Ex-spelers Stijn D’Hulst en Kris Tanghe geloven nog in titel voor Knack

Coolman en Tuerlinckx met het blok op Cox. Knack kon in set vier bij 10-6 niet doordrukken naar winst. (Foto Bart) © Coolman en Tuerlinckx met het blok op Cox. Knack kon in set vier bij 10-6 niet doordrukken naar winst. (Foto Bart)

Na de tweede finalewinst van Maaseik woensdag in Schiervelde zijn de Limburgers een stap dichter bij hun eerste titel sinds 2012. Toch zien ex-Knackspelers Stijn D’Hulst en Kris Tanghe, die de tweede confrontatie in Roeselare bijwoonden, nog mogelijkheden.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Knack een 0-2-achterstand ophaalt in een rush naar drie winnende wedstrijden. Het deed dat al eens tegen Antwerpen, al is dit Maaseik toch wel sterker en dominanter dan het Antwerpen van toen. In de tweede wedstrijd, in Schiervelde, haalde het powervolleybal van Maaseik het van de snelheid en het verfijnde volleybal van de thuisploeg

Een Knack dat zijn beste niveau haalt zou in set vier bij een 10-6-stand nooit nog de wedstrijd uit handen geven

Vorige zaterdag kon Knack Volley de onmacht nog maskeren met twee keer 22 tegenpunten. Woensdag herpakte Roeselare zich wel, maar zowel de eerste als de vierde set lagen vooral eigen foutjes en de onmacht om in die cruciale wedstrijdfasen net iets meer te geven aan de basis van die twee keer 23-25-verlies. Een Knack dat zijn beste niveau haalt zou in set vier bij een 10-6-stand en na een dominerende derde set nooit nog de wedstrijd uit handen geven. Maar je kunt er ook niet naast kijken dat spelverdeler Trinidad na zijn inactiviteit van enkele weken nog niet voortdurend die verrassende en secure passing uit zijn pollen kan toveren wegens gebrek aan matchritme.

Gemiste kans

Stijn D’Hulst, dit seizoen bij het Duitse Düren actief – al weet hij nog niet waar het volleybal hem volgend seizoen zal brengen – noemde de wedstrijd van woensdag een gemiste kans voor Knack. “Die eerste set was een dubbeltje op zijn kant”, zag de spelverdeler, die vorig seizoen bij Knack nog op het terrein stond. “Jammer dat Roeselare in de eindfase van de openingsset twee keer in de fout ging. De thuisploeg herpakte zich wel in set twee.”

“Ik dacht dat Roeselare zou doortrekken, maar plots herpakte Rychlicki zich”

“En toen bij Maaseik in de derde beurt de foutenlast groeide, scoorde Knack ook gemakkelijker. Het kon ruim afstand nemen en werd niet meer verontrust om de 2-1 aan te tekenen. Ik dacht dat Roeselare vervolgens zou doortrekken, maar plots herpakte Rychlicki zich en was Maaseik niet meer af te stoppen.”

Hotline met Tanghe

Bij wijze van proef kregen tien Knacksupporters tijdens de tweede finalewedstrijd oortjes in. Daarmee stonden zij in contact met oud-speler Kris Tanghe die vanuit zijn volleybalwijsheid commentaar gaf en de wedstrijd analyseerde. De ‘Hotline’ was een experiment van de Volley Liga die naar vernieuwende ideeën op zoek is in de volleybalbeleving.

Ook Kris Tanghe meende dat Knack in het begin van de vierde set op weg was naar een 3-1-zege. “Vooral omdat Maaseik op dat moment toch wel even onderuit ging en de servicedruk niet kon aanhouden. Je zag ook dat Maan in de derde set gefrustreerd raakte omdat Noliko geen greep meer kreeg op de wedstrijd.”

“De kansen waren er om 3-1 te winnen, maar die werden niet benut”

In de vierde set had Knack bij 10-6 moeten kunnen doordrukken. Daar liet men enkele scoringskansen om de kloof uit te diepen liggen en de thuisploeg liet toe dat Maaseik weer in de wedstrijd groeide. De kansen waren er om 3-1 te winnen, maar die werden niet benut. Tegen dit Maaseik betaal je dit cash. En dan zag je ook dat Maaseik wel dat tikje sterker is dit seizoen.”

Alles op alles

Toch zouden zowel D’Hulst als Tanghe de strijd nog niet opgeven. “Knack moet nu gewoon alles op alles zetten om er zaterdag een vierde wedstrijd uit te puren. Dat kan, als alle spelers hun beste niveau halen.”

“Het wordt natuurlijk moeilijker om alsnog de titel te halen. Maar de spelersgroep moet zaterdag gewoon geloven in die paar kleine kansen, want een wedstrijdbeeld kan snel omslaan”, rondt D’Hulst af.