Knack Roeselare pakt tiende Beker van België

Lode Blomme

In een nochtans genietbare bekerfinale in het Antwerpse Sportpaleis gunden de mannen van coach Rousseaux Noliko Maaseik geen set: 25-19, 25-23 en 26-24, met alweer een glansrol voor Hendrik Tuerlinckx.

Coach Emile Rousseaux liet Stijn D’Hulst aan de pas beginnen, Matthijs Verhanneman en Piotr Orczyk als receptie-hoeken en Pieter Coolman en Miquel Angel Fornés in het midden. Libero van dienst was Stijn Dejonckheere en opposite kapitein Hendrik Tuerlinckx. Bij Maaseik koos coach Castellani voor Maan, Skladany, Vigil Gonzalez, Bruno, Rychlicki, Bontje en libero Santucci.

Knack Roeselare pakt tiende Beker van België

De bekerfinale begon veelbelovend met meteen een duelletje Tuerlinckx-Wychlicki, die om beurten scoorden: 3-2. Roeselare en Maaseik hielden elkaar in evenwicht tot 8-7, maar toen de middenmannen Coolman en Fornés hun kapitein assisteerden was de eerste kloof bij 13-9 een feit. Enkele servicemissers aan beide kanten van het net en een winning serve van Stijn D’Hulst later leek het verschil bij 17-12 beslissend.

De langste rally van de eerste set ging nog naar Maaseik (20-15) en Bontje en de ingekomen Wolansky konden nog twee Roeselaarse setballen neutraliseren, maar toen Jelte Maan zijn service in het net belandde was de 1-0 een feit: 25-19.

Zeldzame receptiemissers

Dezelfde acteurs mochten aan de tweede set beginnen. Opnieuw was het Hendrik Tuerlinckx die zijn mannen op sleeptouw nam (2-0). Bij 5-6 kwamen de Limburgers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Rychlicki raakte ook in de tweede set maar moeilijk door het Roeselaarse blok, maar onder impuls van een sterke Bruno leek Maaseik toch langer te zullen aanklampen in de tweede set.

Enkele zeldzame receptiemissers bij Roeselare werden rechtgetrokken door Verhanneman (15-14 en 16-14) en een heel overtuigende Orczyk bracht Knack met een voorsprong het spannend setslot in (22-19). Opnieuw werden de eerste twee Roeselaarse setballen onschadelijk gemaakt, deze keer door Maan en Bontje, maar Fornés maakte het dan toch af bij 25-23.

Onwaarschijnlijke terugkeer

Maaseikcoach Castellani moest iets doen om de bekerfinale te redden en bracht Martijn Colson in de plaats van Bontje. Bij 2-5 moest coach Rousseaux al snel naar een time-out grijpen en toen de Argentijnse libero van Maaseik Santucci op spectaculaire een die bal ging redden en daar zelfs mee scoorde, was het mentale voordeel helemaal voor de Limburgers. Trinidad en Claes kwamen dan ook snel (4-8) D’Hulst en Verhanneman vervangen.

Knack Roeselare pakt tiende Beker van België

Bruno bleef de Roeselaarse verdediging teisteren, ook van op de opslaglijn en ook Rychlicki begon vaker te scoren: 11-17. Castellani begon dan onnodig veel te wisselen, ook al omdat Maan last leek te hebben aan de rug. Roeselare kwam zo alsnog in de set en een indrukwekkende Hendrik Tuerlinckx scoorde zowaar vijf punten op rij en zo kwam de bekerwinst plots in het vizier (21-21). Maaseik wankelde en de Tuerlinckxshow bleef duren. Een Maaseikse setbal werd eerst nog weggewerkt en toen Claes bij 24-24 serverend zwaar uithaalde mocht wie anders dan Hendrik Tuerlinckx het orgelpunt plaatsen: 26-24 en de tiende Beker van België voor Knack Roeselare.

Knack Roeselare pakt tiende Beker van België

(Verslag LB – foto’s RN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.