14de beker voor Knack? “Gebrand op een zege”

Mag Knack Roeselare straks opnieuw de Beker van België in de lucht steken? Daarvoor moet het wel de rivalen uit Maaseik verslaan.© BELGA
Mag Knack Roeselare straks opnieuw de Beker van België in de lucht steken? Daarvoor moet het wel de rivalen uit Maaseik verslaan.© BELGA
Redactie KW

Zondagmiddag 13.45 uur, zet je alvast schrap voor een nieuwe thriller tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik. De twee beste ploegen van het land maken onder elkaar uit wie de Beker van België mee naar huis mag nemen. De mannen van Knack lieten alvast niets aan het toeval over, zo leerden we van assistent-trainer Bram Van den hove. Hij schetst voor ons hoe de week voor zo’n bekerconfrontatie eruit ziet.

“Eigenlijk is de week voor een bekerfinale heel gelijkaardig aan een normale competitieweek”, vertelt Bram Van den hove. “Knack Roeselare is een topploeg die elke wedstrijd probeert te winnen, dan is een goede voorbereiding altijd noodzakelijk. Voor de finale komen er wel iets meer video-analyses bij, maar dat zal het zo’n beetje zijn. Het was wel een voordeel dat we geen midweekmatch hadden. Dat gaf ons de mogelijkheid om enkele intensievere trainingssessies in te lassen. Maar de week werd wel gestart met een rustdag.”

Maandag: verdiende rustdag

“Voor de staf was het een rustdag tussen aanhalingstekens. Zij moesten wel werken, maar de spelers waren volledig vrij. En dat was verdiend, want de fysieke en mentale belasting was de week ervoor enorm hoog met de Europese matchen die er tussen kwamen. Dat waren drie topwedstrijden na elkaar. Ook de lange verplaatsingen komen daar nog bij. We zijn thuis gekomen, konden één dag trainen en hadden dan alweer een wedstrijd voor de competitie. De meeste spelers zijn zo’n intensiteit niet gewend. De rustdag zal niet alleen heel veel deugd gedaan hebben, het was stilaan ook broodnodig.”

Tot en met vrijdag: toewerken naar de match

“Vanaf dinsdag kon er dan volop toegewerkt worden naar de match van zondag. Tot en met vrijdag zien de dagen er ongeveer hetzelfde uit. Die bestaan uit een training in de voormiddag, in kleinere groepjes. Dat is dan één tot anderhalf uur baltraining, gekoppeld aan anderhalf uur fitness. Dan volgt een langere middagpauze en in de namiddag volgt er nog een teamtraining, waarbij we als ploeg aan specifieke zaken werken. Vanaf donderdag komt daar voor de teamtraining nog een videosessie bij. Ofwel kijken de spelers dan zelf naar de video, ofwel gaan we in groep een aantal zaken duiden. Donderdag is wel een iets rustigere dag waarbij er puur naar belasting toe iets minder intensief wordt getraind.”

Zaterdag: vertrek naar Lotto Arena

“Op zaterdag vertrekken we al om 9.30 uur naar Merksem. Daar houden we dan onze ploegtraining in de namiddag. Dat is ideaal om al eens te wennen aan de Lotto Arena. Vervolgens hebben we nog een videosessie en daarna is het uitrusten en overnachten op hotel.”

Zondag: de match

“Mocht de finale ’s avonds gespeeld worden, dan konden we in de voormiddag nog een baltraining doen. Maar nu is dat niet het geval, de match start om 13.45 uur. Er wordt wel nog wat bewogen vanaf 9 à 10 uur, maar niet intensief. Wat mobilisatie-oefeningen en zorgen dat de doorbloeding goed zit. En dan is het tijd voor de wedstrijd. Een clasico tegen Maaseik, altijd een geladen wedstrijd. Dit seizoen staat het 1-1 in de onderlinge confrontaties, maar we zijn erop gebrand om er 2-1 van te maken. Een feestje zal er wel niet inzitten, mochten we de beker pakken. Het zal zelfs heel snel gedaan zijn. De kapitein en coach mogen de beker in ontvangst nemen en niet veel later moeten we de kleedkamer al uit omdat de vrouwen nog moeten spelen. Dat zal wel raar doen, maar aan onze motivatie zal het niets veranderen.”

Bram Van den hove.© VDB
Bram Van den hove.© VDB

“Aangenaam verrast door de stad Roeselare”

Bram Van den hove is bezig aan zijn eerste seizoen als T2 bij de West-Vlaamse topploeg. De Leuvenaar kwam vorig jaar over van Haasrode-Leuven en begint zich al helemaal thuis te voelen in Roeselare.

“Ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast ben door de stad Roeselare”, bekent Van den hove. “Ik ga niet zeggen dat ik bang was om te verhuizen, maar ik wist toch niet goed wat me te wachten stond. Ik had een minder levendige stad verwacht. Het is nu natuurlijk niet de gemakkelijkste periode om een nieuwe omgeving te leren kennen, maar in het begin dat ik hier kwam wonen, waren de coronamaatregelen nog wat soepeler. Er is een fijn centrum en ik heb ook de indruk dat er behoorlijk veel wordt ingezet op het vlak van innovatie. Er wordt moeite gedaan om er een bruisende stad van te maken. Ik ben echt blij dat ik mijn vriendin kon overhalen om de stap naar West-Vlaanderen te maken. Ik woon dichtbij de sporthal. De tijd die ik daarmee uitspaar, kan ik nu in het volleybal steken.”

“Ook voor mijn vriendin valt de verhuis mee. Voor haar is het vele thuiswerken zelfs een zegen. Ze werkt aan de universiteit van Hasselt en omdat alle lessen online doorgaan, kan ze gewoon hier blijven. Toch één praktisch voordeel aan al die coronatoestanden.” (lacht)