Straf: Knack Volley bij de beste acht ploegen in Europa

Knack Roeselare gunde Novi Sad geen set en staat in de kwartfinale van de Champions League. © Bart
Redactie KW

Met een 3-0-zege in de laatste poulematch tegen het Servische Novi Sad plaatste Knack Roeselare zich voor de kwartfinales van de Champions League. Een knappe stunt en dat amper drie dagen na de gewonnen bekerfinale in het Sportpaleis.

Knack Volley wist dat de laatste wedstrijd van de poulefase winnen genoeg zou zijn om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League en deed dat met verve. In eigen Schiervelde gunde Knack de Servische kampioen Novi Sad geen enkele set. Knack opende moeizaam met 28-26, verdubbelde met 25-20 om overtuigend de derde set te winnen met 25-18.

Knack Volley sluit de poulefase af als nummer 2 in poule E en behoort nu tot het selecte kransje van acht Europese ploegen die verder strijden in de Champions League. Een straffe stunt: sinds de hervorming van de beste Europese competitie is dat een unicum voor het Belgische volleybal. In 2002 won Knack Roeselare eerder al de Top Teams Cup, de eerste Europese beker voor er sprake was van de Champions League. Met de vijf poulewinnars gaan ook de drie beste tweedes door.

Novi Sad liet zich de eerste set niet kennen en klopte bij 5-11 inleidend zelfs een zespuntenbonus bij elkaar. Vooral ook omdat Knack moeizaam uitverdedigde en niet echt secuur afwerkte. Novi Sad speelde voluit en zonder complexen met Peric en Kovacevic die geregeld scoorden. Dan startte Knack evenwel een remonte op omdat het beter uitverdedigde en op de counter scoorde. Dat bracht Knack via een dubbele video challence naar 15-17 om bij 21-21 gelijk te stellen. Bij 23-23 mokerde Verhanneman de eerste setbal op het bord. De bezoekers gaven zich nog niet gewonnen en neutraliseerden drie setballen. Tuerlinckx smashte de vierde setbal op het bord en een bezoekende outaanval deed de eerste deelwinst met 28-26 naar Knack gaan. Schiervelde herademde.

Pieter Coolman passeert Rudic.
Pieter Coolman passeert Rudic.© foto Bart

De remonte was de inleiding van een knappe partij van Knack dat de foutenlast van dan af tot het minimum beperkte en bij 20-20 het duidelijke verschil naar de kwalificatie maakte. Knack was die tweede set direct bij de les maar Novi Sad bleef heel gedreven vanuit een serieuze servicedruk aanklampen. De score ging punt voor punt omhoog en toen Knack zoals bij 11-8 met een servicepunt van Coolman drie punten voor kwam, kon het die bonus niet aanhouden, want Peric was bij de bezoekers outstanding. Knack scoorde wel vanuit een verdediging waarin Deroey uitblonk op de counter. Zo konden de bezoekers aanklampen tot die 20-20 waarna Tuerlinckx de bal naar eigen voordeel mepte, Fragkos een ace afleverde naar 22-20 en Verhanneman vanuit een onmogelijke hoek na een spectaculair uitverdedigen van Deroey de 23-20 scoorde. Fasteland strafte aan het net een foute receptie op service van weer Fragkos af naar het setpunt dat Tuerlinckx verzilverde naar 25-20.

Dat was er blijkbaar teveel aan voor de Serviërs die de derde beurt snel van 6-4 naar 10-5 geslagen werden omdat zowel Verhanneman als Tuerlinckx en Fragkos niet meer af te stoppen waren. Ook al omdat Deroey de meeste recepties pasklaar afleverde bij Walsh die verrassend kon verdelen. Bij 17-8 leek de wedstrijd gespeeld al kon Novi Sad risicovol serverend naar 19-15 dichten. Verder geraakten de bezoekers evenwel niet. Tuerlinckx scoorde vanaf die 21-16 alle Roeselaarse punten naar de 25-18.

Donderdagmiddag loting

Knack door naar de kwartfinales die morgen op de middag geloot worden. Daarin naast Knack alleen topploegen met de reekswinnaars Civitanova en Perugia en het tweede geklasseerde Trentino, de Russische giganten Urengoy en het in zijn reeks tweede geklasseerde Kemerovo en de Poolse toppers en reekswinnaars Jastrzebski en Zaksa Kedzierzyn.

De kwartfinales worden tussen 3 en 12 maart afgewerkt. Knack zal daarbij eerst thuis spelen. De spelers van Roeselare dromen alvast van een duel met het Civitanova van ex-ploegmakker Stijn D’Hulst. (RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier