentje: de titelstrijd in 2014. De Knackspelers hadden maandenlang als paters toegeleefd naar de finale tegen Antwerpen. Tot ze plots twee duels in het krijt stonden… “De laatste maanden dronken we geen druppel alcohol en leefden we echt honderd procent naar die finale toe”, luidt het. “Bij een 0-2-achterstand besloten we echter voor een andere aanpak te kiezen, bij wijze van decompressie. Na een avondje stevig op de lappen te gaan, verloren we geen set meer en pakten we de titel met 3-2. Als we straks dus 0-2 zouden achter staan tegen Maaseik, zal ik even naar premier De Croo moeten bellen om een uitzonderlijk feestje toe te staan.” (lacht)

De Container Cup

Op 7 april speelt Knack niet alleen zijn tweede finaleduel, dan is Tuerlinckx ook te zien in de Container Cup op Play4. “Daarover mag ik helaas niet veel kwijt. Alleen dat mijn lengte niet bepaald handig was bij het schieten of golfen. Er zijn dingen kapot gegaan, ja…”

Zaterdag 3 april om 20.30 uur: Knack Roeselare – Greenyard Maaseik.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.