Hermes en andere clubs noemen beslissing van volleybond onbegrijpelijk

Als het van de volleybond afhangt, kan er straks opnieuw lustig gevolleyd worden in het Belgisch vrouwenvolley, nochtans een amateursport. De bondsheren negeren de oproep tot het induwen van de pauzeknop en de oproep tot solidariteit van vijf clubs compleet. Zo laat de bond de impasse in deze sporttak nog toenemen. Dat stuit op heel veel onbegrip.

Hermes Oostende mag momenteel niet eens de Mister V-arena betreden. Trainen en wedstrijden spelen is dan ook onmogelijk. © (Foto PR)

De volleybalbond zet alle competities met uitzondering van de beide liga’s on hold tot minstens 15 december 2020. Daarna hebben de teams een periode nodig om de trainingen te hervatten. Daarom voorziet de bond -onder voorbehoud van verdere ontwikkelingen – een minimale blokkering van de competities tot en met het weekend van 9 en 10 januari 2021.

Voor de beide liga’s, de hoogste reeksen bij mannen en vrouwen, geldt een uitzonderingsprocedure die met de overheden werd uitgewerkt en door beide ministers van sport goedgekeurd werd. “Mits strikte naleving van een specifiek bijkomend protocol – welke belangrijke inspanningen vergt van de clubs – wordt de competitie én bekercompetitie verder gezet zoals initieel voorzien. We hebben als federatie besloten dat de competitie op het hoogste niveau verder zal doorgaan omdat de federale overheid dit verantwoord vindt om deze in te richten volgens de afgesproken protocols”, schrijft de top van de volleybond op zijn website. “De acht clubs van de liga mannen hebben zich bereid verklaard de competities met respect van alle regels verder te zetten. Wat betreft de Liga Dames wordt de competitie hervat met de clubs die zich in orde hebben gezet met de gemaakte afspraken en voordien reeds eerder gecommuniceerde protocols, dit in vervolg op de vergadering van vorige woensdag met de federatie.”

Onverantwoord

De bond zou de competitie, die slechts tot en met woensdag 4 november geschorst is, hervatten met een beperkter aantal clubs. De bond vermeldt geen datum voor het herstarten.

Vijf van de negen ligaclubs bij de vrouwen – titelkandidaat Limburg Ladies, bekerhouder Hermes Oostende, Michelbeke, Charleroi en Antwerp – vinden het onverantwoord om in deze gezondheidscrisis verder te volleyen. Ze hebben dan ook vragen bij de beslissing van de bond.

“We hebben geen flauw idee op dit moment welke damesclubs kunnen of wensen te voldoen aan de strenge voorwaarden van het protocol dat zonder inspraak of aftoetsing bij de clubs werd ingediend”, reageren ze. “Ons alternatief voorstel om pauzeknop in te duwen, evalueren na de eerste helft van december en een eventuele heropstart plannen, wordt per definitie onmogelijk.”

Eveneens hebben ze vragen over de beker van België waarvan pas de eerste van drie voorrondes gespeeld is. “Hoe wil men dit oplossen zoals initieel voorzien?”

“Waarom is er nu een onbegrijpelijke tegenreactie bij de bond”, zucht Hermes-voorzitter Philippe Develter. “Wij herhalen onze oproep dan ook om binnen de liga en de federatie: solidariteit te tonen en ons te voegen bij team Belgium. Samen met elf miljoen Belgen gaan we de strijd aan tegen COVID-19. We vragen deze beslissing te herzien. Ik begrijp het echt niet waarom de bond en enkele clubs per se nu nog willen volleyen. Ook zij moeten vooreerst hopen dat niemand van hun familie of vrienden straks in een ziekenhuis geweigerd wordt.”

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.