Herenploeg VKt Torhout mikt op een tweede plaats

"Hier mag ik zelfs spelen zonder elke training aanwezig te zijn", vertelt Jonas Vandewalle. © Foto JS
Redactie KW

Het is ondertussen al meer dan drie maanden geleden dat de heren van VKt Torhout nog eens de wrange smaak van een nederlaag proefden.

Ook Jonas Vandewalle (24) geniet van deze mooie reeks van negen overwinningen op een rij. Voor hem was de overgang van derdeprovincialer Rembert C naar een team uit de hoogste provinciale reeks een echte uitdaging. “Ik studeerde vorig jaar af als sterrenkundige in Leuven en ik was ervan overtuigd dat ik eindelijk wat meer tijd kon vrij maken voor mijn favoriete sport. Toen ik vorig jaar in juni positief reageerde op de vraag van coach Bram Cafmeyer om bij VKt Torhout aan de slag te gaan, zag ik dit echt als een mooie kans om op een hoger niveau te volleyballen.”

Plannen gedwarsboomd

De plannen van Jonas om na zijn studies eindelijk meer en intensiever te trainen, werden echter al snel gedwarsboomd doordat hem de mogelijkheid geboden werd om te starten met een doctoraatsonderzoek. “Ik vond het een hele eer dat ik vanuit de universiteit deze kans kreeg, maar hierdoor moet ik tijdens de week in Leuven verblijven en kan ik zo goed als nooit trainen. Als passeur raak ik bijgevolg niet ingespeeld op mijn medespelers en voel ik dat mijn spelniveau snel daalt door een gebrek aan training.”

“Verschillende spelers kunnen een hogere reeks moeiteloos aan”

Niettemin blijft VKt Torhout het heel goed doen en staat de ploeg mooi derde achter het ongenaakbare Zedelgem en net onder Rollegem-Kapelle. Volgens Jonas is er een simpele verklaring voor dit onverhoopte succes. “Het team draait goed, maar de sleutelfiguur van de ploeg is ongetwijfeld speler-trainer Bram Cafmeyer. In elke wedstrijd komen zijn sterke techniek en spelinzicht de hele ploeg ten goede. Ook de sfeer in de ploeg is optimaal. Iedereen toont begrip voor elkaar en het spelplezier primeert.”

Voor de aanvang van het seizoen waren zowel de coaches als het bestuur tevreden met een plaatsje in de top vijf, maar de ambities werden ondertussen al bijgesteld. “We mikken op een tweede plaats. Verschillende spelers uit onze ploeg kunnen een hogere reeks moeiteloos aan”, voorspelt Jonas zelfverzekerd.

amusement primeert

Persoonlijk heeft hij zijn ambities wat bijgesteld. “Ik zou heel graag zo lang mogelijk blijven volleyballen, maar ik weet dat het de komende jaren moeilijk wordt om mijn onderzoekswerk te combineren met deze sportieve wens. Hoe dan ook… amusement primeert en bijgevolg zit ik heel goed bij mijn huidige ploeg. VKt is een heel begripvolle en soepele vereniging. Hier mag ik zelfs spelen zonder elke training aanwezig te zijn.” (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier