Hermes Oostende pakt finaleticket na zege tegen titelverdediger Asterix

Lise De Valkeneer probeert de bal voorbij het blok Justine D'Hondt en Silke Van Avermaet te plaatsen. © VDB

Hermes Oostende heeft titelverdediger Asterix Avo Beveren met 3-2 geklopt en leidt op één speeldag van het einde van de eerste playoff-serie met drie punten. Beide teams zijn zeker van een finaleticket omdat Gent tegen Tongeren verloor.

In de openingsset scoorde Hermes Oostende meteen de twee eerste punten. De kustploeg verhoogde dat verschil naar 5-2. Na 9-6 beende Asterix aan 9-9 bij. Ook na 11-9 haakten de bezoeksters hun wagentje aan dat van de thuisploeg: 11-11. Asterix kwam bij 12-13 voor het eerst op voorsprong. Hermes was niet onder de indruk en nam opnieuw de leiding: 15-14 en 18-16. Drie punten op rij brachten Asterix voorop (18-19), maar Hermes liet niet betijen: 22-21. Hermes greep na 23-23 de eerste setwinst: 25-23.

Ook in set twee nam Hermes de teugels onmiddellijk in handen. Helaas voor de groen-gelen wiste Asterix snel de 4-1-achterstand uit: 5-5. De Waaslanders duwden door naar 7-8 en 8-11. Een Oostendse 4-0-rush vond na 12-11 geen vervolg. Asterix nam via 12-15 en 15-20 de controle over de tweede set over. Na 18-22 scoorde Hermes niet meer: 18-25.

In de derde deelbeurt ging Asterix op hetzelfde elan verder: 1-4, 2-7 en 7-13. Na 15-22 namen de bezoeksters via een 20-25-zege de leiding in de sets: 1-2.

Tie-break

Hermes en Asterix hielden mekaar in de vierde set in evenwicht tot 8-8. Toen namen Lynn Blenckers en co afstand: 12-9, 17-10, 23-15 en 25-17. Voor de vierde keer in vijf playoffmatchen volgde er bij Hermes een beslissende vijfde set.

In de tie-break wisselden beide teams na 4-4 van kamp bij een 5-8-voorsprong voor de bezoeksters. Hermes nam de leiding bij 11-10 over maar Asterix stak bij 12-13 opnieuw haar hand naar de zege uit. De groen-gelen hielden toch de volle buit thuis. Lise De Valkeneer werkte het matchpunt af: 15-13.

Nina Coolman is topschutter met 21 punten. Lise De Valkeneer scoorde er 19, Lynn Blenckers 18.

Hermes Oostende telt nu drie punten voorsprong op Asterix Avo Beveren. Beide ploegen zijn al zeker van een plaatsje in de finalereeks die zaterdag 13 april aanvangt. Maar eerst is er zaterdag nog de zesde speeldag van deze serie met de wedstrijden Asterix-Gent en Tongeren-Hermes. Die speeldag bepaalt wie thuisvoordeel heeft in deze playoff-finales volgens de formule “best of five”.