Knack Roeselare dwingt Modena tot de belle, maar verliest met 3-2

Een blok van Tuerlincxk, Huhmann en Desmet op Karlitzek.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Knack Roeselare, dat geen set won in de eerste twee wedstrijden van het driedaagse Champions League-tornooi, kwam in de slotwedstrijd tegen Modena twee keer op setvoorsprong maar verloor de belle. Knack won de eerste beurt met 25-27, verloor de tweede met 25-19 maar kon set drie met 22-25 verdubbelen. Modena dwong in set vier met 25-22 de belle af om daarin met 15-11 de wedstrijd te winnen.

Na de ontgoochelende openingswedstrijd van Knack tegen het Poolse Warschau en het betere weerwerk tegen het Russische Kemerovo, wachtte het Italiaanse Modena dat eerder gemakkelijk zijn beide partijen won. Modena moest wel nog vol aan de bak, want eerder op de dag won Warschau met 3-0 van Kemerovo en telde net als Modena zes punten. Knack Volley wou duidelijk in schoonheid dat eigen georganiseerde tornooi afsluiten en kwam heel gemotiveerd aan de opslag. Mét youngster Stijn Desmet die na zijn prima invalbeurt tegen Kemerovo verder het vertrouwen kreeg van coach Vanmedegael ten nadele van Fragkos.

Groeien in wedstrijd

Het zag er die eerste set aanvankelijk niet goed uit voor Knack, dat rap tegen een meerpuntenachterstand aankeek want zowel middenman Stankovic als opposiet Vettori en hoekspeler Lavia werkten de sollicitaties van de Amerikaanse spelverdeler Christenson secuur af. Bij 14-8 leek de set gespeeld. Maar van dan af groeide Knack collectief tot een stevig blok zonder zwakke punten. Uitblinker was Mathijs Desmet, die zich in dat Italiaanse opslaggeweld recht hield, net als Verhanneman en Deroey overigens. Ook serverend haalde Knack fel uit en Tuerlinckx scoorde die eerste set aanvallend 9 punten. Maar ook Desmet deed zich aanvallend met een 5 op 6 opmerken en was die eerste set niet af te stoppen. Knack groeide in de wedstrijd, Tuerlinckx herleidde met vijf punten de achterstand naar 19-18 en Desmet mokerde de bordjes gelijk. In een heel boeiend setslot scoorden Desmet en Tuerlinckx naar 23-24. Met een blok op Tuerlincx en een ace van Christenson werd het 25-24. Verhanneman neutraliseerde die Italiaanse setbal, Coolman blokte een nieuwe setbal voor Knack bijeen die Verhanneman aanvallend verzilverde. Al moest een video challenge duidelijk maken dat die bal geraakt was door Modena: 25-27.

Scoremachine stokt

De eerreddende setwinst stond al op het bord. De tweede set bleef Knck de evenknie van Modena en dat vertaalde zich in een gelijk oplopende score tot 11-10. Maar dan waren Karlitzek en opposiet Vettori niet meer af te stoppen. Knack kwam 19-13 achter, maar net als in de eerste beurt werd een remonte ingezet naar 19-18. Daar bleef het evenwel bij, de Roeselaarse scoremachine stokte en Modena stelde met 25-19 gelijk.

Beide tegenstanders bleven op hoog niveau acteren de derde beurt, doorspekt met spectaculaire balwisselingen. Jammer dat er geen publiek de Tomabelhal mocht bezetten. Knack kwam wel inleidend 6-3 achter, maar Verhanneman scoorde drie keer op rij wat Roeselare 9-10 voor bracht. Bij 17-16 misten Tuerlinckx, Verhanneman en Coolman niets meer waarmee bij 17-21 Knack een stevige optie nam op tweede deelwinst. Tuerlinckx sloeg bij 21-24 de setbal op het bord die Huhmann, na een mindere zuivere verdediging op een nieuwe aanval van Tuerlinckx, afstrafte naar 22-25.

Geen stunt

Knack bleef ook in set vier collectief sterk spelen zonder zwakke momenten of storende fouten. Desmet twee keer en Coolman die een manke receptie afstrafte brachten de 10-13 op het bord. Bij 15-18 leek een stunt in de maak. Maar Roeselaarse onzuiverheden maakten het Modena mogelijk bij 18-18 aan te sluiten. Tuerlinckx kwam niet meer tot scoren en in het setslot kon de ingekomen Bossie naar 25-22 scoren en de belle.

Daarin leidde Knack nog naar 7-8, maar als er van veld gewisseld werd gaf Modena nog maar weinig weg, om met 15-11 de zege vast te leggen.

Uiteindelijk kan Knack met een goed gevoel dat eerste tornooi afsluiten na een minder gelukkige start. Mét de wetenschap erbij dat Mathijs Desmet boven zichzelf uitsteeg en de verwachtingen die in hem gesteld werden stilaan inlost. (RBD)