https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Knack Roeselare ziet Van Hirtum uitvallen en krijgt dreun in titelstrijd

Pieter Coolman en Mathijs Desmet proberen bezoekers Cox af te stoppen © VDB
Lode Blomme

Maaseik won de derde wedstrijd in de titelfinale met 0-3 (16-25, 19-25 en 23-25) in Schiervelde en neemt het thuisvoordeel weer over nadat Roeselare zijn receptie-hoekspeler verliest in de eerste set. Mits winst kunnen de Limburgers woensdag voor de tweede opeenvolgende keer kampioen worden.

Roeselare en Maaseik begonnen aan de derde finalewedstrijd op het elan van de eerste twee. Sterk aan elkaar gewaagd en met een ongewijzigde basis, ging het naar 6-6. Het waren de Limburgers die het eerste kloofje lieten noteren: 6-8, 9-11.

Blessure Van Hirtum

De thuisploeg liet Maaseik niet verder dan 2-3 punten uitlopen, maar bij 9-12 sloeg het noodlot toe bij Roeselare. Bij een aanval bezeerde Knack-speler Ruben Van Hirtum, bezig aan sterke finales én aan zijn laatste matchen als profvolleyballer, zijn knie en ging kermend van de pijn neer. Schiervelde begreep meteen de ernst van de situatie en werd muisstil. Na de eerste zorgen werd de receptie-hoek met tranen in de ogen, maar onder luid applaus van door enkele medespelers van het veld gedragen.

Sam Holt nam de plaats in van de onfortuinlijke Van Hirtum. Een duidelijk aangeslagen Roeselare probeerde aan te klampen maar zag Maaseik punt voor punt uitlopen tot 16-25.

Youngster Desmet

In de tweede set gooide coach Steven Vanmedegael Mathijs Desmet voor de leeuwen, ten nadele van Holt. Het Roeselaarse jeugdproduct ontgoochelde niet en liet zich opmerken met enkele punten. De thuisploeg kwam nog 6-5 voor, maar vanaf dan nam Maaseik over, wat Verhanneman – gisteren nog verkozen tot Speler van het Jaar – en kapitein Tuerlinckx ook probeerden. Bij 9-14 was er al een vijfpuntenkloof en ook de inbreng van Fasteland in het midden kon daar niets meer aan veranderen: 19-25.

Ongelijke strijd

In set drie bleven youngster Desmet en Fasteland (in plaats van Van de Velde) tussen de lijnen. Na een snelle 0-3-achterstand knokte Roeselare zich terug in de set en de wedstrijd. Tuerlinckx zette de 9-7 op het bord. Maar de geoliede machine van Maaseik nam langzaam maar zeker weer over en voor Roeselare, waar te veel automatismen uit de ploeg waren verdwenen, werd het een ongelijke strijd. De thuisploeg weigerde zich gewonnen te geven, maar de derde matchbal verzilverde Cox, goed voor 17 punten in deze derde wedstrijd, toch.

Na twee vijfsetters maakte Maaseik het deze keer af in drie sets. De Limburgers kwamen voor de tweede keer in deze eindstrijd winnen in Roeselare en nemen zo het thuisvoordeel weer over. Komende woensdag kan Maaseik thuis zijn tweede opeenvolgende titel pakken. Wint Roeselare woensdag dan volgt zaterdag de vijfde en beslissende match.

Jammerlijk einde

Over de ernst van de blessure van Van Hirtum bestaat nog geen duidelijkheid, maar het is onwaarschijnlijk dat Roeselare nog een beroep op hem zal kunnen doen. Een bijzonder jammerlijk einde van een mooie carrière.

Knack Roeselare: Tuerlinckx, Walsh, Verhanneman, Van Hirtum, Coolman, Van de Velde. Libero: Dejonckheere. Kwamen in: Holt, Desmet, Fasteland.

Greenyard Maaseik: Cox, Zimmerman, Baetens, Maan, Tammemaa, Grozdanov. Libero: Dronkers.

Woensdag 8 mei om 20.30 uur: Greenyard Maaseik – Knack Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.