VIDEO Knack Roeselare wint in Maaseik en kan vrijdag vijfde titel op rij pakken

Foto Bart © VDB
Lode Blomme

Ook de derde wedstrijd was razendspannend, maar na vier matchballen slaagde Knack Roeselare er dan toch in het thuisvoordeel in deze play-off-finale om te draaien. Het werd 1-3 na 16-25, 19-25, 25-22, 26-28. Vrijdag staat Noliko Maaseik met de rug tegen de muur in Schiervelde en kan Emile Rousseaux met zijn ploeg voor het vijfde jaar op rij landskampioen worden.

Maaseikcoach Castellani bracht dezelfde basis tussen de lijnen als twee dagen eerder, bij de bezoekers moest Orczyk plaats ruimen voor Claes. Van Hirtum kreeg na zijn goede prestatie in de tweede match opnieuw de voorkeur op Verhanneman.

Knack Roeselare opende furieus en werkte aanvallend aan een heel hoog percentage af in de eerste set. Ook de vier (!) aces van Van Hirtum en de hoge Limburgse foutenlast hielpen uiteraard om de eerste set binnen te halen. De wissels Rychlicki voor Bruno en Wolanski voor Skladany brachten voor de thuisploeg geen soelaas, want aanvallend waren Tuerlinckx (4 op 6), Van Hirtum (3 op 5) en Claes (4 op 5) moeilijk af te stoppen: 16-25.

Blokkend de betere

Beide ploegen begonnen in hun beginopstelling aan set twee. De opslagdruk van de thuisploeg lag beduidend hoger en Roeselare kon minder snel afstand nemen: 6-6. Met een blok van Tuerlinckx werd het 6-9 en bij 9-13 bracht Maaseikcoach Castellani Bontje voor Vigil Gonzalez. Enkel Maan scoorde vlot (6 punten in set twee) voor de thuisploeg en ook blokkend toonde Knack zich de betere: 19-25.

Ook in het begin van de derde set nam Jelte Maan de thuisploeg op sleeptouw: 11-6. Roeselare acteerde minder secuur en bij 13-9 kwam Konings kapitein Tuerlinckx vervangen. Aan de andere kant verloste de ervaren Wijsmans Raïc (15-13), maar bij 21-20 kwam Roeselare even in de buurt van een onverhoopte 0-3-zege. Libero Dumont werd er dan (niet in liberoshirt) ingebracht om de Limburgse receptie te versterken en dat loonde. Trinidad redde nog de eerste Maaseikse setbal, maar sloeg de tweede van op de servicelijn zelf buiten: 25-22.

(Niet) tegen het plafond

Alsof de play-off-finale nog niet spannend genoeg was, werd ook de vierde set van de derde wedstrijd een nagelbijter. Net als in de twee vorige duels leek Maaseik, met nog steeds Bontje in de ploeg, het ook nu op een tiebreak te laten uitdraaien, maar Orczyk werd er ingebracht en de Pool scoorde prompt drie punten op rij (van 21-17 naar 21-20). Aan de andere kant was Raïc bijna niet af te stoppen, maar toen een bal van de alweer sterke Van Hirtum onterecht tegen het plafond gegeven werd, stond het 23-20 in plaats van 22-21. Via alweer Orczyk vocht Knack terug en het had uiteindelijk vier matchballen nodig om de match te beslissen: 26-28.

Vrijdagavond 5 op 5 ?

Vrijdagavond kan Knack Roeselare voor de vierde keer op rij zijn titel verlengen. Wint Maaseik in Schiervelde, dan volgt zondagavond een vijfde wedstrijd. (LB/RBED)

Maaseik: Skladany, Bruno, Colson, Raïc, Maan, Vigil Gonzalez. Libero: Santucci. Kwamen in: Rychlicki, Wolanski, Bontje, Wijsmans, Dumont, Santucci.

Roeselare: Trinidad, Claes, Coolman, Tuerlinckx, Van Hirtum, Van de Velde. Libero Dejonckheere. Kwamen in: Konings, Verhanneman, Orczyk, D’Hulst.

Vrijdag 5 mei om 20.30 uur: Knack Roeselare – Noliko Maaseik

Eventueel vijfde wedstrijd op zondag 7 mei om 19.30 uur: Noliko Maaseik – Knack Roeselare