Menen wint spannend duel van directe concurrent Haasrode Leuven

Decospan kan dankzij een mooie teamprestatie drie belangrijke punten op zak steken.© MPM
Decospan kan dankzij een mooie teamprestatie drie belangrijke punten op zak steken.© MPM
Redactie KW

In de reguliere competitie ging Menen nog onderuit in Leuven maar zaterdag namen ze revanche met een 1-3-zege. Setstanden waren 27-25, 24-26, 23-25 en 17-25. Het klimt daardoor naar de derde plaats. Vooral de manier waarop Menen de zege pakte, laat het beste vermoeden voor het vervolg van de play-offs.

Vooraf het duel tussen twee ploegen die zich vooral focussen op de derde plaats na het verlies op de openingsspeeldag van de nacompetitie. Leuven had niets kunnen rapen op bezoek in Roeselare terwijl Menen er in de eigen Vauban ook niet aan te pas kwam tegen een nochtans gehavend Maaseik. Allicht zijn zowel Roeselare als Maaseik niet van de titelfinales te houden.

Menen verloor een drietal weken nog in eigen zaal met 0-5 van Leuven in een oefenduel maar het miste toen wel een handvol spelers. Frank Depestele begon met Stuer en Vanneste op de hoek en dat betekende dat Rotty in de huppelhoek stond. Bille was libero, Lapkov opposite en het duo Sinnesael-Colson vervolledigde de basis. De thuisploeg sloeg met Baetens aan de opslag een eerste kloofje: 9-6 maar een sterke Stuer reageerde gevat en bracht zijn team weer langszij.

Nadien zouden beide ploegen mekaar in evenwicht houden en Menen maakte op een slecht moment een overbodige netfout: 20-18. De bleke Lapkov sloeg de 24-22 in het net en nog had Leuven de schaapjes niet op het droge want Menen bleef aanklampen. Na de 26-25 loste Decospan wel de rol.

Nagelbijten

In het begin van het tweede spel voelden ze zich bij Menen terecht bestolen na enkele zeer dubieuze beslissingen van de scheidsrechter. Het moest dan ook meteen in de achtervolging: 5-3. Bij 9-6 zag de tweede ref dan een Meense rotatiefout en opnieuw gingen de poppen aan het dansen. Depestele vluchtte het punt nadien in een time-out omdat Peeters weer tot scoren kwam.

Ondertussen was de bleke Lapkov onzichtbaar geworden en Dedeyne -ex-Leuven- kreeg zijn kans. Die gaf positieve impulsen aan Decospan maar na de 15-15 kreeg het weer drie punten op rij om de oren. Rotty loste Stuer af en scoorde ook bij zijn eerste poging: 19-17, De Paepe kegelde de 19-18 buiten en Colson strafte een slechte Leuvense receptie af.

19-19 en alles te herdoen voor de thuisploeg die het punt nadien weer receptioneel faalde na een knappe opslag van de ook al ingevallen Brems: 19-20. Het werd weer nagelbijten met twee ploegen die beurtelings scoorden. Menen forceerde wel de eerste setbal, Baetens neutraliseerde. De tweede keer was wel prijs voor Decospan. Dedeyne was nochtans niet gevolgd in het blok, Hofmans joeg de bal een beetje klungelig buiten.

Weer discussie

Set drie begon veelbelovend voor Menen met een blok op Baetens en meteen zat de schwung in heat team, dat het nog steeds met Dedeyne in plaats van Lapkov deed. En Dedeyne eiste een hoofdrol op met efficiëntie in aanval en zelfs een fraaie verdedigende actie: 5-11.

Toch moest Frank Depestele nog een time-out inroepen omdat Leuven gevaarlijk naderde (13-16). En dan weer een discussie na een beslissing in het nadeel van Menen. Het leverde een ziedende Sinnesael ook nog geel op. In een gespannen sfeer richting het seteinde en daarin blokte Rotty Leuven naar een time-out: 17-20. De 21-22 sloeg hij zelf in het blok.

Leuven klom op voorsprong dankzij de mokerslagen van Peeters, een sterke Colson bracht de bordjes weer 23-23-gelijk. Na de ace van Stuer toonde Colson zich in het midden weer de killer van dienst.

Leuvencoach Eyckmans greep bij 2-8 al naar een tweede time-out en voerde weer een dubbele wissel door in de hoop op een kentering. Die kwam er niet en Decospan kan dankzij een mooie teamprestatie drie belangrijke punten op zak steken.

Woensdag komt Menen weer in actie. Dan wacht een korte verplaatsing naar buur, leider én titelfavoriet Knack Roeselare.

(MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.