Knack Volley verliest met 1-3 van Maaseik en verspeelt thuisvoordeel

Knack Roeselare - Greenyard Maaseik. Jan Martinea geraakt niet over het blok van Verhanneman en Coolman.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Roeselare opende de meervoudige titelfinale met een nederlaag in vier sets en daarmee verglijdt het thuisvoordeel naar Greenyard Maaseik. De Limburgers openden met 21-25 deelwinst, Knack kon wel met 25-22 gelijkstellen maar daarna ging Maaseik overtuigend met 22-25 en 17-25 naar de dagzege.

Beide opponenten openden in hun basisopstelling van de jongste weken en je voelde de hoopspanning zo in de Tomabelhal hangen. Dat vertaalde zich die eerste beurt in een tot 16-17 gelijkopgaand scoreverloop. Maar vooral ook in rappe vocale reacties tegen elkaar én de wedstrijdleiding. Bij Knack kregen de aanvallers geen bal meer op de grond want Maaseik verdedigde heel secuur. Het was de Argetijn Martinez die de bezoekers met twee slimme plaatsballen 17-21 voor bracht. Die achterstand was té groot, want in dat setslot was Cox aanvallend niet meer af te stoppen. Het was uiteindelijk Stahl die de tweede Maaseikse setbal verzilverde naar 22-25.

Groeiende foutenlast

Coach Vanmedegael schoof zijn spelers de tweede set drie posities door. Het ging gelijk op naar 15-15 als eerst Fragkos, de meest opvallende Roeselaarse aanvaller, daarna Verhanneman en tenslotte een blokkende Coolman Knack een vierpuntenbonus gaf bij 20-16. Niettegenstaande Knack in die tweede beurt vijf opslagmissers liet noteren. Maar Fragkos kende een beter afwerkingsmoment. Hij scoorde in dat setslot drie keer en kon de setbal die hij zelf op het bord mokerde ook naar de 25-22 gelijkmakende beurt doorslaan.

Alles was te herbeginnen, maar in zowel de derde als vierde beurt groeide de foutenlast. Die manifesteerde zich al de inleidende beurten in servicemissers, aanvallende onzuiverheden, onzekere recepties en netfouten. Blijkbaar legden de Roeselaarse spelers de druk te hoog voor zichzelf want ze kwamen nooit tot hun betere spelniveau. Tekenend daarvoor was het begin van de derde set waarin Knack de bezoekers té gemakkelijk 0-4 liet voorkomen. Het begon met een servicemisser van Fragkos, Stahl die een onzuivere Roeselaarse receptie meedogenloos afstrafte, Martinez die de Knackverdediging te grazen nam en Verhees die blokkend scoorde.

Ontgoocheling verwerken

Die achterstand kon Knack dat de autoriteit in zijn spelpatroon van de jongste weken niet meer haalde nooit meer dichten. Een paar keer naderde Knack wel tot op twee punten. Maar vooral Maan en Cox stopten die lonkende gelijkstelling altijd opnieuw. Martinez scoorde de 17-22. Bij 19-24 was de set verloren voor Knack, dat wel nog enkele setballen neutraliseerde, maar uiteindelijk Maan niet kon afstoppen naar 22-25.

Vanmedegael bracht er de vierde set Huhmann in voor Fasteland die te veel aan het net bleef haperen en bij 6-11, Knack kon blijkbaar niet meer terugvechten door die overvloed aan onzuiverheden, kwam Desmet er in voor Verhanneman. Maar ook dat bracht geen soelaas want Knack ging nu ook in receptie onderuit aan de Limburgse servicedruk. Een enthousiast Maaseik rook de eerste wedstrijdzege en die kwam er bij 17-25 in set vier. Woensdag staat de tweede wedstrijd op het programma in Maaseik. Knack heeft dus maar enkele dagen om die ontgoocheling te verwerken. De derde wedstrijd is voorzien zaterdag 10 april in de Roeselaarse Tomabelhal.