Libero Lowie Stuer scoort bij Decospan Menen punten als aanvaller

Lowie Stuer (links) en Jelle Sinnesael begonnen met twee zeges aan de competitie. (foto MPM) © MPM
Redactie KW

Bij Decospan Menen keek men vol verlangen uit naar de eerste thuiswedstrijd in maanden. Na twee competitiezeges was het vertrouwen groot om ook een topclub als Maaseik op de knieën te krijgen. Maar woensdagavond werd uiteindelijk beslist om alle machen in Liga A opnieuw af te gelasten.

Dit weekend dan toch geen competitie in Liga A. De professionele volleybalclubs kregen van het ministerie van Sport vorige week alsnog een uitzondering op het verbod op indoor sporten, al moesten daarvoor wel de goedgekeurde protocollen strikt gevolgd worden. En daar knelt momenteel nog het schoentje. Zo moeten twee keer per week alle spelers en begeleiders gecontroleerd worden met erkende antigen testen. Maar, zo bleek deze week, er is nog geen handtekening van de bevoegde minister voor deze uitzonderingsregel en de benodigde testen zijn op vandaag ook nog niet aanwezig.

“Omdat er te weinig tijd rest om dit nog voor het weekend te realiseren, maar ook omdat de testen niet meer zo gemakkelijk op de markt te verkrijgen zijn, heeft de Liga beslist om dit weekend geen competitiematchen te spelen”, motiveerde ceo van de Liga Marc Spaenjers woensdagavond de beslissing om de competitiewedstrijden van dit weekend af te gelasten. “Wij hopen volgende week de competitie te kunnen hervatten.”

Een domper voor Decospan Menen, dat op de eerste twee speeldagen verraste met uitoverwinningen bij Aalst en bij Achel. Nochtans twee hoog aangeschreven teams. “Wat kunnen wij tegen die beslissing ondernemen?” repliceert Lowie Stuer. “Weet je, ik heb er een dubbel gevoel bij. Enerzijds heb ik er begrip voor dat er wordt doorgetraind, dat iedereen ook wil dat de competitie afgewerkt kan worden omdat de belangen wel groot zijn in de topsport. Maar anderzijds heb ik ook schrik, want wij lopen elke dag risico.

“Ik heb ook schrik, want wij lopen elke dag risico”

Met spelers en staff vormen wij een groep van een veertiental mensen. Iedereen heeft een bubbel van vier. Als je al die bubbels samentelt… Dan kom je aan een groot getal. En de gezondheid van iedereen is toch belangrijk, niet?”

“Ik begrijp wel dat ze de competitie willen uitstellen, precies omdat ze risico’s willen vermijden. Of ik het nog leuk vind?”, lacht Stuer. “Tja, het is niet anders. We trainden door omstandigheden nog niet vaak met de hele kern samen. En trainingsvormen afwerken én afstand houden, dat is in onze sport schier onmogelijk. We kunnen alleen maar hopen dat het tij snel zal keren.”

Libero Lowie Stuer depanneerde zowel in Aalst als in Achel als aanvaller. “Ik ben blij dat ik het nog kan”, opent hij met een brede grijns. “Vooral in Limburg kon ik het spel goed lezen en scoorde ik aan een hoog percentage. Eigenlijk heb ik mezelf niet verrast. Ik wist dat ik in een goede dag tot veel staat ben. Het deed deugd om me nog eens als aanvaller te kunnen uitleven. Of ik de komende weken als aanvaller mag blijven aantreden of weer libero word, hangt van de coach af. Als iedereen weer speelklaar is, dan verwacht ik wel ergens dat ik mijn vertrouwde stek weer inneem. Hoewel Yentl Bille het telkens voortreffelijk deed.” (MPM)

Van Sète terug naar Meense schaapsstal

Na één jaar te hebben gespeeld in het pittoreske Zuid-Franse Sète keerde Lowie Stuer terug naar de oude Meense stal. Een cultuurshock? “Ah, het was vooral vreemd toen ik van Menen naar daar ging. Ik had in Frankrijk alleen maar aan volleybal te denken en kon ook genieten van het mooie weer. Nu is de situatie helemaal anders, want ik combineer mijn leven als volleyballer hier met een job als podoloog in groepspraktijk Brusselman in Oudenaarde. Dankzij mijn terugkeer kan ik ook weer optrekken met vrienden van vroeger. Ik pik zelfs geregeld een minivoetbalwedstrijd mee van de maten van MVC Kanniballen. Van die momenten kan ik echt genieten, ook al heb ik soms heimwee naar mijn periode bij Sète.” (MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier