Knack Volley pakt pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan

© Sportpix.be | David Catry
Redactie KW

Knack Volley stelt een vertrouwenspersonen pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan binnen de schoot van hun club.

De getuigenis van ex-judoka Ann Simons als slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens haar carrière zorgden een paar weken geleden voor heel wat reacties. Uit vroeger onderzoek blijkt dat minstens één op de vijf minderjarigen minstens één keer in contact komt met seksueel overschrijdend gedrag in zijn of haar sportclub. Dit doet pijn. Net als pestgedrag binnen de sportclub. Jongeren moeten binnen een veilige omgeving kunnen sporten. Voor Knack Volley Roeselare was dit het sein om twee vertrouwenspersonen aan te stellen en met een duidelijk communicatieplan naar buiten te komen: brief aan (jeugd)spelers, ouders, trainers en jeugdverantwoordelijken, bericht op website en mysmart, persbericht, nieuwsbrief en oudercontact.

Brief pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Beste Speler, Beste Ouder, Beste Jeugdcoördinatoren, Beste Trainer,

Welkom in onze club Knack Volley Roeselare! We zijn blij dat je koos voor One Team One Family om te sporten bij ons. We vinden het belangrijk dat je hier graag bent, maar ook dat je je goed voelt in je vel. Onze club moet een plaats zijn waar kinderen en jongeren veilig sporten en waar plezier gemaakt wordt. Want je goed voelen komt op de eerste plaats. Van daaruit willen we onze ambities waarmaken en ons bekwamen en perfectioneren in de volleybalsport.

Dat goed voelen, daar zorgen jullie, wij, de club en de ouders samen voor in één harmonie. We willen binnen onze One Team One Family dat zowel jongeren als volwassenen voor elkaar respect opbrengen en de grenzen van anderen aanvaarden. Daarom is er geen plaats voor pestgedrag, racisme, geweld of ongepast seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen Knack Volley. Voel je je niet goed, ben je gekwetst, kan je er met niemand over praten, voel je je bedreigd, voel je pijn, is er iets waar je mee worstelt, heb je weet van een vriend die ongelukkig is, meld het aan één van onze vertrouwenspersonen. Zij zijn opgeleid en verplicht je te helpen in respect voor jou. Meld het ons als grenzen overschreden worden, zowel bij jezelf, bij je vrienden, bij je eigen kind(eren) als bij anderen, bij spelertjes die je ongelukkig ziet lopen, bij een vriend die zich afsluit. Wij zijn er om te helpen, om te luisteren en iedereen te steunen op de zo juist mogelijke manier. Wij weten wat we kunnen en mogen doen.

Bij Knack Volley Roeselare zijn de aanspreekpersonen integriteit er voor iedereen die vragen of klachten heeft. Deze persoon zal naar je verhaal luisteren en kan uitleg geven over wat er kan of moet gebeuren. Zij hebben daar cursus voor gevolgd en kennen de manier van werken die afgesproken is bij de club. Aarzel niet om hen op te bellen, aan te spreken of te contacteren. Het zijn lieve mensen, die zullen luisteren en die jou zullen respecteren in wat je vraagt.

De vertrouwenspersonen pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn:

Johny Engels (secretaris en bestuurder), 0472 342389, Johnyengels@skynet.be

Ann Lobbestael (organisatie Knack volleybalkamp), 0470 221251, Ann.lobbestael@gmail.com

Wij zullen er alles aan doen om voor jou de harmonieuze sfeer binnen de club en de verschillende teams te waarborgen. Wij zullen op de juiste manier handelen als er iets verkeerd loopt om je te helpen. Want cool en chill is voor iedereen, daar gaan we voor. Onze doelstelling is zonder meer dat jullie mooie vreugdevolle mensen worden, rijk van binnen en dat jullie vanuit die vreugde mogen excelleren in het spectaculaire atletische volleybalspel van tactiek en strategie. We verwachten van jullie, van onszelf, van alle ouders, net als van de trainers, begeleiders en de bestuursleden van de club om een voorbeeldrol op te nemen en de jongeren op een positieve wijze te ondersteunen en negatief gedrag achterwege te laten. We rekenen erop dat jullie net als ons meewerken aan een toffe sportclub.

Deze gegevens zijn ook te vinden op onze website via de url www.knackvolley.be/jeugd/… en op ons intern Mysmart via de url ….

Met One Team One Family groeten,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier