Knack Roeselare leider af na nederlaag tegen Maaseik

Foto Bart © VDB
Lode Blomme

Na de nederlaag in Berlijn vorige zaterdag verloor Knack de topper op speeldag 3 van de play-offs met 2-3 na setstanden 18-25, 25-20, 22-25, 25-23 en 11-15.

De extra controles aan de hoofdingang, de enige toegang om Schiervelde te betreden, na de aanslagen van gisteren in Brussel leverden geen lange wachtrijen op. De match begon met een ‘rechtstaande’ minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Geen Angel Trinidad de Haro bij Knack Roeselare. De Spaanse spelverdeler is hervallen in zijn blessure (botoedeem aan de enkel) en lijkt voor langere tijd out, terwijl hij zaterdag nog was ingevallen in de verloren Europese wedstrijd in Berlijn. Stijn D’Hulst dus aan de pas en voor de rest bij Knack opposite Tuerlinckx, de middenmannen Paulides en Coolman en Verhanneman en Claes als receptie-hoek. Libero was uiteraard Stijn Dejonckheere. Bij Noliko Maaseik geen Wout Wijsmans en Matias Raymaekers. Wel Maan, Jorna, Broshog, Pereyra, Bontje en spelverdeler Finoli tussen de lijnen. De libero was Dumont.

Gretig Maaseik

Knack leek – los van de blessure van Trinidad – niet al te veel te hebben overgehouden aan de 3-0 in Berlijn en het missen van de Europese finale. De thuisploeg begon het best: 5-2 via Claes, maar gaandeweg werd Knackkapitien Tuerlinckx aan banden gelegd. Met een ace van Broshog namen de Limburgers over bij 5-6. Een bijzonder gretig Maaseik zou in die eerste set nog een aantal aces of winnende services laten noteren en bij 18-24 benutte Pereyra de eerste setbal.

Opnieuw een snelle voorsprong voor de thuisploeg in de tweede set (6-2), maar opnieuw kwam Maaseik al snel terug in de set. Bij 16-14 maakte Verhanneman een voetfout, maar hij zette dat meteen recht en zorgde eigenhandig voor de 20-16-voorsprong. Pereyra scoorde nog minder dan in set één (0 op 5 in set 2) en ging ook serverend twee keer in de fout en na de stilaan klassieke wissel Orczyk voor Claes, mocht Paulides de derde setbal verzilveren: 25-20. Tussendoor had Jelte Maan aan de overkant bij 20-17 terecht geel gekregen voor protest.

Werk aan de winkel

In set drie was het Maaseik dat het best begon. Coach Rousseaux moest bij 3-6 al snel zijn wissel Claes-Orczyk doorvoeren. Knack klampte aan, kreeg het kloofje niet meteen gedicht (6-8, 7-10), maar Tuerlinckx sloeg dan toch de 11-11 op het bord. Toen Pereyra nog eens scoorde, werd hij gewisseld door Padar. Die rendeerde meteen met enkele punten, maar door eigen opslag- en andere missers slaagde Maaseik er niet echt in uit te lopen: 15-16. Bij 20-21 gingen de nummers 1 en 2 uit de Ethias Volley League het setslot in. Jorna acete de setbal op het bord en die sloeg Orczyk buiten: 22-25 en Maaseik 1-2 voor. Werk aan de winkel voor Knack…

Orczyk mocht nu blijven staan en bij Maaseik kwam Pereyra weer tussen de lijnen in de vierde set. Aanvankelijk scoorde de Argentijn nog, maar bij 15-10 werd de Maaseikse opposite weer gewisseld voor Padar. Coolman was bij 12-10 aan de opslag gekomen en zijn floatservices zorgden voor heel wat moeilijkheden in het bezoekende kamp. Met een toetsfout die er nooit een was, werd de middenman van Knack door de wedstrijdleiding zelf van de servicelijn gehaald: 17-10. De scheidsrechters stapelden de fouten nu op en bij 20-13 was er geel voor coach Rousseaux. Het werd zelfs 22-19 en nog even warm voor Knack. Zeker toen het na een toetsfout van D’Hulst en een ace van Padar plots 22-21 stond. Coolman en Tuerlinckx namen alle twijfels weg: 25-23 en tiebreak.

In die tiebreak was Knack van in het begin op achtervolgen aangewezen, maar bij 6-6 was alles te herdoen. Na een ace van Maan werd bij 6-8 gedraaid. De Nederlander bleef sterk serveren en bij 6-11 leek de match verloren, maar nog een keer veerde Knack Roeselare recht: 10-12. Tevergeefs echter, want de bezoekers liepen opnieuw uit tot 10-14. Orczyk veegde de eerste matchbal nog weg, maar Coolman sloeg van op de servicelijn de tweede buiten: 15-11.

Gedeeld eerste

Meteen de derde nederlaag op rij voor Knack Roeselare. Vorige week verloor het ook al in de tiebreak thuis tegen Berlijn, zaterdag werd het 3-0 in Duitsland en nu komt daar de competitienederlaag tegen eeuwige rivaal Maaseik bij. Knack pakte wel een punt en telt nu net als Maaseik 11 punten, maar de Limburgers hebben in de play-offs een wedstrijd meer gewonnen. Door de 3-0-nederlaag in Antwerpen van Lennik vanavond loopt Knack wel een puntje uit op de Vlaams-Brabanders, die zaterdag partij worden gegeven.