Knack op 1 zege van de titel na thuiswinst tegen Maaseik

Foto Bart © VDB
Lode Blomme

Na een sterke wedstrijd in een sfeervol Schiervelde kreeg Maaseik een nieuwe opdoffer te verwerken: 3-1 na 25-19, 25-20, 22-25 en 25-13. Roeselare staat 2-0 voor en heeft nu drie kansen om de vierde landstitel op rij te realiseren. Een eerste woensdagavond in Limburg.

In tegenstelling tot afgelopen woensdag mocht Matthijs Verhanneman nu wel aan de match beginnen en hij bedankte met een aanvallende 4 op 5 in de eerste set. Voor de rest deze keer geen verrassingen in Knack’s opstelling: Coolman en Paulides bevolkten het midden, Orczyk was de andere receptie-hoek naast de tandem D’Hulst-Tuerlinckx en libero Dejonckheere. Maaseikcoach Castellani liet dezelfde basis starten als vier dagen geleden: Broshog, Maan, Pereyra, Wijsmans, Raymaekers, Finoli en libero Cortina.

Spectaculaire Dejonckheere

Een gedreven Knack moest Maaseik in het begin van de tweede match in de play-off-finale even laten voorgaan, maar bij 8-7 nam de thuisploeg over met een blok van Coolman op Pereyra. Knack bouwde gestaag de voorsprong uit, want een goed spelende Stijn D’Hulst bediende gevarieerd zijn ploegmaats en iedereen bij Knack kwam ook tot scoren. Tussendoor zorgde libero Dejonckheere voor een spectaculaire redding waarna Orczyk scoorde: 14-11. Bij 20-15 was de set gespeeld, ondanks de dubbele wissel Pinheiro-Padar voor Finoli-Pereyra. Paulides zette met een blok op Maan de 25-19-cijfers vast.

Glansrol voor Orczyk

In het begin van de tweede set hadden beide ploegen het aanvankelijk wat moeilijk in receptie: 3-3, 6-6. Bij Maaseik raakte Pereyra stilaan onder stoom, maar Orczyk en Tuerlinckx deden niet onder. Beide ploegen lieten aanvallend weinig liggen en de stand ging dan ook gelijk op naar 15-15. Vanaf dan was er licht voordeel voor Roeselare, dat een 18-18 doortrok naar 21-18, met een glansrol voor Orczyk. Bij 23-19 was Paulides aan het net slimmer dan zijn voor Raymakers ingekomen landgenoot Bontje, maar Orczyk sloeg de eerste setbal van op de servicelijn in het net. Ook Bontje verzorgde zijn opslag niet: 25-20 en Knack zowaar 2-0 voor.

Coach Rousseaux heeft zijn team duidelijk klaargestoomd voor de titelfinale, want het verschil tussen het huidige Knack en dat van twee weken geleden is groot. De zege van vorige woensdag in Limburg zorgde bovendien voor een extra boost. Maaseik wilde zich echter niet helemaal laten afslachten en begon set drie met Jorna in de plaats van Wijsmans. Bij 3-1 mocht Pinheiro al Finoli komen vervangen. Via 7-5 herstelde Maaseik naar 10-10 om dan steeds afwisselend 1 tot 2 punten voor te staan tot 19-21. Intussen waren Claes en Van de Velde erin gekomen bij Knack, maar bij 20-23 namen de bezoekers een optie op de set. Een rode kaart voor de Limburgers bracht daar geen verandering meer in: 22-25.

Potjes koken over

Het tumultueus einde van de derde set kende een spijtig vervolg bij de kampwissel: bij het kruisen van elkaar kookten de potjes over. Het incidentje was snel geblust, maar een bijna uitverkocht Schiervelde ging nu nog meer achter het team staan. Tuerlinckx bedankte het publiek: 2-0. Padar, aan de vierde set begonnen ten koste van Pereyra, probeerde de schade te beperken, maar toen Coolman Broshog blokte stond het 11-6. Bij 12-9 kwam Claes Verhanneman vervangen en Knack liep opnieuw uit: 17-11, waarna kapitein Tuerlinckx zijn team helemaal over de streep trok. Maaseik werd nu zowaar weggespeeld en Jorna sloeg de eerste matchbal van Knack Roeselare buiten : 25-13.

Nu de nipte 2-3 van woensdag in Maaseik een nieuwe opdoffer voor de Limburgers. Woensdag volgt de derde wedstrijd in de Maaseikse Lotto Dôme. Als Knack die wint is het kampioen. In het andere geval volgt er op vrijdag 6 mei een herkansing in eigen Schiervelde of op 8 mei opnieuw in Maaseik.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.