Hermes Oostende wint vijfsetter tegen verdedigend uitstekend Charleroi

Basia Zakoscielna plaatst de bal voorbij het Charleroi-blok Bashorun-Juric.© (Foto VDB)

Hermes Oostende won thuis tegen Charleroi het duel om de vijfde plaats. In deze 2 uur en 5 minuten durende strijd waren beide ploegen op de vierde set na aan elkaar gewaagd.

Een sterke Lise De Valkeneer, ex-Hermesser, zorgde voor een 6-9 opener. De score bleef gelijkopgaand via 9-9 naar 14-14. Merle Baasdam verhoogde de opslagdruk, ook met aces, van 14-15 naar 20-15. Lise De Valkeneer aan het net bracht de bezoeksters nog even terug tot 20-19, maar daarmee was de kous af. Merle Baasdam was onhoudbaar aan het net : 25-21.

Charleroi verdedigde uitstekend in deze partij: van 2-5 evolueerde de score in set twee naar 8-9 en 8-14. Deze kloof kon Hermes niet meer dichten ondanks libero Megan Vanden Berghe die het hele terrein veegde: 14-17. Dichter kwam Oostende niet meer: 14-20, 17-23 en 20-25.

Basia Zakoscielna opende met 3-1 de derde set. De ingevallen middenspeelster Amber Gesquiere deed ook haar duit in het zakje bij de thuisploeg. Geen van beide ploegen kon een grote kloof slaan: 4-6, 8-8, 11-11 en 14-14. De enorme sprongkracht van de Waalse Camille Hannaert viel op bij Charleroi: zij stuwde haar team naar 18-21. Hermes kwam moeizaam tot scoren; Charleroi bleef fantastisch goed verdedigen en won met 21-25.

De vierde set werd echter éénrichtingsvolleybal. Alweer Amber Gesquiere scoorde in de beginfase van deze set in blok en aanval. Milica Misojcic serveerde probleemloos in één ruk van 2-1 naar 8-1. Een ontketende Merle Baasdam duwde alweer op het gaspedaal en met haar mokerslagen werd het zelfs 14-3. Merle Baasdam bewees ook nog eens haar enorme opslagdruk : 17-6. Basia Zakoscielna deed de rest bij 20-9. Een collectief sterk Hermes rondde af bij 25-12.

In de tie-break slaagde Hermes erin een 4-5-achterstand om te buigen in een 8-5-voorsprong. Na het draaien van kant naderde Charleroi onder impuls van alweer Lise De Valkeneer nog tot 11-10. De Karolingers verdedigden trouwens uitstekend. Na 12-11 ging het licht uit bij Charleroi en Basia Zakoscielna mocht het eerste en enige matchpunt scoren.

Voor Hermes Rekkenshop Oostende is dit meteen de derde overwinning op rij na uitzeges in Michelbeke en Antwerpen. Charleroi blijft vijfde, maar nu met slechts twee punten voorsprong op het zesde geklasseerde Hermes. Charleroi heeft wel vier wedstrijden meer gespeeld dan Oostende dat dus nog alle kansen heeft om die vijfde plaats binnen te halen.