Knack Roeselare wint de eerste wedstrijd van de play-off-finale in Maaseik en kan mits winst zondag in eigen Schiervelde volgende week woensdag al zijn vierde titel op rij pakken. Toegegeven: met dat scenario hadden we - en met ons vele anderen - tot gisterenavond nooit rekening gehouden. Maaseik was na de wederopstanding in de play-offs als terechte favoriet aan de titelfinale begonnen en de uitzege in de Lotto Dôme die nodig is voor een nieuwe titel van Knack Roeselare zou er pas komen in de derde match. Áls die er al zou komen...

Dat was dus buiten coach Emile Rousseaux en een sterke teamprestatie van zijn manschappen gerekend. Zelfs Matthijs Verhanneman zelf had niet zien aankomen dat hij in die eerste wedstrijd nauwelijks enkele puntjes op het parket zou verschijnen, dan kun je wel aannemen dat ze ook bij Maaseik even raar opkeken toen ze de opstelling van de eeuwige rivaal uit Roeselare zagen. Een betekenisvolle invalbeurt om het verschil mee te helpen maken, was de Roeselaarse receptie-hoek evenmin gegund. Het was zowaar de inbreng van de Australische medical joker Paul Sanderson die een van de sleutels tot het succes bleek te zijn in die eerste wedstrijd.

VHM ging er mee om zoals een topsporter hoort te doen en heus niet alleen omdat de keuze van de coach(es) goed uitpakte met de belangrijke 2-3-uitwinst tot gevolg. Nee, Verhanneman beseft als geen ander dat in deze fase van de competitie het team primeert, zeker bij Knack Roeselare. En als een van de sterkhouders dit seizoen weet hij dat hij zeker zijn rol nog zal spelen in deze best of five.

"De ontlading na de dubbele ace van Hendrik Tuerlinckx sprak boekdelen"

Hoewel sommigen in Roeselare misschien al dromen dat er zondagavond voor het laatst dit seizoen gevolleybald wordt in Schiervelde, zien wij een van de protagonisten pas op 6 of 8 mei de titel pakken. Om het in drie wedstrijden te klaren, is het niveauverschil tussen beide ploegen momenteel te klein. Knack Roeselare verdiende wel degelijk de zege, maar het verschil tussen winst en verlies zat hem in de spannende vijfsetter in de details. Of 'Het dubbeltje viel aan de verkeerde kant', zoals ze bij Maaseik zelf zuchtten na de match.

Toch zijn de kansen op een nieuwe titel wel (fors) gestegen na die eerste confrontatie in de clasico. De ontlading in het Roeselaarse kamp na de dubbele ace van Hendrik Tuerlinckx in het slot van de tiebreak sprak boekdelen. De kapitein scoorde net als Pereyra - zijn collega aan de andere kant van het net - 28 punten in die eerste confrontatie, stond op op het moment van de waarheid en wil duidelijk een hoofdrol opeisen in de laatste wedstrijden van het seizoen. Goed voor een afscheid in schoonheid ? Of is 'Straffe Hendrik' toch niet bezig aan zijn laatste wedstrijden in het Knackshirt ?

Hoe dan ook kreeg het vertrouwen van Tuerlinckx en co woensdagavond een serieuze boost. En moeten ze in Limburg toch even bekomen van deze opdoffer. Zondagavond voorspellen we opnieuw een close game. Afwachten of Knack Maaseik dan helemaal met de rug tegen de muur kan zetten. Of gooien de Limburgers de titelstrijd weer helemaal open ?

© VDB