Knack wint verrassend met 1-3 bij Asse-Lennik

Een gehavend Roeselare won de heenmatch in de halve finale van de Beker van België in het Molenbos na setstanden 22-25, 20-25, 25-23 en 25-27 en heeft over twee weken in eigen huis genoeg aan twee sets om de bekerfinale te spelen.

Met drie geblesseerde receptie-hoeken (Orczyk, Claes en Van Hirtum) en de verloren Supercup van eerder dit seizoen in het achterhoofd begon Knack Roeselare als underdog aan de heenmatch in de halve finale van de beker. Asse-Lennik, dat vorig seizoen in dezelfde fase van de beker Knack al uit de finale hield, had dit seizoen in eigen land bovendien nog maar een set verloren.

Terwijl youngster Leonis Dedeyne de voorbije twee wedstrijden depanneerde op de receptie-hoek was het deze keer verrassend middenman Paulides die werd opgeofferd. Van de Velde nam zijn plaats in in het midden. Vooral in de eerste set werd Paulides wat gespaard in receptie, die werden vooral genomen door Dejonckheere en Verhanneman, maar gaandeweg ontpopte de Nederlander zich tot een uitstekende stand-in.

Sterk Roeselaars blok

Knack Roeselare kwam in de eerste set meteen 1-5 voor, maar de thuisploeg herstelde het evenwicht en de rest van de set verliep gelijkopgaand. Uiteindelijk beslisten de zes Lennikse opslagmissers de set. Na een legbal van Trinidad rondde Coolman aanvallend af: 22-25. Ook in de tweede set sprokkelde Roeselare al snel een kloof bijeen (8-14), vooral omdat thuisspeler Baetens de tanden stuk beet op een sterk Roeselaars blok. Opposite Overbeeke bracht Lennik aanvallend en serverend weer in de set (12-15), maar een blok van Verhanneman en Trinidad bezorgde Knack de belangrijke tweede setwinst: 20-25.

In een spectaculaire derde set, waarbij Stijn D’Hulst net als in de eerste twee sets Trinidad af en toe mocht komen vervangen aan de pas, kookten de potjes bij Lennik na enkele hete standjes aan het net over met geel voor ouderdomsdeken Depestele tot gevolg. Maar die verbetenheid leverde voor de thuisploeg wel setwinst op. Het was vooral Overbeeke die van achter de driemeterlijn het verschil maakte in het setslot: 25-23.

Genoeg aan twee sets

In de vierde set gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe, maar toen hoofdaanvaller Overbeeke bij 20-21 geblesseerd uitviel, roken de bezoekers bloed. Knack kwam 20-24 voor, maar het werd toch nog een bloedstollend einde, tot Verhanneman het welletjes vond en de verlossende 1-3 op het bord zette.

Door de blessurelast bij Roeselare een op zijn minst onverhoopt resultaat. De terugwedstrijd is op woensdag 23 december in Schiervelde en daarin heeft Knack genoeg aan twee sets om de finale te bereiken, die op 14 februari gespeeld wordt in het Sportpaleis. (RBD/LB)