Hermes met rug tegen de muur na een nieuwe nederlaag tegen Asterix (3-1)

Nina Coolman foto VDB / BART VANDENBROUCKE © VDB
Redactie KW

De dames van Hermes Oostende zijn er niet in geslaagd om bij Asterix de bordjes gelijk te stellen. Ondanks twee setballen in de openingsset en een schitterende tweede set kreeg het de thuisploeg nooit echt in paniek. Dat pakte overtuigend de tweede volgende set en kan met een 2-0 voorsprong en een gerust geweten terug richting Oostende afreizen.

In de tweede finalewedstrijd lag de druk vooral bij de dames van coach De Veylder. Ze hadden thuis de opener met 0-3 verloren. Vooral serverend kon men het verschil niet maken. Nina Coolman toonde meteen het goede voorbeeld en zette Oostende op een 0-3 voorsprong. De thuisploeg reageerde aanvankelijk via enkele rake smashes van de boomlange Boonstra. Bij 8-8 wezen de bordjes terug gelijk. Hermes leek eventjes aangeslagen en kwam zelf 11-9 achter. Een killerblock van middenspeelster Blenckers en een schitterende aanval getekend Verbinnen deden de wedstrijd terug kantelen.

Een winner-opslag van Nina Coolman zorgde voor een kleine breuklijn. De rally ‘s werden eindelijk wat langer al kon de thuisploeg bij 14-17 zich via Boonstra- Van Gestel naar 21-21 gelijkstand werken. Coach De Veylder roteerde gretig en dropte Lafeber en Platteeuw tussen de lijnen. Het greep haar kans en kwam bij 22-24 op twee setpunten. Asterix vocht terug en kon via D’Hondt de kloof dichten. Met een ace van Boonstra en een powersmash pakte het alsnog de eerste set met 26-24.

Hermes had wat tijd nodig om van deze opdoffer te bekomen en kwam in set twee meteen 4-1 achter. Biebauw profileerde zich als leider en zette met een ‘ tweede-bal ‘de achtervolging in. Dit leek de succesvolle formule want ook Lize De Valkeneer volgde haar voorbeeld en twee smashes-blok-buiten liep Oostende tot 6-9 uit. Na een discutabele scheidsrechterlijke beslissingen en een gele kaart profiteerde de thuisploeg om er vandoor te gaan (15-13). Hermes schroefde hun blokcapaciteiten naar omhoog en met vier bloks op rij stoomde het door naar 15-18. De ingevallen Kaat De Boeck zette een nieuwe blok naar 16-20. Een opslagmisser van D’Hondt en een winner Blenckers bracht Oostende opnieuw op setbal. Jitse Verbinnen sloeg de eerste in het net. Nog vier te gaan. Zover kwam het gelukkig niet want een block van setter Biebauw zorgde voor de verlossende 20-25 en dus 1-1 setstand

De derde set begon vooral rommelig. De thuisploeg was het meest efficiënt en klom mede door het krachtige smashwerk van Boonstra naar 8-5 voorsprong. Blenckers en Coolman milderden al was het dezelfde Bleckers dat even later terug het stevige Asterix blok op haar weg zag. Janssens sloeg terwijl de 10-7 en na een lange spannende rally ook de 11-7 op de grond. Even vocht Hermes terug al was het weer de 1m93 grootte Janssens vanuit het midden regeerde (14-9).

Boonstra deed er nog een slag bovenop. Een rode kaart voor Nina Coolman naar haar derde reclamatie en een mooie smash rechtdoor van D’Hondt zorgde voor 17-9. De scheids eiste terug even de hoofdrol op maar net datgene deed Oostende een extra vuist maken. Coolman en De valkeneer brachten de kloof terug tot op zes punten 19-13. Opnieuw D’Hondt zorgde met een plaatsbal voor de reactie.

De Ingevallen Lafeber en Blenckers zette de thuisploeg opnieuw onder druk (22-17). Een dure maar ongelukkige misser van Biebauw bracht de thuisploeg op 23-18. Ze zette het echter mooi recht met een ace (23-20). Boonstra door het midden bracht het setpunt aan en dat daarin werd Lafeber door Yana De Leeuw afgeblokt (25-20) en 2-1 setstand

De vierde set was Hermes terug de beste starter (0-2). Asterix reageerde furieus met vier stevige smashes op rij. Coach De Veylder greep meteen naar de time -out. De twee stevige rally’s daarna waren beide in het voordeel van de kustdames (4-4). Lynn Blenckers had duidelijk haar dagje niet en sloeg twee keer na elkaar foutief. Lize De Valkeneer bracht Oostende met een blok-buiten naar 8-5. Boonstra en Van Gestel haalden nog eens verschroeiend van achter de drie meter lijn uit. Lize De valkeneer kende ook drie keer op rij pech zodat bij 14-6 voor Oostende de donderwolken boven de Beverse sporthal samenhokten.

De 16-7 na verdedigende foutjes bracht niet echt beterschap. Coolman toonde nog eens dat Hermes zeker niet afgeschreven moest worden. Verbinnen volgde haar voorbeeld (16-9). Een mooie plaatsbal van Coolman bracht het vuur terug in de wedstrijd. Janssens blokte echter haar volgende poging mooi af. Bij 19-11 kon Coolman opnieuw toeslaan. Haar volgende opslag viel echter buiten de lijnen (20-12). De thuisploeg bleef echter aanvallend de wet dicteren. Bij 22-12 greep De Veylder naar de laatste strohalm. Dit mocht echter niet baten.

De Valkeneer kreeg de receptie niet onder controle en het wedstrijdpunt werd door Kaat De Boeck langs de lijn buiten geslagen (25-13). Zaterdag moet Oostende thuis winnen om een vierde en eventueel belle uit de brand te slepen.

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier