Knack verliest leidersplaats na thriller in Menen

Redactie KW

Prefaxis heeft voor een stunt van formaat gezorgd door leider Roeselare te kloppen met 3-1 (25-16, 19-25, 26-24 en 27-25). Het werd een propagandawedstrijd waarin Menen het koelbloedigst bleef. Roeselare is zijn leidersplaats kwijt aan Maaseik.

Nog eens een mooi volgelopen Vauban voor de enige overgebleven West-Vlaamse derby. Zowel Roeselare als Menen startten met een goed gevoel want Knack had eerder deze week Guibertin met het schaamrood op de wangen teruggestuurd terwijl Menen directe concurrent Gent puntloos achterliet in Oostakker.

Rousseaux deed opnieuw een beroep op hoofdaanvaller Tuerlinckx, op de hoeken mochten Orczyk en Verhanneman opdraven. Peris koos voor de jongens die Antwerpen en Gent het nakijken gaven.De match begon met twee ploegen die verzorgd volleybal serveerden en die mekaar ook in evenwicht hielden tot 6-6. Dan sloeg Gorski een eerste keer toe van aan de opslaglijn: 8-6. Roeselare volleybalde de achterstand weg. Toch zou Rousseaux een time-out moeten inroepen bij 15-12 na nieuw servicegeweld bij Menen. Dit keer was Sander Depovere de boeman van Dejonckheere en Orczyk. Rousseaux zag dat zijn ploeg problemen bleef hebben en riep zijn manschappen nog eens aan de kant bij 18-14. Orczyck geraakte er nadien nog niet door en mocht aan de kant ten voordele van Claes. Bij 21-14 was het de beurt aan Verhanneman om zijn plaats af te staan. Ook Van Hirtum kon de 23-15 niet vermijden. Vandeweyer zette de zaal met twee punten in lichterlaaie.

Roeselare onder stoom

Knack leek de puntjes op de i te zetten na de kampwissel via Verhanneman (3-5), even later lieten Orczyk en Tuerlinckx zich op foutjes betrappen en Prefaxis zo naar 11-7. De volgende time-out was toch voor Peris omdat Depovere een minder moment kende (11-10). Tot 17-16 behield Menen de minimale voorsprong maar dan slopen er slordigheden in het thuisspel waarvan Tuerlinckx en Coolman profiteerden: 17-20 voor Knack waar Trinidad ondertussen was ingevallen. Prefaxis kwam niet meer onder stoom, Roeselare des te meer. Tuerlinckx hamerde de gelijkmaker in sets op de bordjes.

Het bleef ook in het derde spel een mooi kijkstuk met Coolman die een intensieve rally perfect kon afronden (6-7) en ook nog eens voor de 7-8 tekende. Sarnecki kende ook zijn momentje met twee opeenvolgende punten en Menen weer helemaal in de match, zeker wanneer ook Gorski met veel bravoure de 13-11 scoorde. Voor Rousseaux weer het sein om de tactiek even bij te stellen in een onderbreking maar Sarnecki bleef onstuitbaar. Een receptiefoutje bij de anders zeer degelijke Vandeweyer kostte zijn ploeg wel de voorsprong (16-16). Menen bouwde wel weer een voorsprong bijeen, soms met meer geluk dan kunde. De 19-16 werd snel -na veel discussie- omgezet in 19-19. In het heetst van de strijd pakte Depovere nog een geel karton, de toeschouwers bleven op het puntje van de stoel bij zoveel emotie. Coach Peris liet ook even van zich spreken met een gewaagde wissel maar die rendeerde wel. De ingevallen Dedeyne neutraliseerde een bezoekende aanval: 22-20. De stress sloop vooral bij de Mensenaars die twee keer wild buiten sloegen, het kon weer alle kanten uit. Sarnecki zette zijn foutje recht en forceerde de eerste twee setballen. Fornes joeg de bal buiten, maar er ging toch een serieus touchéreukje aan. Bij Menen trokken ze zich niets aan van het Roeselaars protest, zij hadden al een puntje binnen.

Thuisaanhang

Knack deed het verre van slecht in de vierde beurt, Menen was echter niet van plan om de teugels te lossen. Gorski leidde zijn ploeg naar de eerste Technische time-out met een puntje voorsprong. Plots ging het snel voor Prefaxis dat gedragen werd door de thuisaanhang en zo naar 12-8 vloog. Knack probeerde uit te halen met de service maar dat plannetje lukte niet. Gelukkig voor hen faalde Menen in aanvallend opzicht en was de kloof helemaal gedicht bij 15-15. Opnieuw richting een West-Vlaams nagelbijtertje dus. Het monster voor Roeselare heette Sinnesael die Tuerlinckx afblokte bij 21-18 en Menen zo in polspositie zette voor een stunt. Trinidad spartelde tegen met twee bloks op rij op Gorski en alles te herdoen voor Menen (21-21). Heyrman vergat bij 23-23 het setpunt af te dwingen voor zijn ploeg maar geen nood voor Prefaxis want Sinnesael blokte naar een stuntzege.

Zaterdag ontvangt Roeselare Lindemans Aalst terwijl Menen het in eigen zaal opneemt tegen Haasrode/Leuven.

(MPM/Foto’s MPM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.