Hermes Oostende beëindigt het seizoen als vice-landskampioen

Voorzitter Philippe Develter met zijn afscheid nemende speelsters: Celine Platteeuw, Lise De Valkeneer, Lynn Blenckers, Lien Moijson en Megan Vanden Berghe. © VDB
Redactie KW

Hermes Oostende domineerde het kampioenschap, de eerste playoff-serie en won de beker van België. Maar in de finales van de playoffs was Asterix Avo Beveren iets beter. De Waaslanders wonnen de derde match met 1-3 en volgen zichzelf op als kampioen.

De sportarena mister V was flink gevuld voor de derde match. Asterix had de twee eerste duels gewonnen. Maar de groen-gelen wilden niet zomaar de witte vlag hijsen. De sfeer was groots toen Ania Weber, de Poolse ex-speelster van Hermes, de symbolische opslag verzorgde.

Lise De Valkeneer en Jasmien Biebauw openden de match het best (6-3) maar Paula Boonstra stuurde de bezoekers naar een 6-8-voorsprong. Na een Oostendse prik bij 10-9 nam Asterix opnieuw en definitief afstand: 12-16, 17-21 en 22-25.

Ook in set twee schoot het team van voorzitter Philippe Develter het best uit de startblokken: 6-3 en 8-5. De rood-blauw-witten namen bij 9-10 de leiding over maar Nina Coolman en co gaven niet op. Integendeel, ze grepen de leiding bij 18-17. Helaas volgde daarna geen enkel Oostends puntje meer. In én ruk serveerde Silke Van Avermaet naar een tweede setwinst: 18-25.

Celine Van Gestel oogstte acht punten in set twee. Hermes boog het hoofd niet en dwong de bezoeksters bij 4-0 in de derde deelbeurt tot een time-out. Na 7-2 naderden Boonstra en Van Avermaet tot 10-7. Fanny Lafeber en Nina Coolman samen goed voor 13 punten in set drie, vergrootten het verschil opnieuw tot 16-10, moment waarop coach Gert Vande Broek een nieuwe time-out nam. Hermes rushte naar een 22-12-tussenstand en won met 25-17.

Het stond 1-2 in die derde playoff-finale maar het bleek slechts een eerredder. In set vier bouwde Asterix via 1-4 en 6-10 een 9-13-voorsprong uit. Lise De Valkeneer bracht Hermes aan 17-17 op gelijke hoogte. De Waaslanders hadden geen zin in nieuwe spanning en duwden het gaspedaal weer extra in. Met een ace scoorde topschutter en kapitein Celine Van Gestel aan 18-25 het kampioenenpunt. Meteen vierde Asterix de dertiende landstitel. Hirmee komen de Waaslanders op gelijke hoogte als Hermes dat in de jaren zeventig en tachtig ook dertien kampioenschappen won.

In de reguliere competitie en in de eerste playoff-reeks hield bekerwinnaar Hermes Oostende steeds de eerste plaats vast. De groen-gelen domineerden het grootste deel van het seizoen. Maar in de finalereeks van de play-offs won titelverdediger Asterix Avo Beveren de drie wedstrijden waarvan zaterdag met 1-3 in Oostende.

Teleurgesteld maar binnenin toch fier verlieten de Oostendenaars de arena.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier