Hermes Oostende boekt Europese zege bij Nederlandse kampioen

Paulien Neyt en Merle Baasdam waren samen goed voor 40 punten. © archief Bart

In de heenmatch van de 1/32ste finales van de Challenge Cup, de derde continentale clubcompetitie, heeft Hermes Oostende met 1-3 gewonnen op Sliedrecht Sport. Een schitterend resultaat in deze clash der Lage Landen.

Hermes Oostende kon geen beroep doen op ex-Sliedrecht-speelster Fanny Lefeber (beroepsredenen). Toch verrasten de Oostendenaars onmiddellijk de Nederlandse kampioenen: 2-5 en 4-7. Nadat de thuisploeg naderde tot 6-7, sprintte Hermes naar 9-12 weg. Sliedrecht tekende aan 11-12 opnieuw een aansluitingstreffer aan maar Merle Baasdam en Paulien Neyt stuurden Hermes naar een 11-17-voorsprong en maximaal zelfs 15-23. De thuisploeg zette een remonte in maar moest na 22-24 en een time-out het hoofd buigen: 22-25 in 25 minuten.

In de tweede set hielden beide teams mekaar tot 4-4 in evenwicht. Hermes sloeg de eerste kloof (6-9 en 12-15) maar moest bij 16-16 de Nederlanders opnieuw naast zich dulden. Na 17-19 werd het opnieuw gelijk aan 22-22. Sliedrecht kwam aan 23-22 op voorsprong maar Hermes scoorde de drie volgende punten: 23-25 in 26 minuten. Loladina Zwaanswijk, Merle Baasdam en Céline Jacquemyn scoorden in set twee de meeste Hermes-punten.

Kloof

Sliedrecht nam de teugels van het derde bedrijf in handen: 4-2 en 10-6. Hermes reageerde tot 11-10 maar de thuisploeg diepte een nieuwe kloof uit: 15-10 n zelfs 19-13. Opnieuw stroopten de Hermessers de mouwen op: naderen bij 21-20 en gelijkstellen aan 22-22. Na 24-23 en 25-24 won de thuisploeg met 26-24. Baasdam en Zwaanswijk verzorgden het gros van de Oostendse productie. Tussenstand dus 1-2.

Hermes had geen zin in een vijfde set en stak bij 13-18 in het vierde wedstrijdschuifje zijn handen naar de zege uit. Maar Sliedrecht bevestigde zijn goede reputatie: 16-19 en 21-22. Bij 22-24 vroeg Sliedrecht een time-out aan en bij 23-24 was het de beurt aan Hermes-coach Koen Devos om een minuut aan te vragen. In een kolkende slotfase trok Hermes met 24-26 het laken naar zich toe. Deze vierde set duurde het langst van alle deelbeurten, 29 minuten. Baasdam was met 26 punten de Oostendse topschutter voor Zwaanswijk (18) en Neyt (14). Hermes Oostende zegevierde verrassend maar verdiend met 1-3 in Nederland. Woensdag 3 november volgt de return in Oostende. (PR)