Knack Roeselare weet de steun van zijn fans naar waarde te schatten

© Joke Couvreur
Lode Blomme

Lange tijd zag het er naar uit dat Knack Roeselare een vijfde wedstrijd zou nodig hebben om de negende landstitel in de clubgeschiedenis in de annalen bij te schrijven. Hoewel zwaar in numerieke minderheid dachten de meegereisde Knackfans daar echter anders over.

Vrijdag 1 mei, 22.15 uur: Asse-Lennikspeler Seppe Baetens brengt in de vierde set met een ace de 17-13 op het scorebord. De thuisploeg leidt ook in sets met 2-1 en het Molenbos – de thuishaven van Asse-Lennik – ontploft. Een vijfde wedstrijd zal de beslissing moeten brengen over de spannende titelfinales in het volleybal…

Goed tien minuten later wint Knack Roeselare de vierde set alsnog met 23-25, ondanks enkele betwistbare beslissingen in het nadeel van Knack Roeselare. Het waren niet alleen die scheidsrechterlijke fouten die de bezoekers een boost gaven, vooral de steun van de blauwe hoek – letterlijk in de rug van de spelers – deden Knack Roeselare terugvechten. Verschillende spelers gaven na afloop aan dat de supporters hen over de streep hadden getrokken in die vierde set: ‘het was alsof we een thuismatch speelden’.

Het vervolg is bekend : met Eemi Tervaportti aan de opslag begint Knack Roeselare aan de tiebreak. De afscheidnemende setter serveert fantastisch, bij Lennik zijn ze het noorden kwijt en de 230 meegereisde supporters van Knack Roeselare zien de derde titel op rij punt voor punt dichterbij komen. Bij een 0-9-stand kan het titelfeest eigenlijk al beginnen. Hoewel Knackmascotte Gust in de vorige wedstrijd op Schiervelde enkele rake klappen en trappen kreeg van een Lenniksupporter gaat het er sportief aan toe: een beleefd applaus van de thuisfans voor de nieuwe landskampioen, terwijl de blauwe garde het bij een voorzichtig ‘t is stil aan de overkant’ houdt.

Kampioenenfeest na wilde feestnacht

Dat spelers en staf de onvoorwaardelijke steun van hun supporters – niet alleen van vorige vrijdag, maar van het hele seizoen al – naar waarde weten te schatten, bleek vrijdagnacht in café Den Arend op het Polenplein in Roeselare. De door de supporters terecht verkozen Knackspeler van het Jaar Pieter Coolman mocht de eerste pintjes tappen van het gratis vat en spelers en supporters gingen een wilde feestnacht in die tot in de vroege uurtjes zou duren. Na de hulde van maandag op het Roeselaarse stadhuis volgde daar in Schiervelde nog een kampioensfeest bovenop met de stilaan traditionele intrede via de trappen in de foyer. De grote massa kwam niet opdagen, maar het wederzijdse respect was andermaal groot.

Toch hier en daar wat ongerustheid onder spelers én supporters. Nadat er eerst afscheid werd genomen van Eemi Tervaportti dringt de vraag zich op welke spelers Knack Roeselare nog zullen verlaten. Dat de ploeg er volgend seizoen anders zal gaan uitzien staat vast. De fans kunnen alleen maar hopen dat hun lievelingsspeler straks geen andere oorden gaat opzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier