Janne Devos aan de leiding met topploeg Asterix Avo Beveren

Janne Devos debuteert dit seizoen in Liga A en doet dat meteen bij de landskampioen én bekerwinnaar van de voorbije drie seizoenen. Bondscoach Gert Vande Broek staat er aan het roer. (Foto Bart) © VDB
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Nadat ze eind juni afstudeerde aan de Volleybalschool in Vilvoorde, maakt de 18-jarige Janne Devos uit Koekelare dit seizoen haar debuut op het hoogste niveau. Ze treedt daarbij meteen aan bij topploeg Asterix Avo Beveren, beter bekend onder de vroegere naam Kieldrecht.

Met Asterix staat Janne Devos ongeslagen aan de leiding in Liga A. Het team haalde 28 op 30 in de competitie, speelt straks ook de halve finale in de beker én trad zelfs aan in de Champions League. Volgende week is Asterix nog actief in de CEV Cup, de tweede Europese beker, bij het Hongaarse Nyíregyháza. Zaterdag kan Asterix dan weer afrekenen met nummer drie Michelbeke in de competitie. “In de Champions League kreeg ik zelfs het meest speelkansen tot dusver, dat was meteen een grote kans”, glundert Janne. “De overstap naar Asterix verliep heel goed, voorlopig is het alles wat ik ervan verwacht had. Het was natuurlijk duidelijk dat het een leerjaar zou zijn met weinig speelkansen, maar ik mocht toch al een paar keer invallen.”

Hogere studies

“Enkel de combinatie met mijn hogere studies LO is even een aanpassing”, gaat de Koekelaarse verder. “In de Volleybalschool was alles netjes geregeld, nu moet je dat natuurlijk zelf doen. Nu moet ik op kot zorgen dat ik op tijd gegeten heb, dat ik op tijd mijn lessen en trainingen haal… Ik verdeel mijn tijd tussen volleybal, lessen en studeren en voorlopig lukt dat goed, maar straks komen natuurlijk de eerste examens eraan. Dan zullen we meteen weten of de combinatie effectief goed lukt. Bovendien is het op volleybalvlak een drukke periode met bekermatchen en een Europese trip. Het is een piekperiode voor onze ploeg, want het is de bedoeling dat we in 2017 niet meer verliezen. Sowieso mikt Asterix altijd op de titel en bekerwinst, dat is dit seizoen niet anders.”

Niveau op training

Het verschil met de Volleybalschool is natuurlijk enorm groot, al lijkt Janne daar weinig last van te ondervinden. “Vorig jaar voelde ik soms dat ik overschot had op training, dat is nu natuurlijk helemaal anders. Elke training opnieuw moet je voluit gaan omdat het niveau een stuk hoger ligt.”

“Het is duidelijk dat ik hier veel kan bijleren, maar over de duur van mijn verblijf kan ik nog niet veel zeggen. Voorlopig heb ik een contract van één jaar, daarna volgt een evaluatie van de club.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier