Hermes Oostende slaat Amigos Zoersel total loss (3-0)

Valerie El Houssine geraakt niet voorbij het Oostendse blok van Jitse Verbinnen en Sofie Van Acker. © (Foto VDB)

De setstanden waren: 25-10, 26-24 en 25-9.

De heenwedstrijd van de halve finale van de Beker is door het groen-gele leger met verve gewonnen. Enkel in de tweede set kon Zoersel enige blijk van weerwerk geven. Door deze 3-0-zege is Hermes Oostende nog twee sets van hun grote droom, de finale in het Sportpaleis, verwijderd.

De ploeg van coach Deveylder startte als een stormram en liet de bezoekers nooit echt in de set komen. De obligatoire verkenningsronde duurde dan ook maar enkele punten. Setter Jasmien Biebauw verdeelde op haar alomgekende manier en liet zowel het trio Verbinnen-Coolman-De Valkeneer vanuit alle hoeken de tegenstander bestoken. Na tien minuten was de beslissing al gevallen (10-3 en 17-9). Zoersel pruttelde via Cools nog even tegen maar Sofie Vanacker zorgde al serverend voor de uiteindelijk 25-10-setwinst.

In de tweede set waren de bezoekers wel bij de les. Hermes bezondigde zich aan enkele foutjes en wilde op andere momenten te geforceerd het punt binnentrekken (7-9). Biebauw smashte de kustploeg opnieuw voorbij Zoersel en ook Blenckers liet met een ‘powersmash’ geen enkele spaan heel (13-10). Daarna serveerde ze Oostende naar een vijfpuntenkloof. Verbinnen dikte met een nieuwe knal aan tot 16-11.

Zoersel liet zich niet kennen en met Laura De Jong aan de opslag krabbelden ze terug naar 16-14. Opslagmissers langs beide kanten hielden de set spannend: 18-17. De opslagdruk van de bezoekers zaaide twijfel in de Oostendse receptie. Nina Coolman en Laura De Jong scoorden om beurten zodat de score in evenwicht bleef (21-21). Bij 23-23 zorgde een misverstand bij de bezoekers voor de eerste Oostendse setbal. Die werd echter door Lise De Valkeneer foutief in het het geserveerd. Sofie Van Acker zorgde met een killerblok voor de tweede kans en die werd met een nieuw blok van Verbinnen deze keer wel binnengetrokken: 26-24 en een 2-0-voorsprong.

In de openingsfase van de derde set serveerde Nina Coolman meteen door naar een mooie 9-3-voorsprong. Zoersel stapelde vooral in aanval de misverstanden op. Toch kon het via hun grote verdedigende inzet de ban breken. Een mooi opgezette aanval werd door Liezette Hoff stevig afgewerkt (9-6). Lize De Valkeneer zorgde er met een smash voor dat de kloof opnieuw op vijf punten kwam (12-7). Twee punten later was het bij Zoersel alle hens aan dek. Coach Rymen roteerde bij de vleet maar vond niet meteen de juiste set-up om het serieus warmgelopen Hermes-legioen af te stoppen. Ook ex-Oostende-speelster Birthe Wittock kon geen kentering brengen: 16-7. Opslagkanon Biebauw deed er nog een schep bovenop. De laatste stuiptrekkingen van Zoersel werden door Verbinnen geneutraliseerd. Bij 24-9 kwam de eerste wedstrijdbal eraan en die werd door bezoekster Wittock los buiten gesmasht (25-9).