Knack boekt eerste zege in groepsfase Champions League tegen Kemerovo

Knack wint met 3-1 in Modena.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Knack Roeselare heeft woensdagavond op de vijfde speeldag in groep D van de Champions League volleybal zijn eerste zege geboekt. In het Italiaanse Modena werd er met 3-1 (17-25, 25-20, 25-20 en 25-17 na 1 uur en 34 minuten) gewonnen van het Russische Kuzbass Kemerovo. Matthijs Verhanneman was topschutter met zestien punten.

“Nadat het team tegen Warschau tot diep in de tweede set een hoog niveau haalde, was de beginambitie voor de wedstrijd tegen Kemerovo om dat niveau langer aan te houden”, gaf hulptrainer Bram Van den Hove ons net voor de wedstrijd mee. Maar Knack deed dus meer.

Moeizame eerste set

Coach Vanmedegael opende in dezelfde opstelling als de eerste wedstrijddag, dus mét Desmet voor Fragkos op de receptie/hoek. De Russische coach Verbov trad in een alternatieve opstelling aan zonder sterspeler Zaitsev en enkele andere vaste waarden, aangezien de Russen door de nederlaag van dinsdag tegen Modena eveneens uitgeschakeld waren. Al bleek al snel dat dit ook topspelers waren. Die eerste set moest Knack bij 8-8 al afhaken, want opposite Glivenko die Zaitsev alterneerde was evenmin af te stoppen. Samen met centrumspeler Tavasiev, ook al een wisselspeler, kwam het tot 10-17. Niettegenstaande eigenlijk de secure afwerking van Fasteland door het midden, die een 5 op 5 neerzette die eerste beurt. Maar zowel Desmet als Tuerlinckx kregen de bal niet op de Russische grond, wat de 17-25 ook illustreert.

Knack op CL-niveau

Vanaf de eerste herneming evenwel trok Knack het eigen niveau op. Te beginnen vanop de servicelijn en in receptie. Het liet D’Hulst toe gevarieerder te verdelen en geregeld het midden op te zoeken. Zo bleven zowel Coolman als Fasteland die set aanvallend foutloos. Ook Desmet haalde nu aanvallend met een 5 op 6 meer rendement. Al beletten vooral servicemissers bij Knack, vijf in totaal, dat dit niet direct op het scorebord werd vertaald. Vanaf 10-9 bleven die fouten achterwege en maakte Knack de kloof van 14-12 naar 19-14 omdat het zelf secuur afwerkte en ook profiteerde van een aanvallend terugvallende Glivenko en enkele Russiche servicemissers. Pakshin zorgde nog dat Kemerovo naar 20-18 terugkwam. Bij 22-19 kwam Depovere in voor D’Hulst en zijn storende service dwong de Russen in de fout. Hij kon overigens op de tweede setbal na een moeizame verdediging op Karpukhof, nipt Verhanneman bereiken die de gelijkmakende set rondsloeg.

Counterend blok

De derde beurt gaf een tot 17-16 gelijk oplopend scoreverloop en ondertussen was Tuerlinckx ook aanvallend op dreef gekomen. Bij 21-29 gingen de Russen weer aanvallend in de fout, twee outaanvallen en een counterend blok lieten Knack toe via weer Verhanneman met 25-20 te verdubbelen. Knack scoorde die derde set overigens maar liefst vijf counterende bloks die mee voor die verdubbeling zorgden.

Knack had zijn tweede wedstrijdpunt in de poule op zak, maar wilde duidelijk meer. Roeselare maakte bij 12-11 het verschil naar totaalwinst. Desmet kwam aan de service en bleef er staan tot hij bij 19-11 een foute service afleverde. Zijn storend serveerwerk dwong de Russen aanvallend in de fout en zowel Tavasiev als Glivenko en Pakshin mokerden telkens out. Desmet en Verhanneman tekenden voor de 21-14 en derde deelwinst met 25-17.

Daarmee bereikte Knack meteen al de ambitie van dat tweede CL-tornooi: wedstrijdwinst. Donderdag sluit Knack om 18 uur af met de confrontatie tegen leider en gastploeg Leo Shoes Modena. (RBD)